Medic despăgubit în instanță după probleme grave de sănătate provocate de un medicament, în 1999

Dată publicare: 10-05-2021 22:02
Dată actualizare: 10-05-2021 22:09


Medic despăgubit în instanță după probleme grave de sănătate provocate de un medicament, în 1999

Un medic italian va fi despăgubit pentru efectele secundare grave ale unui medicament, în urma unui proces cu gigantul farmaceutic Bayer. Curtea Supremă din Italia i-a dat câștig de cauză, dar nu se știe suma pe care o va primi.

 

Medicul veterinar italian a urmat un tratament împotriva colesterolului în 1999, cu medicamentul Lipobay după care a început să aibă probleme serioase de sănătate, care au necesitat inclusiv spitalizarea sa în mai multe ocazii. A suferit inclusiv probleme respiratorii și musculare, relatează agențiile EFE și Agerpres.

Medicamentul a fost retras de pe piață în anul 2001, chiar în urma demersurilor companiei producătoare.

Medicul afectat de tratament a câștigat și prin decizia instanței anterioare, Curtea de Apel din Veneția, decizie pe care Bayer a atacat-o cu recurs.

Magistraţii italieni au considerat că prospectul medicamentului anti-colesterol Lipobay nu era suficient de clar pentru a informa despre riscurile asociate administrării acestui medicament, pe care l-au considerat "dăunător şi defectuos".

Judecătorii au remarcat că retragerea de pe piaţă a medicamentului, „deşi voluntară, evidenţiază o încălcare a principiului precauţiei înainte de comercializarea sa" şi a considerat că grupurile farmaceutice trebuie să avertizeze clar în prospecte despre riscurile unui produs pentru consumatori, în funcţie de condiţiile personale şi de patologii.

În august 2001, Bayer a retras Lipobay, al treilea său medicament cel mai vândut în lume, pentru efectele sale secundare, după ce peste 100 de persoane care făceau tratament cu acest medicamente au murit, sau au suferit de probleme respiratorii, slăbiciune musculară sau de insuficienţă renală.

Sursa: ProTV / Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO