Căderea părului, semnal de alarmă. Când ne dăm seama că ne cad prea multe fire și cât ajută de fapt uleiul de ricin

×
Codul embed a fost copiat

Este normal să ne cadă părul? Și când e cazul să ne alarmăm? La aceste întrebări a răspuns medicul dermatolog Viviana Iordache, luni, la Vorbește Lumea.

„Nu este doar o problemă frecventă, este universal valabilă. Tuturor ne cade părul. Din păcate, toată lumea între 40 și 50 de ani are jumătate din podoaba capilară de la 20 de ani”, a spus medicul.

Da, când știi că e mult? Cam câte fire ar trebui?

„Matematic înseamnă peste 100 de fire de păr, peste 100 de fire de păr zilnic. Scalpul nostru regenerează 100%. Pe măsură ce trec anii, la fiecare decadă, numărul de cădere ar trebui să fie identic, dar recuperarea, din păcate, încetinește pe drum. Mai ales în anumite afecțiuni asociate în cauze hormonale, în cauze genetice, în cauze nutriționale și nu în ultimul rând, în anumite condiții ale vieții omului, în stresuri majore, în examene, în conflicte psihoemoționale. Din păcate, sunt oameni care la propriu, chelesc peste noapte sau li se albește câte o șuviță sau chiar pierd câte o șuviță întreagă. De regulă, în ceea ce privește recuperarea lui există două situații”, a mai spus Dr. Viviana Iordache.

Căderea părului în sarcină

„Există situația în care recuperarea lui este completă 100% da, de exemplu, la doamnele după sarcină. De regulă, căderea părului apare între luna 4 și luna a 7-a a bebelușului și se oprește undeva la nouă luni, pentru că de fapt, atunci organismul hormonal revine la starea de dinainte de a naște femeia respectivă. Căderea asta din timpul sarcinii are un context progestativ, adică anumiți hormoni care mențin sarcina mai ales în ultimul trimestru, determină o falsă densitate a părului, adică părul e mai frumos la persoana însărcinată, după care acesta scade brusc. Cu cât scade mai brusc pierdem și părul respectiv. Mai intervine și pierderea de sânge, mai intervine și pierderea de substanțe nutritive și de ion, pe care o plătim bebelușului, dar care merită”, a precizat medicul.

Putem să facem o distincție între cauzele pentru care cade părul la femei și cauzele pentru care cade păr la bărbați?

„Sincer, în afară de povestea cu sarcina, nu, pentru că de fapt hormonul care este vinovat de scăderea părului este o fracție testosteronică, deci este o fracție a bărbaților. Diferența între femei și bărbați este că mulți dintre bărbați genetic pe scalp au receptor pentru acest hormon, adică chiar dacă el se produce la fel pentru toți bărbații, nu toți bărbații pierd părul în aceeași măsură și la aceeași vârstă, pentru că genetic, nu au destule scaune ca hormonul respectiv să-și facă de fapt cap.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

La femei însă, căderea părului, dacă nu este asociată cu menopauza, când în mod fiziologic crește testosteronul, este asociată cu fenomenele proaste de stres. Cu ce vă spuneam mai devreme, conflictele și examenele și emoțiile. Pentru că aceste fracții de testosteron fac parte din reacția fugă- luptă organismului la panică. Ca atare, cu cât ne vom panica mai rău dimineața că am găsit mai multe fire de păr pe pernă, mâine dimineață vom găsi și mai și mai multe și trebuie să oprim asta”, a explicat medicul.

Cum influențează produsele de styling căderea părului

„Ăsta este un mit. Paradoxal, inclusiv unele produse care pretind că ajută creșterea părului ajung să fie dușmani ai firului de păr la rădăcină. Deci noi urâm ceea ce se pune pe scalp, nu ceea ce se pune pe vârfuri. Deci fixativul pe păr, vopseaua de păr, măștile sale dacă sunt puse, depinde de agresivitatea cu care ajung pe scalp.

Uleiul de ricin, uleiurile așa-zis naturale pe care lumea le cumpără într-o promovare furibundă cum că ar ajuta la îndesirea numărului de fire de păr, pot să repare tija, adică pot să repare părul care s-a despicat, părul care și-a pierdut energia și lumina, dar nu pot îndesi. Ca și miturile cum că rasul în cap al copiilor școlari va produce creșterea mai deasă a firului de păr. Va fi mai gros, mai țepos, dar nu va fi mai mare în număr. Deci numărul de foliculi este genetic pe fiecare centimetru pătrat de piele peroasă. În funcție de gene avem între 200 și 800 de potențiale fire în cursul vieții, pe care repet, unii le produc mai mult, alții le pierd mai ușor”, a mai spus medicul.

E necesară vizita la medic dacă observăm o cădere avansată a firelor de păr

„Însă revenind la situația medicală, într-adevăr, dacă nu știm cauza, există o indicație foarte clară, dacă observăm o cădere avansată a firelor de păr, să ne adresăm întâi medicului dermatolog. Acesta se va consulta cu noi și va constata dacă are o suspiciune de boală locală, adică o cauză locală pentru care părul cade. Vă dau un exemplu clasic - dermatita seboreică, pentru că este extrem de frecvent întâlnită. Mai sunt anumite noi le numim tinea, ciuperci pe scalp, sunt rare, dar dermatologic se văd cu ochiul liber, adică este suficient un examen clinic dermatologic. Dacă medicul dermatolog va observa un patern al căderii firului de păr, pentru că există anumite afecțiuni endocrine, cum sunt bolile tiroidiene, în care, de exemplu, cadem bănuți. Atunci este foarte important. Repet, dacă observăm ceva ciudat în felul în care cade părul, nu doar că ni se rărește un pic la tâmple, e bine să mergem la medicul dermatolog.

Pentru că în primul rând tiroiditele autoimune, dar și celelalte boli de tiroidă, în al 2-lea rând anumite boli de corticosuprarenală și nu în ultimul rând anumite boli ovariene la femeie. În afară de asta mai sunt boli sistemice, deci boli generale ale organismului, nu doar hormonale. Noi le numim nutrițional-metabolice. Vă dau un exemplu clasic, dacă vreți anemiile, anumite tipuri de anemii, din păcate, fac ca pacientul să piardă păr într-o rată mult mai rapidă, hipocalcemiile, spasmofiliile și pierderile în general de ioni, cum sunt magneziu. Nutrițiile proaste, mai ales doamnele care țin cure de de slăbire fără medic nutriționist sau după tot felul de restricții privind cantitatea nutrițională. Nu mă refer aici la nu ține cont de indicele glicemic sau de numărul de calorii pe care le ingerăm. Din păcate, dacă ele nu mai înghit seleniu, nu mai înghit siliciu, nu mai înghid calciu, magneziu, fier, vitaminele A, B, vor constata că poate au slăbit în talie, dar din păcate vor pierde foarte mult păr”, a mai spus medicul.

Ce putem să facem dacă părul cade chiar și în lipsa unei afecțiuni

„Deci tratamentele se fac în funcție de cauza pentru care a căzut părul. Chiar dacă această cauză este genetică, să spunem, sau funcțională, și ele sunt în măsura dermatologică, sunt stimularea oxigenării folicului și a nutriției foliculului și vreau să vă mai spun în încheiere un singur lucru că aceste substanțe, chiar dacă ele sunt introduse în același mod, diferă foarte mult în compoziție și că singurul în măsură să stabilească, să îi spunem așa, o rețetă, rămâne medicul.

Atenție, pentru că din păcate se fac foarte multe proceduri, de exemplu de transfer autolog. Adică se numesc tehnica vampir-dracula și foarte puțină lume știe că nu sunt inofensive, deci ele au și contraindicații, nu doar indicații. Deci prezentarea în anumite contexte autoimune, inclusiv în banala tiroidită, la o cosmeticiană care nu are cunoștințe medicale și nu a cerut avizul medicului dermatolog sau chiar la medici de specialități care nu sunt obișnuiți cu genul acesta de tehnică poate să facă mai mult rău decât bine”, a mai spus medicul.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Boala care se răspândește tot mai rapid în întreaga lume. Peste jumătate din populaţia lumii este expusă
Boala care se răspândește tot mai rapid în întreaga lume. Peste jumătate din populaţia lumii este expusă

Peste jumătate din populaţia lumii ar putea fi expusă riscului de a contracta boli transmise de ţânţari, cum ar fi malaria şi febra dengue, până la sfârşitul secolului, au avertizat oamenii de ştiinţă.  

Ploaia a afectat două săli de operaţie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Spațiile vor fi reabilitate
Ploaia a afectat două săli de operaţie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Spațiile vor fi reabilitate

Plafonul de la două săli de operaţie din cadrul blocului operator al Secţiei Chirurgie Generală 1 de la etajul doi al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu a fost afectat de infiltraţii cauzate de ploaie.  

Încă un deces cauzat de rujeolă. Cum a ajuns România de la țară campioană la vaccinare, la epidemie de rujeolă
Încă un deces cauzat de rujeolă. Cum a ajuns România de la țară campioană la vaccinare, la epidemie de rujeolă

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a afirmat, marţi, că în România s-au înregistrat, până în prezent, 13.000 de cazuri de rujeolă, fiind şi decese. Cel de-al 14-lea deces a fost înregistrat la o persoană cu comorbidităţi.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.