Ce afecțiuni poate genera statul prea mult la calculator. Recomandările medicilor pentru părinți

Ultima actualizare: 28-11-2020 20:16

Pandemia ne-a obligat să stăm și mai mult în fața calculatorului, iar acest obicei nesănătos îi afectează în special pe cei mici.

În timp, copiii se pot trezi cu probleme de vedere sau afecțiuni ale coloanei. Medicii le recomandă părinților să le cumpere lentile speciale pentru protecția ochilor și să fie atenți câte ore petrec cu privirea în ecrane.

Edi are 11 ani şi stă în faţa calculatorului 5-6 ore pe zi. Mama încearcă să îl convingă să facă mai multe mişcare.

Gabriela Pop, mama: "Mă ajută la treburile gospodăreşti, îşi face curăţenie în cameră, mai ieşim la plimbare, mergem la ţară. Face şi sport de performanţă.”

În ultima perioadă, tot mai mulţi părinţi merg cu copiii la medicul oftalmolog, pentru că cei mici, pe lângă școala online, sunt tentaţi să îşi petreacă şi restul timpului în faţa calculatorului.

Sima Claudia Raluca, medic clinică oftalmologică:
"Copii îşi pierd răbdarea şi ca să se liniştească o să stea toată ziua la dispozitivele aceastea care din păcate o să le solicite ochii. În fiecare zi ne vin copii cu dureri de cap."

Lentilele cu protecţie pentru calculator sunt cele mai solicitate de părinţi. Acestea resping lumină albastră specifică monitoarelor şi protejează ochii celor mici.

Dorin Nicula, medic oftalmolog: "Ochii noştri nu muncesc la depărtare, ochii noştri muncesc la aproape, acesta este şi motivul pentru care oricine sta mult la un calculator de aproape, la fiecare 40-50 de minute să facă o pauză de 5-10 minute şi să se uite undeva în zare, la un peisaj ceva."

Pe lângă problemele de vedere, cei mici pot dezvolta în timp şi afecţiuni la coloană, dacă stau pe scaun la calcutor într-o poziţie incorectă.

Cucu Nora, director medical cabinet kinetoterapeutic: „Pentru a corecta poziţia şezutul trebuie dus până în spatele scaunului, astfel încât coloana lombară şi dorsală să stea spijinite.”

Psihologii le recomandă părinţilor că după orele online să petreacă mai mult timp cu copiii pentru a-i ţine cât mai departe de dispozitivele electronice.

Iulia Butean, psiholog: "Idee e să mă conectez la nevoile lui, să mă joc ceea ce îşi doreşte copilul, dacă vrea să desenăm, desenăm, iar pe lângă asta recomand să se joace cu ei să iasă afară, să petreacă în aer liber."

În timp, multe ore petrecute în faţa calculatorului îi pot afecta şi mai mult pe copii. Cei mici pot avea probeleme cu somnul, devin mai agitaţi şi chiar dependenţi de tehnologie.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO