Studiu: Obezitatea pune frână economiei. „Costă” 2,2% din produsul intern brut cumulat la nivel mondial
Obezitatea nu e doar o problemă individuală dificilă, ci pune frână și economiei, arată un studiu la nivel mondial.
România va avea costuri de miliarde de dolari în următoarele patru decenii din cauza problemelor cu greutatea pe care le au tot mai mulți adulți și copii. Țara noastră se află la mijlocul unui clasament, în care lideri sunt China, Statele Unite ale Americii și India.
Pentru România, impactul negativ al creșterii obezității a fost calculat la 29 de miliarde de dolari. Asta înseamnă 4,4 din Produsul Intern Brut, la nivelul anului 2060, potrivit unui studiu al unui grup de cercetători din Statele Unite, care au analizat situația din 161 de țări.
Aceștia au luat în calcul costurile directe cu sănătate, cât și cele indirecte, legate de productivitatea la locul de muncă.
Două treimi dintre adulți au probleme cu greutatea
La nivel global, două treimi dintre adulți sunt supraponderali sau obezi, iar în 2060 vor fi trei din patru adulți. Mâncarea tot mai procesată, sedentarismul, dar și îmbătrânirea populației duc la creșterea obezității.
Ne dăm seama dacă avem o masă corporală normală dacă împărțim câte kilograme avem la înălțimea la pătrat. Rezultă un indice de masă corporală care, în cazul adulților, trebuie să fie sub 25 pentru o greutate normală. La peste 30 deja vorbim de obezitate.
Șerban Damian, nutriționist: „Orice persoană cu exces ponderal are probleme de zi cu zi. Că nu se poate deplasa bine, că obosește repede, că nu doarme bine noaptea, probleme digestive mai ușoare sau mai grave. Când nu te simți bine, când nu ești în apele tale, nu mai ești productiv, nu mai gândești cum trebuie. Foarte multe probleme care ne costă încep să pună o presiune extraordinară pe sistemul sanitar. Sunt cheltuieli mult mai mari decât în cazul unei persoane sănătoase”.
Tocmai de aceea, tot mai multe companii includ beneficii pentru a menține în formă angajații.
Raluca Dumitru, reprezentant al unei platforme de recrutare: „Problemele de sănătate sau emoționale se reflectă în mod direct asupra productivității. Vorbim despre angajatori care oferă în acest moment ședințe de nutriție pentru angajați, mese sănătoase la birou, inclusiv consiliere psihologică prin care angajații să descopere ce-i face sedentari”.
Obezitatea „costă” 2,2% din produsul intern brut cumulat la nivel mondial
Dacă acum obezitatea „costă” 2,2% din produsul intern brut cumulat la nivel mondial, în 2060 se estimează că va fi de 3,3%.
Cele mai afectate state sunt China, Statele Unite și India, potrivit studiului publicat de BMJ Global Health.
Pentru că fenomenul este alarmant, peste 40 de țări, printre care și România, au venit cu inițiative de taxare aspră a produselor cu zahăr sau grăsimi.
La noi, din 2023, taxa pe valoare adăugată la băuturile cu zahăr ori îndulcitori crește de la 9, la 19%.
Specialiștii spun că de ajutor sunt și etichetele cu informații nutriționale, iar unele țări, precum Mexicul, au venit chiar și cu avertismente clare pe pachetele produselor nesănătoase.