Creșterea cazurilor de Covid-19 în România nu e surprinzătoare. Anunțul lui Tătaru

Ultima actualizare: 16-06-2020 09:11

„Creșterea numărului de cazuri noi de Covid-19 nu este surprinzătoare!” Anunțul a fost făcut de autoritățile din sănătate.

Potrivit acestora, ce se întâmplă acum este o consecință a faptului că oamenii au putut să circule liber, iar unii nu au mai ținut cont de regulile de protecție.

Cum de luni a intrat în vigoare un nou set de măsuri de relaxare, nu este exclus ca și în zilele următoare să asistăm la un val de îmbolnăviri.

Asta ar putea duce la reintroducerea unor restricții, cel puțin în comunitățile cu mulți pacienți declarați pozitivi.

În ultima săpămână, numărul de cazuri noi de infecție covid-19 a tot crescut. Iar cele mai multe au fost înregistrate duminică: 320.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: „Este o creștere progresivă, o creștere care poate fi gestionată. Odată cu relaxarea, persoanele din diferite comunități s-au întâlnit,la munte, la mare, în cluburi. Aceste aglomerări nu au făcut decât să înlesnească o transmitere comunitară și vom vedea la reîntoarcerea în comunitățile lor o transmitere chiar în acele comunități. Urmărim de azi și a 3-a perioadă de relaxare”.

Dacă numărul de îmbolnăviri va exploda, spune Nelu Tătaru, vor fi din nou necesare anumite restricții, impuse însă în zonele de risc.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: „Poate fi izolat un anumit focar, carantinată o localitate. Regula e să nu scăpăm din mână un focar care e în constituire. Avem o transmitere care s-a accentuat în comunitate în contextul acestor relaxări.”

Cu alte cuvinte, atunci când au fost ridicate restricțiile, au plecat de acasă și persoane care aveau virusul, dar nu știau pentru că nu prezentau simptome.

Așa s-au îmbolnăvit și mai mulți oameni în zonele în care până acum nu erau foarte multe persoane diagnosticate cu infecția covid-19.

Există însă și varianta ca oamenii sănătoși să fi luat virusul când au fost în deplasare și să-l aducă în comunitatea lor.

Și asta pentru că, subliniază specialiștii, SARS-COV-2 se transmite foarte ușor pe calea aerului indiferent de anotimp.

Probleme sunt în continuare și în căminele pentru îngrijirea bătrânilor. Unul dintre pacienții diagnosticați în acest sfârșit de săptămână este o tânără care a lucrat la un azil de bătrâni din sectorul 1 al Capitalei.

Fata povestește că deși avea simptome, cei din conducere nu au cerut să fie testată, ci au concediat-o. A două zi, tânăra a fost internată la spitalul din Ploiești, unde a fost diagnosticată cu infecția COVID 19.

Și o altă colegă, concediată și ea, este acum în izolare la domiciliu.

Reprezentanții azilului nu au vrut să comenteze situația.

Ministrul Sănătății le-a cerut inspectorilor de la Direcția de Sănătate Publică să deschidă o anchetă în căminul de bătrâni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO