Pedepse pentru părinţii care nu-şi vaccinează copiii. Cine e exceptat

27-08-2017 17:14

Peste două săptămâni, când încep cursurile, copiii vor fi primiţi la şcoală sau la grădiniţă chiar dacă nu sunt vaccinaţi, susţin autorităţile.

Dar părinţii au obligaţia să recupereze schemă de imunizare în 18 luni. În caz contrar vor fi amendaţi şi pot ajunge chiar în faţă instanţei. Excepţie o fac doar mamele şi taţii ai căror copii au recomandări medicale să nu primească vaccin. Între timp, rujeolă a mai luat o viaţă. Este vorba despre un bebeluş de 10 luni din judeţul Timiş. Numărul deceselor a ajuns astfel la 33.

Fetiţă de 10 luni care a murit în judeţul Timiş era copilul unor imigranţi ajunşi în România luna trecută. Este cel de-al 33 deces din cauza acestei boli, iar numărul celor care s-au îmbolnăvit a ajuns la 8937. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în judeţele Timiş, Caraş Severin şi Arad. Autorităţile continuă campania de vaccinare, iar până acum au fost imunizaţi aproape 70 de mii de copii.

Totodată medicii le explică părinţilor de ce este important să îşi vaccineze copiii şi ce păţesc dacă refuză, acest lucru. Prima informare se face în timpul sarcinii de către medicul de familie. Apoi, când copilul împlineşte o luna, mama va primi broşuri din care va află toate informaţiile necesare, inclusiv calendarul de vaccinare.

Dacă îşi asumă în scris refuzul vaccinării cazul va ajunge la Comisia de Vaccinare, care îl va chema pe părinte la consiliere o dată la 3 luni. Prima absenţa de la aceste şedinţe va fi sancţionată cu avertisment, dar pentru următoarele amendă este între 1000 şi 2500 de lei. Copiii vor fi primiţi însă la cursuri şi vor fi trimişi acasă, doar dacă izbucneşte o epidemie, pentru propria protecţie.

Doctor Gindrovel Dumitra,coordonator - Grupul de Vaccinologie Societatea Naţională de Medicina Familiei: 'Intrarea în colectivitate este posibilă după ce părintele a primit de la comisia judeţeană un calendar de recuperare pe care este obligat să-l încheie în termen de 1 an. Dacă nu se prezintă să fie vaccinat şi pentru a fi informat va fi amendat pentru ambele componente - că nu a vaccinat şi că nu se prezintă la informare''

Amendă poate ajunge chiar şi la 10 mii de lei. Dacă la 18 luni după ce a intrat în colectivitate copilul nu a recuperat schemă de vaccinare, cazul va fi prezentat Direcţiei de Protecţie a Copilului, iar părintele poate fi acuzat de neglijare medicală. Asta înseamnă că nu a luat toate măsurile care să i asigure celui mic o stare bună de sănătate şi va răspunde în faţă instanţei. În astfel de situaţii legea prevede amenzi de până la 10 mii de lei, dar se poate ajunge şi la decăderea din drepturile părinteşti.

Singură excepţie o reprezenta părinţii ai căror copii au recomandare medicală de a nu fi vaccinaţi. Dacă va fi acceptată de parlamentari în ultima ei varianta, legea vaccinării va intră în vigoare la 1 ianuarie 2018.


VIDEO PROTVPLUS.RO