Un deputat vrea revenirea la denumirea de "tigani" a persoanelor "de etnie roma": "Sa nu se mai confunde roman cu rom"

Ultima actualizare: 02-05-2015 07:05
Bogdan Diaconu - AGERPRES

Deputatul independent Bogdan Diaconu a initiat si a depus la Parlament un proiect de lege prin care se urmareste revenirea la denumirea oficiala de "tigani" a persoanelor de etnie roma.

Potrivit proiectului de lege, denumirea oficiala a etniei rome in Romania revine la denumirea de etnie tiganeasca, iar etnicii romi se intituleaza in mod oficial tigani.

"Denumirile 'tigan', 'tiganesc' si derivatele lor nu sunt folosite in sens peiorativ. Toate documentele si denumirile oficiale din Romania utilizeaza denumirea de 'tigan', 'tiganesc' si derivatele lor in loc de 'rom', 'rrom', 'romani' si derivatele lor", se arata in acest proiect de lege.

In expunerea de motive, initiatorul legii arata ca aceasta modificare are in vedere restabilirea corectitudinii acestei denumiri si evitarea confuziei care are loc in strainatate intre denumirea de roman si cea de "rom".

"Aceasta confuzie a adus foarte multe prejudicii de imagine Romaniei si romanilor, ultimul caz in acest sens fiind documentarul injurios "The Romanians are coming" difuzat de canalul britanic Channel 4 si care a fost vizionat de milioane de cetateni britanici. Acest documentar s-a bazat exact pe confuzia intre romi si romani, titlul sau fiind despre venirea romanilor in Marea Britanie, dar materialul punand accentul pe comportamentul si viata tiganilor in Marea Britanie", se mai arata in expunerea de motive.

Deputatul independent Bogdan Diaconu spune in acelasi document ca denumirea de rom/rrom a fost asumata de statul roman printr-un memorandum al ministrului de externe Petre Roman, in anul 2000, si "constituie o greseala majora".

"Din cauza acceptarii oficiale a denumirii de rom, Romania si-a schimbat si abrevierea internationala care era ”ROM” si a trecut la ”ROU”, pentru a evita confuzia. Este o premiera internationala ca un stat sa isi schimbe abrevierea denumirii pentru ca i-a acordat unei minoritati o denumire asemanatoare cu a sa.

Termenul de ”tigan” si ”tiganesc” propus de lege nu este folosit in sens peiorativ, el fiind folosit pe scara larga si in alte limbi europene, la fel ca si denumirea de ”gypsy”, cuvantul ”rom” fiind o inventie recenta: Gypsy in engleza, Gitano in spaniola, Gitans sau Tsiganes in franceza, Cigány in ungureste, Ciganos in portugheza, Zigeuner in germana si olandeza, Zingari in italiana, cikany in ceha, cigani sau cigane in limbile slave. Pentru o perioada lunga de timp, Consiliul Europei a folosit termenul de ”Gypsies”, iar nu de ”rom”, in mod oficial, incepand cu 1969, data la care un document oficial al CE a facut referire la aceasta etnie.  Prin prezentul proiect de lege, denumirea oficiala a etniei rome sau rrome in Romania revine la denumirea de etnie ”tiganeasca”, iar etnicii romi vor fi intitulati in mod oficial ”tigani”.
De asemenea, toate documentele si denumirile oficiale din Romania vor utiliza denumirea de ”tigan”, ”tiganesc” si derivatele lor in loc de ”rom”, ”rrom”, ”romani” si derivatele lor."
- se mai arata in textul documentului.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO