A avut mâna strivită, dar comisia i-a spus că poate lucra. ”Mi-a spus: ce mai vrei, să te și pensionez?”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Situaţie revoltătoare semnalată de un chirurg din Braşov. O pacientă a sa, cu mâna dreaptă arsă şi strivită la o instalaţie de călcat rufe, a fost declarată aptă să lucreze, deşi ea nu poate nici măcar să se îmbrace singură.

O comisie de la Bucureşti a evaluat cazul şi ar fi dat verdictul fără să examineze mâna femeii. Indignat de nedreptate, doctorul care a operat-o de 11 ori pe pacientă a scris totul pe Facebook. Reacţia publicului a determinat autorităţile să reanalizeze dosarul şi să-i aprobe femeii pensia de invaliditate.

Femeia a rămas fără mână dreaptă acum trei ani, în timp ce lucra la o instalaţie industrială de călcat. Palma i-a fost strivită şi arsă în acelaşi timp. Medicii au ştiut din capul locului că mâna nu mai poate fi folosită, dar au încercat să îi dea totuşi un aspect estetic şi au operat-o de 11 ori.

Dar, pentru femeie, greul a venit abia când a mers la Bucureşti, la comisia de evaluare a capacităţii de muncă. Fără să se uite măcar la mâna ei, medicii au decis că are capacitate de muncă şi nu poate fi pensionată pe motiv de invaliditate.

Marinela Fărcaș: ”Nu am arătat mâna, nu m-a pus să fac absolut nimic cu ea, să ridic ceva, să deschid o uşă, să ridic un bidon, să fac ceva! Să vadă dacă pot. Șefa comisiei m-a întrebat când am avut accidentul, dacă am obţinut ajutorul de accident, i-am spus că da şi foarte revoltată a spus: ”Şi ce mai vrei, să te şi pensionez?”.

Ovidiu Fărcaș, soțul femeii: ”E consider că a fost pur şi simplu o bătaie de joc. Nu am nicio explicaţie de ce nu s-a evaluat corect şi normal, că era de faţă şi putea să vadă că mâna e mai mult estetic decât funcţional, că degetele sunt blocate.

La aflarea acestei veşti, chirurgul care a avut-o în îngrijire pe femeie şi-a exprimat public revolta, iar postarea făcută de el pe Facebook a indignat opinia publică.

Dan Grigorescu, chirurg plastician: ”Un om fără o mână este egal cu un om cu o mână care nu funcţionează. Ori, asta se pare că nu se înţelege. Am spus retoric că poate era mai bine să fi amputat, pentru că atunci lucrurile erau foarte clare din punct de vedere al legislaţiei.

În cele din urmă, Casa Naţională de Pensii a reanalizat dosarul şi a constatat că membrii comisiei au greşit.

Cristian Vasilcoiu, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale: ”Comisia s-a autosesizat şi i-a reanalizat cazul doamnei şi a dispus încadrarea aşa cum solicitase.

Considerată invalidă, femeia va putea astfel să se pensioneze.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO