Traian Băsescu şi Stelian Ion (USR) cer să se declare starea de urgenţă

Ultima actualizare: 14-03-2020 10:44
Traian Basescu
Agerpres

Fostul preşedinte Traian Băsescu apreciază că starea de urgenţă trebuia declarată în urmă cu mai bine de o lună. Deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei juridice, susţine şi el măsura.

El mai propune luarea imediată a acestei măsuri, precum şi munca la domiciliu în toate situaţiile în care acest lucru este posibil şi introducerea în carantină a celor care vin inclusiv din zone galbene.

"Criza COVID-19 ia amploare. Încă mai putem face câte ceva. De mai bine de o lună, trebuia declarată starea de urgenţă în conformitate cu Articolul 93, alineatul 1 din Constituţie şi OUG nr.1/1999. Asta înseamnă că preşedintele îşi asumă introducerea unui regim de forţă, dar care are ca principal obiectiv binele naţional. Probabil domnul preşedinte nu vrea să fie asociat nici cu carantina şi nici cu izolarea impuse diasporei, motiv pentru care nu a decretat starea de urgenţă. Mare greşeală. Starea de urgenţă este cu atât mai necesară cu cât România are un guvern căzut prin moţiune de cenzură şi un premier deja respins de Curtea Constituţională", a scris europarlamentarul pe Facebook.

El a apreciat că, în momentul de faţă, "politrucii se vântură prin faţa camerelor de luat vederi încercând cu disperare să dea impresia de competenţă", deşi sunt "departe de a fi luate" măsurile ce se impuneau.

"În realitate, sunt nişte ignoranţi cocoţaţi în vârful ţării care pur şi simplu cred că o epidemie de coronavirus se stinge cu salvările lui Arafat, incompetenţa lui Orban, talentul de actor al lui Vela şi satisfacţia deplină a preşedintelui României pentru 'succesul cu care Orban a condus operaţiunile'. Efectele succesului domnilor Orban,Vela şi Arafat le vom vedea în 3-4 săptămâni", a mai scris el.

Băsescu a adăugat că măsurile anunţate de guvern "au fost rostite, dar neimplementate".

"Controlul la frontiere a fost inexistent în primele săptămâni, izolarea în mediul rural este o iluzie, închiderea şcolilor s-a făcut prea târziu, iar declaraţiile nu pot substitui eficienţa. Răul este deja făcut, iar România va avea parte de o epidemie puternică", a adăugat fostul preşedinte.

Europarlamentarul a apreciat că "dezastrul mai poate fi redus ca dimensiune", doar dacă preşedintele decretează imediat Stare de Urgenţă.

De asemenea, Băsescu mai susţine ca cetăţenii veniţi din statele UE, din zone marcate cu galben să intre în procedură de carantină şi să fie cazaţi în hoteluri rechiziţionate/contractate de guvern, unde vor rămâne până când testele vor fi negative; toţi românii aflaţi în străinătate, la muncă sau în concediu, au dreptul să intre pe teritoriul României şi să participe la tradiţionalele sărbători pascale. Pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19, guvernul va face apel la românii din diaspora revină în ţară cu cel puţin două săptămâni înainte pentru a putea efectua perioada de carantină, indiferent că vin din zone roşii sau galbene, a mai scris fostul preşedinte.

Băsescu a adăugat că este "esenţial" ca, prin măsurile luate, să fie diminuat numărul celor care au nevoie de asistenţă medicală în sistem de urgenţă şi reanimare, fără a depăşi capacitatea spitalelor care pot asigura terapie intensivă.

Europarlamentarul a mai arătat că preşedintele trebuie să numească un premier competent şi capabil să adune în jurul său o majoritate parlamentară, care să pregătească un program de guvernare bazat pe priorităţi şi pe sprijin financiar acordat firmelor care au înregistrat pierderi în perioada crizei.

El susţine următoarele măsuri economice pentru sprijinirea societăţilor care au suferit pierderi din cauza COVID-19: ajutoare de stat; garanţii de stat pentru împrumuturi; o solicitare către Comisia Europeană care să permită cheltuieli, cu riscul depăşirii pragului de 3% pentru deficitul bugetar; Banca Naţională să menţină dobânda la credite la un nivel care să stimuleze companiile să apeleze la credite bancare pentru relansarea producţiei; BNR să vegheze ca băncile să aibă un nivel suficient de lichiditate pentru a fi apte să acorde credite întreprinderilor, dar şi gospodăriilor; dacă este necesar, statul român trebuie să acorde garanţii băncilor care au dificultăţi în a-şi asigura lichidităţile; se vor utiliza bani europeni pentru ajutor imediat acordat IMM-urilor afectate de criză; ridicarea popririlor puse de ANAF pe conturile IMM-urilor afectate de criză.

Deputatul USR Stelian Ion, cere și el președintelui să decreteze stare de urgență
 

Deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei juridice, apreciază că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să decreteze starea de urgenţă.

"Preşedintele Iohannis trebuie să declare starea de urgenţă! Asta dacă are un plan de criză, dacă vrea să ofere un cadru legal pentru restrângerea unor drepturi, dacă îşi dă seama că declararea stării de urgenţă reprezintă un instrument necesar care poate încetini răspândirea virusului. Autorităţile bâjbâie şi trebuie ajutate. Cu autoritate, cu bani, cu reguli clare şi ferme. Orice ezitare ne va costa scump. Toate resursele financiare trebuie dirijate înspre gestionarea situaţiei de criză", a scris el pe Facebook.

Deputatul a subliniat că şi alte state au luat măsuri similare şi îi cere preşedintelui să dea "dovadă de responsabilitate".

"Statele Unite ale Americii au decretat starea de urgenţă. Lângă noi au făcut-o deja ungurii şi bulgarii. Italia, Spania, Portugalia, Cehia, Slovacia, Islanda au luat această măsură. Ce mai aşteptăm? De ce ezită domnul preşedinte? Se bazează pe geniul domnului Orban? Geniul în aranjamente politice de culise nu ajută, din păcate. Domnule preşedinte, aţi făcut apel la Parlament să dea dovadă de responsabilitate. Venim azi şi votăm guvernul Orban, pe care ni l-aţi impus. Dar acum şi dumneavoastră trebuie să daţi dovadă de responsabilitate, să nu vă mai jucaţi cu vieţile noastre, să lăsaţi deoparte calculele politice şi să decretaţi odată starea de urgenţă!", a adăugat Stelian Ion.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO