INSP a actualizat definițiile de caz pentru Covid 19. Simptome mai puțin specifice

spital, covid

Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat, joi, definiţiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus (Covid-19).

Criteriile clinice care se au în vedere într-un caz Covid sunt: tuse, febră, scurtarea respiraţiei şi debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei. Simptome şi semne adiţionale mai puţin specifice pot include cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături şi/sau diaree.

Harta centrelor de evaluare Covid 19. Sunt 136 în toată țara

Pentru copiii cu vârsta de până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentaţia se poate suspecta infecţia cu SARS-CoV-2, precizează INSP.

Cine este considerat caz Covid

Este considerat caz Covid o persoană care se încadrează în cel puţin unul dintre următoarele criterii epidemiologice:

* contact direct cu un caz confirmat cu Covid 19 în perioada de 10 zile anterioară datei debutului;

Citește și
Coronavirus România
Coronavirus România, 20 ianuarie. Record absolut de infectări de la începutul pandemiei. Situația la ATI
„Nu-i las!” Planul pus la cale de cel confundat cu unul dintre suspecții crimei de la Sibiu

Câte cazuri sunt în România

* rezident sau personal al unei instituţii pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în perioada de 10 zile anterioară datei debutului, instituţie în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată.

Clasificarea cazurilor Covid

Cazurile de Covid se clasifică după cum urmează:

*** caz posibil - orice persoană care întruneşte criteriile clinice;

*** caz probabil - orice persoană care întruneşte criteriile clinice şi care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat sau orice persoană care întruneşte criteriile de diagnostic imagistic;

*** caz confirmat - orice persoană care întruneşte criteriile de laborator;

Testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile.

Ce este contactul direct

Contactul direct este definit ca:

* persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19;

* persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de Covid 19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);

* persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de Covid 19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă);

* persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de Covid-19 la o distanţă mai mică de 2 metri şi cu o durată de minimum 15 minute;

* persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de Covid-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri;

* persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu Covid-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu Covid-19, fără portul corect al echipamentului de protecţie.

"Orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecţie corespunzător şi a respectat distanţarea fizică nu este considerată contact direct", precizează INSP.

Ce este decesul Covid 19

Decesul cauzat de Covid-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu Covid-19, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relaţie cu Covid-19 (ex. traumatism, hemoragie acută majoră, infarct miocardic acut, accident vascular cerebral acut, septicemie cu germen identificat prin hemocultură etc) şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului.

Decesul la un pacient confirmat cu Covid-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afecţiuni hematologice etc.) şi Covid-19 trebuie raportat ca şi cauză a decesului, independent de condiţiile medicale pre-existente care se suspectează că au favorizat evoluţia severă a Covid-19.

Covid-19 trebuie menţionat pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care Covid-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces.

Când se impune testarea periodică a medicilor

În vederea supravegherii, prevenirii şi limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale cu SARS-CoV-2, personalul medico-sanitar şi auxiliar asimptomatic care face parte din una din categoriile: nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă şi care nu a avut niciodată boala sau nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă şi care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv se va testa prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR/NAAT o dată la 7 zile.

Conducerea unităţii medico-sanitare are obligaţia verificării rezultatului testării şi a instituirii măsurilor care se impun. Testarea periodică poate înceta dacă personalul face dovada vaccinării complete.

Conform INSP, această testare se solicită în următoarele situaţii:

* în condiţiile în care rata cumulată a incidenţei cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, din unitatea administrativ teritorială, raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 1,5;

* pentru unităţi sanitare care îngrijesc pacienţi confirmaţi cu varianta Delta sau Omicron a SARS-CoV-2, indiferent de rata de incidenţă din unitatea administrativ teritorială;

Personalul medico-sanitar şi auxiliar asimptomatic vaccinat împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum şi cel care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai puţin de 180 zile de la data primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital şi/sau buletinul de analiză cu rezultat pozitiv nu necesită testare periodică.

Articol recomandat de sport.ro
Cu cine vrea să intre Ed Sheeran în ring: ”Te bat, nenorocitule!”
Cu cine vrea să intre Ed Sheeran în ring: ”Te bat, nenorocitule!”
Citește și...
Harta centrelor de evaluare Covid 19. Sunt 136 în toată țara
Harta centrelor de evaluare Covid 19. Sunt 136 în toată țara

Ministerul Sănătății a publicat, joi, harta centrelor de evaluare Covid 19, dar aceasta nu este completă, ci este în curs de actualizare.

Coronavirus România, 20 ianuarie. Record absolut de infectări de la începutul pandemiei. Situația la ATI
Coronavirus România, 20 ianuarie. Record absolut de infectări de la începutul pandemiei. Situația la ATI

Coronavirus România. Peste 19.000 de cazuri noi s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, potrivit bilanțului emis, joi, de Grupul de Comunicare Strategică. Este cel mai mare număr de infectări de la debutul pandemiei.

Ce trebuie să faci dacă ai simptome de răceală. Recomandările lui Raed Arafat
Ce trebuie să faci dacă ai simptome de răceală. Recomandările lui Raed Arafat

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, afirmă că, la acest moment, autorităţile nu iau în discuţie implementarea de noi restricţii pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

Recomandări
Ce primesc de mâncare ostaticii ținuți sub pământ de către teroriștii Hamas. ”Au lumină doar două ore pe zi”
Ce primesc de mâncare ostaticii ținuți sub pământ de către teroriștii Hamas. ”Au lumină doar două ore pe zi”

Al patrulea grup de ostatici israelieni - format din nouă copii și două femei - a fost eliberat luni noapte de gruparea Hamas.  

Miniştrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi tensiunile Serbia-Kosovo
Miniştrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi tensiunile Serbia-Kosovo

Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de marţi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo, potrivit DPA.

 

Președintele Klaus Iohannis pleacă în Dubai chiar de Ziua României. Va ține un discurs în Emiratele Arabe
Președintele Klaus Iohannis pleacă în Dubai chiar de Ziua României. Va ține un discurs în Emiratele Arabe

Pre;edintele Klaus Iohannis pleacă în Dubai chiar de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. Șeful statului urmează să țină un discurs în Emiratele Arabe Unite, sâmbătă dimineață, la Conferința mondială pentru acțiuni climatice.