Ministrul Sănătății a amânat din nou scăderea prețului la medicamente!
Ministrul Florian Bodog nu are o strategie clară pentru a asigura tratamentele bolnavilor, dar și pentru a micșora costurile medicamentelor, așa cum prevede programul de Guvernare al PSD.
Bodog a dat un Ordin de Ministru, care a fost publicat în Monitorul Oficial pe 1 ianuarie și care spune că amână recalcularea prețurilor până la 1 aprilie.
Conform actului normativ, "prețurile maximale ale medicamentelor autorizate de punere pe piață și prețurile de referință generice/biosimilare aprobate în Canamed rămân valabile până la publicarea ordinului de aprobare a prețurilor calculate în urmă corectiei anuale, dar nu mai târziu de 1 aprilie (...)”.
La începutul anului, România trebuia să recalculeze prețurile medicamentelor prin raportare la coșul a 12 țări din Uniunea Europeană. De fiecare dată, acest lucru aducea o scădere cu aproximativ 10 procente, conform specialiștilor.
Recalcularea nu s-a mai făcut, însă, din 2015, iar ministrul Sănătății a amânat-o, acum, din nou.
Într-un comunicat pentru Știrile ProTV, Ministerul Sănătății spune că nu a avut timp într-un an de zile să facă această modificare:
De asemenea, este necesară o comunicare permanentă cu deținătorii de Autorizație de Punere pe Piață a medicamentelor, astfel încât se fie evitate sincopele de aprovizionare cu medicamente din cauza modificărilor de preț în beneficiul pacienților."
Cât despre micșorarea cu 35 de procente a prețului medicamentelor, promisă în campania electorală, decamdata ministrul Sănătății, Florian Bodog, nu are o dată exactă.
În același comunicat se arată că:
"În ceea ce privește scăderile de preț vă facem cunoscut că, după încheierea procesului de corecție și actualizare a prețului la medicamente, vor exista scăderi de preț la medicamentele inovative care și-au pierdut patentul și au generic în piață."
În noimbrie 2016, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a stabilit o schemă de scădere a prețului pentru medicamentele inovative ieșite de sub patent, în 3 etape: 10% la 1 martie 2017, 10% la 1 ianuarie 2018 și 15% la 1 ianuarie 2019. Micșorarea se făcea treptat, astfel încât doctoriile să nu fie retrase de pe piața românească.
Mai mult, pentru a asigura tratamentele vitale, Voiculescu a introdus lista medicamentelor esențiale, adică cele pe care Organizația Mondială a Sănătății recomandă oricărei țări să le asigure bolnavilor. Ministrul Florian Bodog a eliminat această listă anul trecut.
Tocmai de aceea am introdus în 2016 Lista Medicamentelor Esențiale, pornind de la recomandarea expresă a Organizației Mondiale a Sănătății. Cu eliminarea acestei liste din legislație, Guvernul face exact pe dos: face să dispară medicamentele ieftine și nu le ieftineste pe cele pe care ar putea să le ieftinească fără probleme".
Ministerul Sănătății susține că anul trecut au fost scăzute prețurile a 130 de medicamente.
130 din peste 5000.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, preturi, PSD, medicamente, vlad voiculescu, program de guvernare, florian bodog,
Dată publicare:
18-01-2018 11:01