Medicii au gresit diagnosticul in cazul copilului de 8 ani, mort la o zi dupa internare. Legist: "Avea sanse sa fie salvat"

Ultima actualizare: 24-04-2015 00:01

Copilul de 8 ani care a murit in spitalul din Curtea de Arges, la o zi de la internare, s-a prapadit cu zile. O banala radiografie la plamani sau un set de analize i-ar fi dat o sansa.

Legistii nu au niciun dubiu: doctorii care au preluat cazul au gresit fundamental. Micul pacient a fost diagnosticat cu gastro-enterocolita, desi suferea de o infectie puternica la plamani si la inima, care i-a provocat sfarsitul, in chinuri. Procurorii au deschis dosar pentru omor din culpa, rele tratamente aplicate minorului si neglijenta in serviciu.

Potrivit legistilor, Andrei a fost rapus in 24 de ore, de o infectie violenta la plamani si inima. Practic, cei care l-au internat l-au diagnosticat pe loc cu o gastro-enterocolita fara sa ii faca teste suplimentare. Asadar, concluzia in urma autopsiei vorbeste clar despre o eroare de diagnostic si tratament.  Lucrul acesta ii doboara si mai tare pe bietii parinti, ale caror strigate de ajutor au fost ignorate.

Mama: ''Numai asa imi spunea copilul :"Mami, ajuta-ma!" Eu nu am avut nicio putere sa il ajut, daca puteam il ajutam."

Florin Turcu, tatal copilului: "Acum asteptam copilul sa vina de la scoala... si il duc acasa in patru blani."

Mama lui Andrei a cerut sa ii fie transferat copilul la un spital mai mare, insa medicii de la Curtea de Arges au asigurat-o ca fiul ei nu este un caz grav. Femeia se sufoca de revolta, mai ales ca celui mic nu i s-au facut nici analizele banale care i-ar fi putut salva viata.

Mama: ""Stai, doamna, linistita, copilul nu are nimic"". Nu a vrut nimeni sa ma trimita mai departe si sa-mi spuna "du-te de aici, ca nu e de noi aici.""

Dan Manu, seful IML Arges: ''Este vorba de o deficienta in acordarea asistentei medicale. Lasati-ma sa va spun doar atat in acest moment. Copilul avea sanse sa fie salvat daca lucrurile ar fi decurs altfel la spital, bineinteles ca DA!"

Sanda Cernat, doctorita care l-a preluat pe copil, spune ca laboratorul de analize era inchis vineri seara, iar in spital nu era niciun radiolog. Din pacate nici dimineata nu a facut nimic pentru el.

Sorina Hotaru, directorul Directiei de Sanatate Publica Arges: ''Spitalul are linie de garda si permanenta la radiologie fie cu prezenta in spital, fie cu solicitarea medicului de la domiciliu. Probabil ca nu si-au dat seama ca asta trebuie sa faca."

Revoltati de acest caz dureros, oamenii din Curtea de Arges vor organiza miercuri un protest in fata spitalului in care s-a petrecut tragedia.

Ion Turcu, unchiul copilului: "Va fi un mars impotriva nepasarii in fata spitalului municipal, impotriva managementului prost."

In paralel cu ancheta penala in institutia sanitara are loc si o ancheta administrativa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO