Culisele intalnirii UDMR - Basescu: Statut special ca in Tirolul de Sud pentru Harghita-Covasna

Traian Basescu si reprezentantii UDMR

PDL si Traian Basescu sunt de acord cu aparitia unui mega-judet (sau regiune), creat special pentru maghiari: Harghita - Covasna. Informatia a fost confirmata de catre doi participantii la discutiile de la Cotroceni.

Adevarul: Am vorbit despre o posibilitate ca cele doua judete sa aibe un statut special, un statut oarecum special, asa cum este in Tirolul de Sud. Acolo este vorba de nemti, aici ar fi vorba de maghiari. Este o varianta de lucru doar, nu inseamna ca s-a dat inca verdictul". „Sa fie un singur judet, sau sa fie doua judete, sau sa fie comasate intr-o regiune precum Tirolul de Sud", a spus Fekete Szabo despre variantele de lucru. Senator de Salaj, el a precizat ca "pentru noi, la Salaj, ar fi cel mai bine daca s-ar forma un judet Salaj-Bihor-Satu Mare, care au o relatie traditionala, de secole, dar au fost separati la 1968. Ar fi practic, zona Crisanei. Daca ascultati la meteo, zice ca o sa ploua in Crisana, deci este ceva normal".

Romania Libera: UDMR, aproape de a spune „Igen" Liderii Uniunii confirma ca PDL si presedintele Basescu ar fi de acord ca judetele Harghita si Covas­na sa aiba un statut special. In tot acest timp, examenele auto si sedintele de consiliu judetean in limba materna sunt doua victorii „de etapa" obtinute de UDMR la dezbaterea Statutului minoritatilor. In timp ce incearca sa obtina de la partenerii de guvernare cat mai multe noi drepturi pentru minoritari si, implicit, pentru maghiari, reprezentantii UDMR se gandesc la o formula de reorganizare administrativa astfel incat sa-si conserve avantajele dobandite pana acum si sa ramana, in acelasi timp, la guvernare. Vicepremierul Marko Bela a confirmat, ieri, ca presedintele Traian Basescu ar fi propus UDMR un compromis cu 9 judete, din care unul sa fie format din Harghita si Covasna. Varianta nu este insa agreata de toti liderii UDMR. Dupa consultarile de marti de la Palatul Cotroceni, liderii UDMR au intrat in sedinta cu parlamentarii Uniunii pentru a prezenta cele discutate cu presedintele Traian Basescu. Este insa doar prima intalnire din cele pe care conducerea UDMR le va avea in aceasta saptamana: vineri va fi reuniune cu liderii filialelor, iar sambata va avea loc Consiliul Reprezentantilor Unionali.

Evenimentul Zilei: Oferta lui Traian Basescu pentru UDMR  Presedintele Traian Basescu a afirmat, ca a propus UDMR o varianta de reorganizare cu zece judete. Pe langa crearea a opt mari judete se pastrau in formula actuala Covasna si Harghita. „Va putem oferi o varianta maximala peste care nu se poate trece: opt judete plus doua, care raman Covasna si Harghita de acum. Nu unite, unite niciodata”, a relatat presedintele oferta facuta UDMR. El a precizat ca in varianta „8 plus 2”, Harghita si Covasna ar fi singurele judete care ar ramane dependente de finantare de la guvern. Presedintele a adaugat ca le-a pus in vedere liderilor maghiari ca nu pot bloca evolutia Romaniei si a 20 de milioane de romani pe motivatii etnice.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Un miliard de euro pentru 4 minute in minus pe calea ferata
Un miliard de euro pentru 4 minute in minus pe calea ferata

Am luat fonduri europene, am completat si de la buget - in total, peste 900 milioane de euro au fost cheltuiti pentru modernizarea la standarde europene a magistralei de cale ferata Bucuresti-Constanta.

Consultari fara concluzii. USL vrea mai intai puterea si apoi reforme
Consultari fara concluzii. USL vrea mai intai puterea si apoi reforme

Pe langa propunerea de a renunta la doi ani de mandat, presedintele Basescu a mai facut o „oferta" opozitiei: sa ramana un Parlament bicameral, in schimbul urgentarii proiectelor privind reor­ganizarea administrativa.

Premierul elen primeste votul de incredere.
Premierul elen primeste votul de incredere. "Greul abia incepe". In ce consta planul de austeritate

Premierul Papandreou al Greciei a trecut cu bine o proba de foc. Parlamentul elen a acordat azi-noapte tarziu votul de incredere noului sau Cabinet, o decizie care n-a surprins aproape pe nimeni.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.