Studiu: Plicurile de ceai „premium” emană miliarde de microparticule de plastic


Ultimul update: Vineri 27 Septembrie 2019 22:23
Data publicarii: Vineri 27 Septembrie 2019 21:38
Categorie: Stiri Sanatate
plic, ceai

Anumite plicuri de ceai „premium” ar putea lăsa miliarde de microparticule de plastic în cană, conform unui studiu realizat de cercetătorii Universității McGill din Canada.

Microparticulele de plastic au fost găsite de-a lungul timpului în mediul înconjurător, în sticle de apă și în anumite alimente, relatează BBC.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că microparticulele de acest gen aflate în apa potabilă nu par să reprezinte un risc pentru sănătate.

Cu toate acestea, OMS a menționat că aceste descoperiri sunt bazate pe „informații limitate” și a făcut apel la realizarea unei cercetări mai ample pe subiect.

Cercetătorii canadieni au cerut, de asemenea, o investigație mai detaliată a efectelor microparticulelor de plastic asupra sănătății și au descris microparticulele drept bucăți de plastic mai mici de 5mm în lungime.

Pentru realizarea studiului au fost cercetate patru tipuri de plicuri de ceai aflate în comerț.

Majoritatea plicurilor de ceai sunt fabricate din hârtie, plasticul fiind folosit în cantități mici pentru sigularea lor. Unele mărci de ceai „premium” au schimbat textura plicurilor de ceai, în compoziția cărora se află acum mai mult plastic.

Modificarea texturii plicurilor a fost făcută pentru ca acestea să stea cu ușurință într-o formă piramidală, considerată de producători mai bună pentru infuzarea plantelor din interior.

Cercetătorii au eliminat conținutul mai multor plicuri și le-au pus în apă încălzită la 95 de grade Celsius, procedeul preparării ceaiului.

Ulterior, au ajuns la concluzia că un plic emană în apă 11,6 miliarde de microparticule de plastic și 3,1 miliarde de nanoparticule de plastic în apa caldă, invizibile pentru ochiul uman.

Cercetătorul-șef, Laura Hernandez, nu a făcut publice mărcile de ceaiuri analizate.

„Consumatorii ar trebui să evite ambalajele din plastic, nu un anumit brand și cu siguranță nu ceaiul în sine. Încurajăm consumatorii să aleagă ceaiuri neambalate sau care vin în plicuri de hârtie”, a declarant Hernandez.
 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO