Victor Ponta: "Suna foarte ciudat sa-l APAR eu pe domnul Trasculescu"

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca deputatii USL vor trebui sa decida in urma unei analize proprii asupra arestarii deputatului PDL, Alin Trasculescu. 

Ponta a sustinut ca la nivelul Comisiei juridice parlamentarii USL vor analiza dosarul pentru a vedea daca este justificata arestarea preventiva a lui Trasculescu, acuzand "lasitatea celor de la PDL de a-l apara pe colegul lor".

Conform Mediafax, el a tinut sa sublinieze faptul ca flagrantul organizat de procurori s-ar fi organizat in absenta deputatului, fapt care ridica semne de intrebare asupra retinerii acestuia.

"Nici nu ne incolonam ca o turma de votanti - cum sigur e treaba celor de la PDL daca reactioneaza din nou ca o turma, se duc cu mana pe sus - nici nu ne opunem in niciun fel desfasurarii procedurilor judiciare, insa colegii nostri din Comisia juridica in primul si in primul rand trebuie sa studieze exact documentele si acuzatiile care i se aduc, iar pe baza a ceea ce ei vor constata - e vorba de juristi ai nostri, ai USL - parlamentarii nostri vor decide daca sunt de acord ca mai departe cercetarile sa se desfasoare cu inculpatul in stare de libertate sau in stare de arest", a prezentat Ponta pozitia USL.

"Daca am fi la fel de demagogi ca cei de la PDL, ne-am repezi imediat sa spunem «Sa fie arestat Trasculescu, ca uite e simbolul coruptiei in PDL». Am promis insa ca suntem altfel, si primul lucru e sa fim mai putin demagogi si sa gandim cu creierul nostru, nu cu creierul domnului Lazaroiu", a mai precizat presedintele PSD.

Citește și
Alin Trasculescu
Complicele deputatului Alin Trasculescu a fost ARESTAT preventiv
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

El a sustinut ca arestarea unui parlamentar este o decizie "extrem de importanta" si cercetarea in stare de liberatate a unei persoane trebuie sa fie regula, "iar cercetarea in stare de arest trebuie sa fie exceptia, indiferent ca in acest caz e vorba de un reprezentant al PDL vasnic absolvent al examenului de la Comisia doamnei Macovei".

Totodata, Ponta a precizat ca parlamentarii USL au fost convocati la sedinta plenului Camerei Deputatilor, mentionand insa ca unii sunt in campanie, iar altii nu mai sunt pe listele USL. 

"As vrea totusi sa inteleg cum e cu un flagrant in care nu e inculpatul. Nu mai e flagrant daca nu e inculpatul prezent. (...) Eu sunt intr-o situatie foarte ciudata generata de lasitatea, prostia celor de la PDL. Cred ca ei ar fi avut in primul rand obligatia sa-si apere colegul. Suna foarte ciudat sa-l apar eu pe domnul Trasculescu, intamplator nici nu-l cunosc bine, nici nu am o parere buna despre domnia sa si e ciudat", a mai sustinut Ponta.

El a explicat in calitate de fost procuror, ca, in momentul in care organizezi un flagrant si persoana incriminata nu se afla acolo, "nu-i flagrant". 

"Constitutia spune foarte clar: in cazul unui membru al Parlamentului poate sa opereze retinerea daca este vorba despre o infractiune in flagrant. Nu cunosc datele de la dosar, i-am rugat pe colegii nostri din Comisia juridica sa ne informeze inainte de votul din plen daca conform documentelor - pentru ca eu nu am alte informatii decat cele din media si, e adevarat, doamna ministru al Justitiei a trimis mai departe solicitarea - nu stiu, si nu sunt eu cel care sa decid... Pentru ca nimic nu impiedica cercetarea domnului Trasculescu, nu e membru al Guvernului, deci nu e nevoie de acordul Parlamentului nici sa fie pusa in miscare actiunea penala, nici sa fie trimis in judecata, nici sa fie condamnat. Deci, aici nu e niciun fel de problema, el e cercetat in continuare", a mai explicat presedintele PSD.

El a mentionat ca, daca se va ajunge la concluzia ca trebuie operata arestarea lui Trasculescu, parlamentarii USL vor vota in favoarea acesteia.

"Daca lasarea in libertate reprezinta pericol pentru ordinea publica, vom vota toti pentru arestare, dar nu votam asa, ca oile, ca la PDL, ca ne-a zis un consilier prezidential", a sustinut Ponta.

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu sustine, potrivit Mediafax, care citeaza RFI, ca daca PDL va vota in Parlament pentru ridicarea imunitatii deputatului PDL Alin Trasculescu, astfel incat sa nu influenteze cursul anchetei, va dovedi ca sunt in contrast cu USL si ar putea intoarce cazul in favoarea sa.

Potrivit acestuia, Trasculescu nu e un caz care sa-i faca foarte fericiti pe cei de la ARD, dar lucrurile s-ar putea intoarce in favoarea lor per ansamblu, daca vor ramane consecventi cu principiile de pana acum si anume sa nu influenteze in nici un fel cursul acestei anchete, si asta inseamna in primul rand un vot in Parlament, pentru ridicarea imunitatii.

"Daca PDL va dovedi consecventa in acest caz, asa cum a dovedit in toate celelalte cazuri, ma rog, poate mai putin in unele, Ridzi, Pasat, cred ca va avea de castigat, pentru ca va arata ca e altfel decat USL-ul, de exemplu, care a fost consecvent, de obicei, dar pe invers, intotdeauna si-a protejat parlamentarii sau ministrii care aveau probleme de diverse feluri, cu justitia, cu Agentia Nationala de Integritate. Deci daca ei reusesc sa puna in evidenta acest contrast, cred ca vor avea de castigat, nu de pierdut", a spus Lazaroiu.

Intrebat daca acest caz al deputatului Alin Trasculescu pune la indoiala rigurozitatea criteriilor de selectie a candidatilor ARD, Sebastian Lazaroiu a raspuns: "N-aveai de unde sa stii in momentul in care ai judecat candidatii daca unul e sub urmarirea Parchetului si la un moment dat o sa cada pe un flagrant. Nu poti sa anticipezi la fiecare candidat daca va lua sau nu va lua mita in urmatoarele luni (...). E greu sa anticipezi cand cineva va calca pe bec si va intra in atentia justitiei, atunci cand faci o judecata dupa niste criterii".

Parlamentarii PDL vor vota pentru ca in cazul deputatului Alin Trasculescu justitia sa isi poata face treaba, a declarat presedintele PDL, Vasile Blaga. El precizeaza ca incidentul afecteaza PDL in campanie, ca situatia este regretabila, dar cei care au gresit trebuie sa plateasca.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Anchetatori: Trasculescu a primit 364.000 de lei in patru transe si a mai cerut 1,1 milioane de lei
Anchetatori: Trasculescu a primit 364.000 de lei in patru transe si a mai cerut 1,1 milioane de lei

Conform Mediafax, deputatul PDL Alin Trasculescu a primit 364.000 de lei in patru transe de la Mircea Alexandru Vintilescu, prin Marian Calota, si a mai cerut inca 1,1 milioane de lei, in doua transe. 

Complicele deputatului Alin Trasculescu a fost ARESTAT preventiv
Complicele deputatului Alin Trasculescu a fost ARESTAT preventiv

Instanta suprema a dispus, luni, arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Marian Valeriu Calota, complicele deputatului PDL Alin Trasculescu, in dosarul in care sunt cercetati pentru infractiuni de coruptie.

Deputatul PDL de Vrancea, Alin Trasculescu, a fost retinut dupa ce a fost prins luand mita
Deputatul PDL de Vrancea, Alin Trasculescu, a fost retinut dupa ce a fost prins luand mita

DNA A INCEPUT URMARIREA PENALA | Din Parlamentul Romaniei, un deputat a ajuns in celula, acuzat de trafic de influenta instigare la fals si spalare de bani. Deputatul PDL Alin Trasculescu a fost retinut duminica dimineata pentru 24 de ore.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.