”Un closet zugrăvit e tot un closet”. Dezastrul de la Marius Nasta, prezentat de un medic

Ultima actualizare: 21-02-2019 20:46

Obligați să lucreze într-un focar de infecție, medicii de la Institutul Marius Nasta vorbesc despre problemele cu care se confruntă în privința igienei.

Oricât ar dezinfecta, spun ei, bacteriile și microbii nu pot fi înlăturați din pereții vechi de peste 100 de ani.

Profesor doctor Ioan Cordoș: ''Spitalul ăsta e din 1906. Faceți chetă, băgați bani, dărâmați-l și faceți unul nou. I-am zis și doamnei ministru: un closet zugrăvit e tot un closet''.

Fotografiile făcute de un angajat arată condițiile jalnice din Institut. În pavilionul 5 TBC de exemplu sunt bucăți întregi desprinse din tavan, tencuiala e căzută, e plin de igrasie și mucegai. La fel este și la morga spitalului.

Beatrice Mahler, manager institut: "De 100 de ani, institutul Marius Nasta nu are actele de proprietate finalizate. Suntem în proces pentru finalizarea intabulării pentru centrul din Viilor, următorul termen este pentru 7 martie. Este extrem de important pentru orice investiție ca noi să avem documentele legale".

Institutul a fost ridicat acum mai bine de 100 de ani, după ce primăria a oferit terenul pentru construirea a două pavilioane. Au trecut de atunci două războaie mondiale, dar statul român nu a reușit să emită acte de proprietate. Din această cauză, renovările s-au făcut până acum pe bucățele.

Sorina Pintea: "S-a depus un proiect, dar proiectul acesta nu a fost acceptat în prima fază. Noi va trebui să avem discuții pe această temă, pentru că vorbinm de un centru de excelență. Dar, au fost alocați bani, e adevărat poate nu câți ar fi fost necesari. De anul trecut, noi am început o serie de proiecte legate de Marius Nasta, inclusiv de reglementarea statutului juridic al terenurilor, care era incert".

O altă variantă ar fi mutarea unor secții din spital în afara orașului câtă vreme aici vin pacienți cu boli contagioase, iar unitatea este în plină aglomerație urbană.

Doar că sistemul de sănătate este subfinanțat, iar investiții de care depind viață pacienților sunt mereu amânate.

Tudor Pop, deputat USR: ''Investițiile nu sunt pe măsură și ajungem în situația în care avem medici bine plătiți și frustrați că nu pot oferi servicii de calitate și pacienți care mor cu zile''.

Până la un nou spital sau reparații majore, la Marius Nasta lipsesc investiții elementare - de 10 ani sistemul de canalizare are nevoie de reparații urgențe.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO