Peste 600.000 de romani, infectati cu hepatita C. Spitalele din tara unde iti poti face gratuit, in cateva minute, testul

Ultima actualizare: 08-12-2014 07:08

Romanii care nu bani sa mearga la medic isi pot face gratuit testul pentru depistarea hepatitei C in toate orasele din tara, la spitalele de urgenta.

In spatele unui pacient infectat cu acest virus periculos pot fi alti zece care nu stiu ca sunt bolnavi si care pot transmite mai departe hepatita C. Netratata, ea poate duce la moarte.

40.000 de romani vor putea sa-si faca analizele pentru hepatita C in urmatorii trei ani la sectiile de boli infectioase ale spitalele de urgenta din toata tara.

Testul prin care puteti afla daca aveti sau nu hepatita C dureaza doar zece minute si este gratuit. Medicul va ia o mostra de sange din deget, face analiza si va da rezultatul pe loc. Pana acum au fost testate peste 1.000 de persoane, iar 5% dintre ele au aflat ca au infectia.

Doamna Viorica traieste un calvar de aproape opt ani. Nu a stiut din timp ca sufera de hepatita C, iar acum are ciroza.

In prezent, exista un tratament inovator in Europa si in Statele Unite impotriva hepatitei C. Dar costurile sunt imense: de la 50.000 de euro pana la 150.000 de euro pentru o cura. La noi in tara nu sunt bani nici macar pentru tratamentele clasice, la care statele europene au renuntat deja.

Cu virusul hepatitic C sunt infectati peste 600.000 de romani. Dintre ei, 70% au deja hepatita cronica. Grav este, spun specialistii, ca in spatele unui bolnav depistat pot exista alti zece care nu stiu ca au virusul. S-a ajuns aici si pentru ca oamenii nu cunosc caile de transmitere a bolii.

''Caile de transmitere sunt la indemana oricui: sange si produse de sange, hemodializa, cabinetele stomatologice, dupa '90 avem aceste nenorociri - tatuajele, piercingurile si administrarea de droguri intravenoasa", a spus medicul Adrian Streinu Cercel.

Aproape trei sferturi dintre persoanele infectate nu prezinta simptome si, din acesta cauza, boala e descoperita tarziu. Tocmai de aceea e indicat sa va faceti analizele medicale o data pe an.

Romania se afla in prezent printre tarile europene cu cele mai multe cazuri de hepatita C la mia de locuitori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO