Atentie la abuzul de medicamente. Riscati sa nu raspundeti la anestezice

Dată publicare: 10-03-2011 18:46
Dată actualizare: 06-09-2012 12:55


Medicamentele luate fara recomandarea unui specialist va pot lasa cu sechele pe viata. Medicii spun ca multi dintre cei care fac abuz de pastile nu mai raspund la anestezice sau la alte substante folosite de chirurgi in operatii.

Medicii vorbesc practic despre doua situatii.

In primul caz, pacientii care folosesc frecvent antibiotice. In timp devin rezistenti la orice tratament, iar in situatiile grave cum ar fi pneumonii sau gripe severe nu mai pot fi salvati.

Cea de-a doua categorie este a celor care iau analgezice la cea mai mica durere. In timp, organismul lor devine sensibil si nu mai suporta nici un anestezic. Daca ar trebui sa fie operati pe cord pot muri cu zile.

Irina a venit la cabinetul de alergologie cu o problema delicata. O durere goaznica de masea a trimis-o la stomatolog, insa acesta i-a dat o veste proasta.

"Am fost descoperita ca sunt alergica la xilina si in urma cu o saptamana am fost la un control unde mi-au spus ca trebuie sa fac o extractie si medicul mi-a recomandat sa ma testez si la alte anestezice", povesteste Irina.

"Daca rezulta ca e alergica la xilina, se poate ajunge si la soc anafilactic", declara medicul stomatolog Loreta Georgescu.

Cei mai multi dintre bolnavii care nu tolereaza aceste substante sunt chiar ei de vina pentru situatia in care se afla. Au luat cu pumnul pastile pentru durere. Prea putini recunosc insa.

Daca incepeti sa tremurati, aveti tensiune crescuta, pete rosii pe antebrat sau buzele umflate mergeti de urgenta la spital. Cu siguranta v-ati intoxicat. In cele mai grave cazuri, doctorii prescriu tratamente de desensibilizare care pot dura luni bune.


VIDEO PROTVPLUS.RO