Scandalul Nana. Basescu, la bilantul MAI, alaturi de Ponta: "Daca este incalcare de lege sa raspunda inclusiv presedintele"

×
Codul embed a fost copiat

Prezent la bilantul MAI pe 2013, alaturi de premierul Victor Ponta, presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj procurorilor, in legatura cu ancheta Corpului de control al premierului privind achizitia de teren agricol la Nana.

"Va rog anchetati imediat si, daca e incalcare de lege, sa raspunda inclusiv presedintele Romaniei!" - a spus seful statului.

Tot la bilantul MAI, Traian Basescu a facut apel la conducerea Ministerului Administratiei si Internelor sa faca o "curatenie" interna in ceea ce priveste coruptia. El a spus ca lupta impotriva grupurilor de crima organizata va continua, pentru ca astfel de grupuri sa inteleaga tot mai bine ca e grea viata de infractor, la fel cum este grea si viata politicienilor infractori cand institutiile isi fac treaba.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

- Este un moment pe care tot personalul ministerului il asteapta cu speranta, pentru ca este o speranta a bunii aprecieri a activitatii anului trecut.

Citește și
Traian Basescu, Victor Ponta
"Statea in jilt ca Stefan cel Mare". Ponta explica de ce nu a stat cu Basescu la sedinta NATO
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

- N-a fost un an usor. Lucrurile par a se complica insa acum, pentru ca MAI nu este un minister oarecare. Este prima structura de securitate care trebuie sa actioneze vizibil cand sunt probleme de securitate nationala. Evolutiile nationale ne arata ca structurile MAI trebuie sa ridice nivelul de vigilenta.

- Primul semnal pe care vreau sa vi-l dau pe 2014 este cresterea nivelului de vigilenta.

- In ceea ce priveste ministerul de Interne, as sublinia poate a 2-a misiune dupa cea cotidiana este ca in acest an sa reusim implementarea celor doua coduri, de procedura penala si cel penal.

- Ne-am obisnuit sa dam de pamant cu agentul mic de pe strada, dar va cer ca institutiile responsabile de lupta cu coruptia sa se activeze mult mai puternic. Aceasta institutie va deveni una de elita atunci cand va scapa de petele de coruptie care sunt pe toata structura de sus pana jos. Va atentionez ca este necesara curatarea interna.

- Si un mesaj pentru cvei de la nivelul judetelor. Multi dintre cei la conducerile inspectoratelor sunt oameni de isprava. Influenta structurilor politice locale a fost pentru unii determinata pentru evolutia in cariera. Este gresit. Atata timp cat evolutia in cariera este determinata de cat de bine sunt cu presedintele Consiliului Judetean, cariera dumneavoastra nu se mai dezvolta frumos. Cu siguranta seful politiei isi da seama, si mai ales colegii. Ori orgoliul profesional pentru un politist trebuie sa fie reusita lui in cariera pe rezultate si nu pe intelegeri politice. Subliniez, este un lucru care s-a intamplat in toate guvernele.

- Sunt lucruri pe care le simt si lucruri pe care le stiu.

- Si mai este un lucru: dependenta politica va leaga de maini in activitate. Apropo, Corpul de Control al Guvernului a constatat nereguli in achizitia de terenuri a familiei mele de la Nana. Eu va spun aici, anchetati imediat, si daca este incalcare de lege sa raspunda inclusiv presedintele Romaniei. Eu va spun asta pentru ca sunt liber fata de voi si fata de oricine.

- Cine stie, intortocheate sunt caile Domnului, poate va treziti la anul cu mine aici!

Victor Ponta, despre controlul la Nana: Un lung sir de retrocedari ilegale, beneficiarul final este Basescu

traian basescu victor ponta
Inspectorii guvernamentali trimisi la Oficiul de Cadastru Calarasi, pentru terenurile din Nana, au descoperit ca 80% dintre terenuri sunt returnate ilegal, rezultand un lung sir de infractiuni si retrocedari ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Traian Basescu. Cel putin asa sustine premierului Ponta.

"Ce au gasit acolo este ingrozitor din punct de vedere legal, aproape 80% din terenuri sunt returnate ilegal. in seara asta, am citit sinteza raportului si maine o sa-l trimit comisiei parlamentare de ancheta si se va vedea cu acte oficiale ca, practic, tot ce este la Nana, de la momentul la care acele terenuri s-au dat unor asa-zisi proprietari pana la momentul la care au ajuns la o firma italieneasca care nu mai exista din 2012, dar care in 2013 a vandut terenurile comasate...toate sunt infractiuni, un lung sir de retrocedari ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Traian Basescu", a spus Ponta luni seara, conform Mediafax, care citeaza Antena 3.

In luna noiembrie, premierul Ponta a cerut Corpului de Control sa efectueze o verificare la Oficiul de Cadastru Calarasi, unde Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a initiat un control legat de retrocedarea catre comisii locale a unor terenuri apartinand Institutului Fundulea, ancheta pentru care si Directia Nationala Anticoruptie a cerut informatii.

Presa relatase atunci ca fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de 290 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, consilierul prezidential Adrian Radulescu mentionand ca a consiliat-o la cumparare.

Presedintele Traian Basescu a declarat atunci ca nu exista nicio legatura intre ancheta DNA si achizitia terenului din Calarasi facuta de fiica sa cea mare, Ioana Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Victor Ponta este dispus sa candideze la alegerile prezidentiale. Liderul PSD are o singura conditie
Victor Ponta este dispus sa candideze la alegerile prezidentiale. Liderul PSD are o singura conditie

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a afirmat ca va candida la alegerile prezidentiale din acest an doar in masura in care nu va avea incredere totala ca "un presedinte care este parte a planului USL" de schimbare a regimului Basescu poate sa castige.

"Statea in jilt ca Stefan cel Mare". Ponta explica de ce nu a stat cu Basescu la sedinta NATO

 Ponta a declarat ca la sedinta consacrata aniversarii a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO a preferat sa stea in sala si nu la prezidiu, pentru ca se simtea inconfortabil langa Basescu, care statea intr-un jilt "ca Stefan cel Mare".

Razboiul dintre Palate se poarta pe Facebook. Ponta spune ca pretul carburantilor a crescut sub
Razboiul dintre Palate se poarta pe Facebook. Ponta spune ca pretul carburantilor a crescut sub "guvernele domnului Basescu"

Razboiul permanente dintre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni se poarta si in mediul virtual, mai exact pe Facebook, acolo unde Victor Ponta spune ca pretul carburantilor a crescut in timpul Guvernelor Basescu.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.