Traian Basescu vorbeste despre "spectacolul hidos al retinerilor" din Romania. Fostul presedinte isi continua criticile

Traian Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu a postat pe Facebook un nou mesaj, in care a spus ca nu va renunta la comentariile la adresa justitiei si ca lupta lui continua sa fie impotriva coruptiei.

Nu va faceti iluzii, voi continua sa ma exprim legat de justitie. Am investit prea mult si am platit prea scump individual si politic in cei zece ani, pentru ca astazi sa tac cind este vorba de justitie. Nu ma opresc aici, cu toate strigatele nemultumitilor.Voi continua sa ma exprim public, pentru ca nu vreau ca, in timp, sa se spuna ca o justitie care s-a deformat in ultimele luni prin nerespectarea drepturilor omului este ceea ce s-a construit in cei zece ani ai mandatelor mele. Retineti, dragi nemultumiti, eu nu sunt impotriva luptei impotriva coruptiei. Eu am initiat aceasta batalie pentru supravietuirea statului de drept si, in mandatele mele, s-au creat mecanismele institutionale si legale care s-o combata”, scrie Traian Basescu, joi, pe Facebook.

Fostul șef al statului susține ca afirmatiile sale despre justitie ”nu sunt rodul unei reactii la cele intamplate unor apropiati”, ci al actiunilor justitiei, prin care aceasta ”se compromite pas cu pas”. ”Afirmatiile mele despre justitie nu sunt rodul unei reactii la cele intamplate unor apropiati, ci al actiunilor justitiei insasi din ultimele luni, actiuni prin care, pas cu pas, justitia se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecti si inculpati, prin lipsa de respect pentru demnitatea si libertatea oamenilor si pentru dreptul la aparare. Am mai spus-o si o repet: un stat nu poate progresa si nu este viabil fara o justitie puternica si credibila. Dar nici justitia nu poate fi viabila daca procurorii si judecatorii se afla pe «aceleasi baricade», fie ele si ale luptei impotriva coruptiei. Ce sanse mai are un inculpat in fata judecatorului daca el este pe aceeasi baricada cu procurorul? De ce nu lasam atunci sa fie condamnat direct de procuror daca tot «ne aflam pe aceleasi baricade»? De ce ne mai trebuie judecatori daca ei nu vor sau nu pot sa fie aceia care sa pondereze excesele procurorilor atunci cind acestea exista? La ce mai avem nevoie de judecator de drepturi si libertati?”, se intreaba Traian Basescu.

El considera ca singura institutie care ar putea ”regla lucrurile” este CSM. Fostul presedinte mai sustine ca justitia penala nu poate fi viabila si credibila daca prin actiunile sale incalca drepturile fundamentale ale omului, care, indiferent de statut social, are dreptul la demnitate, la libertate si la aparare. ”Despre ce demnitate vorbim cand la simpla retinere de catre procuror il obligi sa defileze prin fata presei incatusat? Despre ce drept la aparare vorbim cand, inainte de a fi judecat, il intemnitezi reducandu-i sansa de a se apara si facandu-l in fata opiniei publice si cu ajutorul presei deja vinovat? Ati vazut, oricare dintre voi, dragi entuziasti ai justitiei televizate, spectacolul hidos al retinerilor si arestarilor televizate din Romania macar intr-o singura alta tara din UE? Umilinta binemeritata de infractori, fie ei si politicienii corupti, este condamnarea in instanta, dar nu condamnarea publica inainte de a fi judecati. Pentru asta lupt eu acum. Pentru o continuare corecta la ceea ce s-a intamplat in justitie in ultimii zece ani. Va asigur ca in justitie sunt inca multe de facut si acest adevar nu poate fi acoperit cu spectacole televizate sau cu brutalitatea incalcarii drepturilor”, mai spune Basescu, adaugand: ”Si nu ma voi opri”.

Și in urma cu doua zile Traian Basescu a postat, pe Facebook, un mesaj in care critica justitia, spunand ca el crede in justitie, dar nu crede "in justitia care se face prin zdrobirea cu anticipatie a inculpatului" si ca, "daca nu a ucis, daca nu a violat, daca nu a falsificat probe, daca nu s-a sustras urmaririi penale, omul trebuie judecat neincarcerat". De asemenea, Basescu declara, luni, la B1, ca nu ii suna pe Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu ”din sila”, pentru ca ”sunt artizanii acestui mod ravasit de a a face justitie, fara respect pentru cel care nu este condamnat”, adaugand ca aceștia ”vor sa mai ramana cinci mandate”. Intrebat de ce nu ii suna pe Florian Coldea (adjunctul sefului SRI- n.r.), pe Codruta Kovesi sau pe sefa ICCJ, Livia Stanciu, Traian Basescu a declarat: "Pot sa va spun ca din sila?".

Citește și
traian basescu
Traian Basescu, despre justitie pe Facebook: "Daca nu a ucis, daca nu a violat, omul trebuie judecat neincarcerat"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Basescu a continuat: "Pentru ca ei sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie, fara respect pentru cel care nu e condamnat. Ce sa fac? Vor sa mai ramana cinci mandate in functie". Ulterior, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a raspuns atacurilor fostului sef al statului Traian Basescu, spunand ca acestea fac ca Romania sa piarda credibilitate si ca "foarte rar" ea s-ar putea lasa intimidata de reactii ale unor politicieni. Marti, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile facute de Traian Basescu la postul de televiziune B1.

 

Nu vă faceţi iluzii, voi continua să mă exprim legat de justiţie. Am investit prea mult şi am plătit prea scump...

Posted by Traian Băsescu on Thursday, April 9, 2015
Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Schimbarea la fata a Justitiei, prin ochii lui Traian Basescu. De la
Schimbarea la fata a Justitiei, prin ochii lui Traian Basescu. De la "cheia evolutiei" la "sila" fata de oamenii numiti de el

La 3 luni si jumatate de cand si-a incheiat mandatul, presedintele Traian Basescu a reusit sa uimeasca din nou si sa revina in centrul atentiei opiniei publice – cu o atitudine fata de procurori intoarsa cu 180 de grade

Traian Basescu, despre justitie pe Facebook:
Traian Basescu, despre justitie pe Facebook: "Daca nu a ucis, daca nu a violat, omul trebuie judecat neincarcerat"

"Nu cred in justitia care se face prin zdrobirea cu anticipatie a inculpatului", sustine fostul presedinte Traian Basescu, intr-o noua postare pe Facebook.

Presedintele ICCJ, Livia Stanciu, dupa ce Traian Basescu a spus ca nu o suna
Presedintele ICCJ, Livia Stanciu, dupa ce Traian Basescu a spus ca nu o suna "din sila": Foarte rar m-as lasa intimidata

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a raspuns atacurilor lansate luni seara de fostul sef al statului Traian Basescu, spunand ca acestea fac ca Romania sa piarda din credibilitate.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.