Adriana Pistol (INSP): Alte 6 cazuri probabile şi 5 cazuri suspecte de infectare cu tuplina Omicron

×
Codul embed a fost copiat

Încă 6 români sunt suspectaţi de infectare cu varianta OMICRON a cronaviruslui, iar cei mai mulţi dintre ei s-au întors din zone de risc.

Arată că inclusiv persoanele vaccinate se pot infecta, însă dacă au primit 3 doze de ser anti-covid, pot fi protejate de formele grave ale bolii.

Doi soţi din Braşov şi un bărbat din Vaslui, toţi întorşi din Africa de Sud, au tulpina OMICRON. Secvențieri se fac însă în continuare la cazuri considerate deocamdată suspecte.

"De curând, am mai primit informaţii. Pot să vă spun că, în acest moment, pe lângă cazurile confirmate, mai avem 6 cazuri probabile şi 5 cazuri suspecte, care se află în procesare, în testare. Noutatea vine de la faptul că cei trei contacţi ai primului caz venit din Africa de Sud s-a dovedit şi la dânşii că există o foarte mare probabilitate să fie tulplina Omicron şi şanse ca secvenţierea să ne spună altceva sunt foarte mici. Avem şi un cetăţean venit din Nigeria, la care s-a făcut testarea pe PCR şi este foarte sugestiv pentru tulpina Omicron", a spus Adriana Pistol în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea precizat că există mai multe cazuri cu infirmare de infectare cu tulpina Omicron.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"În aceea ce priveşte suspiciunile, până în prezent, am avut şi nişte cazuri infirmate: două cazuri sosite din Egipt, unul din Maroc, un caz din Olanda dar care venise în contact cu colegi de serviciu din Africa de Sud. În prezent, aşteptăm rezultatele de la o altă suspiciune, din Bucureşti, care are un istoric de călătorie în Anglia, loc în care de asemenea s-a întâlnit cu foarte multe persoane din Africa", a explicat Adriana Pistol.

Infectarea cu tulpina Omicron nu-i va ocoli pe cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare spune că varianta nouă are o capaciate mare de a învinge anticorpii. Vestea bună este că oamenii ar fi protejaţi de formele severe.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul camopaniei de vaccinare: "Putem să estimăm că eficiența și eficacitatea unei scheme inițiale față de varianta Omicron e redusă cel puțin față de infecție. E important să reținem că e afectată într-o măsură mult mai mică componenta celulară a răspunsului imun. Acele celule T recunosc foarte bine varianta omicron. Acest lucru ne conferă un confort în privința formelor grave''.

Studiile arată ca persoanele vaccinate cu 2 doze şi trecute prin boală ori vaccinate cu 3 doze sunt mai protejate. Însă este nevoie cu siguranţă şi de alte măsuri de protecţie: purtarea măştii şi distanţarea fizică.

Autorităţile au adoptat noi măsuri pentru cei care ajung în România în perioada 10 decembrie - 8 ianuarie. Cei care vin din state terţe şi sunt nevaccinaţi ori nu au trecut prin boală vor sta 14 zile în carantină dacă nu au test PCR şi 10 dacă au testul. Persoanele vaccinate sau trecute prin boala vor sta 10 zile în carantină dacă nu au test negativ la intrarea în ţară.

Elevii şi studenţii care fac dovada că au călătorit în interes de studiu au nevoie de test PCR.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Europa, îngrijorată de noua variantă a coronavirusului, Omicron. Ce măsuri iau țările
Europa, îngrijorată de noua variantă a coronavirusului, Omicron. Ce măsuri iau țările

Suntem într-o situaţie periculoasă a pandemiei, din cauza răspândirii acelerate a cazurilor de infectare cu noua tulpină Omicron.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.