Aspartamul, îndulcitor posibil cancerigen. Care e doza zilnică recomandată de OMS
Aspartamul, un îndulcitor folosit în mii de produse, unele considerate dietetice, dar şi în băuturi carbogazoase fără zahăr, a fost introdus pe lista substanțelor posibil cancerigene.
Organizația Mondială a Sănătății a luat această decizie în urma unor studii de laborator făcute pe animale. Experții nu interzic aspartamul, dar ne recomandă să consumăm cu moderaţie produsele care îl conțin.
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, divizia de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății, este cea care a realizat cercetările privind siguranța aspartamului. Au fost luate în calcul peste 1.300 de studii.
Dr. Francesco Branca, director, departamentul de nutriție și siguranța alimentelor, OMS: „Nu recomandăm companiilor să retragă produsul de pe piață, noi doar sfătuim oamenii să consume moderat aceste produse''
'Organizația Mondială a Sănătății a inclus aspartamul în categoria de substanțe posibil cancerigene. Concret, există indicii, dar ele sunt limitate și este nevoie de mai multe studii. Cu alte cuvinte, nu vorbim deocamdată de analize suficiente precum în cazul tutunului, unde specialiştii spun că au dovezi clare ca acest produs conţine substanţe care cauzează cancer''
Aspartamul este o substanță chimică de sinteză, un îndulcitor folosit ca înlocuitor al zahărului în peste 60.000 de produse, printre care băuturi carbogazoase, guma de mestecat, pasta de dinţi, cereale, dar și în produse dietetice.
Conf. dr. Anca Pantea Stoian: „Beneficiul vis a vis de sănătate nu este demonstrat. OMS asta subliniază, că nu este recomandat consumul pe termen lung și în niciun caz ca aceste substanțe să facă parte din dieta și stilul de viață sănătos''
Prof. dr. Bogdan Timar, medic primar diabetolog: „Este de fapt o continuare a unor recomandări lansate în luna mai, care spuneau că utilizarea îndulcitorilor noncalorici nu aduce beneficii suplimentare atunci când vorbim de obiectivele pe termen lung în manangementul obezității și supraponderii''
Specialiștii din Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură pentru Aditivi Alimentari recomandă un consum de aspartam sub 40 mg/kg pe zi.