Mâncarea, servită și cu o porție de bacterii. Cât de murdare sunt tăvile de la autoserviri


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 04 Octombrie 2018 20:04
Categorie: Stiri Sanatate

"Ştergem tăvile cu o lavetă" sau "le spălăm, dar nu zilnic!" Astfel sună răspunsul dat de reprezentanţii unor autoserviri, puşi în fața unor teste care arată că vesela lor este contaminată cu germeni.

Practic, clientul care duce tava murdară la masă riscă să primească, pe lângă mâncare, şi o porţie de bacterii.

Aliniate pe blat, cu o hârtie aşezată înăuntru, tăvile aşteaptă clienţi care le poartă spre mese. Rămân, însă, două zone neprotejate. Orice agent patogen de pe marginile tăvii va ajunge pe mâini, apoi pe mâncare, apoi în sistemul digestiv. Folosim teste rapide de sanitaţie, ca să aflăm dacă tăvile au fost igienizate sau nu.

Simona Rotaru, biolog: "Se merge pe suprafaţa de interes şi se prelevează. Indicat ar fi pe 10 pe 10 centimetri. A rămas galben, înseamnă că suprafaţa este curată."

În zona de restaurante din mall-uri, vesela e debarasată la comun, dar fiecare local este răspunzător de curăţare.

Angajată mall: "Le ducem acolo undeva în spate şi vine restaurantele şi le ia."
Reporter: "Și cine le spală?"
Angajată mall: "Ei, aicea. Fiecare îşi spală tăvile lor. Adică ce să vă spun, nu ştiu!"

Angajată restaurant: "Ieri le-am spălat eu, că le-am găsit la înmuiat. Ieri dimineaţă."
Reporter: "Dar ieri n-aţi avut niciun client toată ziua?"
Angajată restaurant: "Ba da..."

Testele arată murdărie pe tăvi şi la al doilea local, ales aleatoriu.

Angajată restaurant: "Le ştergem şi atâta tot!"
Reporter: "Dar de spălat, cine le spală?"
Angajată restaurant: "De spălat... cine e în spate."
Reporter: "Pai le spălaţi sau nu?"
Angajată restaurant: "Le dăm şi cu apă, normal!"

Inspectorii DSP spun că apa fără detergent nu îndepărtează nici resturile, nici bacteriile. Potrivit normelor Ministerului Sănătăţii, spălarea veselei se face separat de zona de preparare a hranei.

ART. 32, ORDINUL M.S. 976 / 1998 precizează că spălarea veselei pentru servire și a vaselor de bucătărie se va face separat, într-un loc anume stabilit și amenajat, unde nu se fac alte operațiuni de preparare; acest loc va fi strict delimitat.

Dr. Stefan Lazar, medic infecțioase: "Concentraţia acestor germeni se prezumă că este mică. Dar un risc potenţial există oricând. E o posibilitate de a transmite o boală diareică acută."

Cât despre furculiţele şi cuţitele de inox, degeaba sunt bine spălate, dacă fiecare client care nu se spală pe mâini pune mâna murdară pe mai multe tacâmuri, ca să ia unul. Aici de pildă nici n-ar avea unde să se spele, de vreme ce la intrarea în toaletă scrie clar: apă defectă, WC înfundat.

Temperatura la care se spală vasele cu mână este de 35 de grade. Maşina de spălat vase le curată la 70 de grade. Însă efectul este același: îndepărtarea mecanică a grăsimii şi paraziților, ecoli, salmonella, shigella. Altfel spus, ruperea lanţului de transmitere a unei potenţiale toxiinfecţii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Risc de infarct şi AVC, din cauza schimbării bruşte a temperaturilor
Zeci de medicamente scumpe pentru boli rare vor fi decontate de stat
Experiment Știrile Pro TV: câte bacterii riscăm să luăm când folosim uscătorul de mâini
VIDEO PROTVPLUS.RO
Echipa României, premiată pentru "Cele mai bune praline" la Concursul Mondial de Patiserie, Gelaterie și Ciocolaterie

11:44
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22