Traian Basescu: "Romania nu are un rege. Romania are un ex-rege"

Ultima actualizare: 05-11-2012 20:51
Traian Basescu si Regele Mihai

Dupa ce Parlamentul a fost de acord cu invitarea Regelui Mihai intr-o sedinta speciala, presedintele Traian Basescu vine, din nou, cu comentarii despre fostul suveran. Seful statului este de parere ca "bietul ex-rege" a fost atras intr-un joc politic.

"Problema mea este urmatoarea – eu in tara asta am jurat sa apar Constitutia. Imi place, nu-mi place, eu trebuie s-o apar. Romania nu are un rege. Romania are un ex-rege si eu trebuie sa am responsabiliatea termenilor. Eu nu sunt nici ziarist, nici politician de duzina, iar obligatia mea constitutionala e sa apar Constitutia tarii si s-o respect. Eu nu pot intra in acest joc in care sa ma fac ca Romania are un rege, ca sa nu ma atace presa", a spus Traian Basescu la B1TV, citat de Mediafax.

El a mentionat ca nu am nici un fel de relatii cu "ex-regele Mihai".

"Nu avem niciun fel de relatii. Dupa condamnarea comunismului a incetat sa mai vina la Ziua Nationala, spre exemplu, presedintele Iliescu, si nu a mai venit nici ex-regele Mihai. A fost optiunea dansului", a spus seful statului.

Potrivit lui Basescu, fostul suveran a fost atras, poate fara voie, intr-un joc cu PSD, PNL sau Dan Voiculescu, prin care se urmareste atragerea catre aceste partide electoratului monarhist.

"Nu numai mentalitatea ma face sa resping orice apropiere de un astfel de joc politic, pentru ca bietul ex-rege nu-si da seama ca a fost impins intr-o partitura d-asta... Dar e problema dansului relatia cu domnul Voiculescu, cu PSD, cu PNL", a mai spus Basescu.

El a tinut insa sa mentioneze ca are mare respect pentru ce a facut monarhia, in general.

"Eu am fost revoltat cand il fugarea politia pe Regele Mihai pe aeroportul Otopeni, pentru ca a fost un sef de stat. Bun, rau, a fost un sef de stat, e in viata, lasa-l domle in banii lui, acolo. Nu te lega de sufletul lui!... Azi insa, cred ca a incerca sa te pozitionezi deasupra undeva acestei natiuni, a parea ca esti solutia, asta e impresia pe care o emana toate iesirile de la fosta Casa Regala a Romaniei, nu cred ca reprezinta decenta. De fapt asta ma deranjeaza cel mai mare", a spus Basescu, potrivit Mediafax.

El a mentionat ca decizia Parlamentului privind discursul fostului suveran este constitutionala, insa a mentionat ca actualul presedinte nu va participa, pentru ca nu are motiv. pe de alta parte, presedintele a mentionat si faptul ca fostul suveran este o personalitate, incontestabil - fiind astfel justificata prezenta sa in Parlament, for caruia i s-au adresat si fostul director al FMI si presedintele Bancii Mondiale.

Atac prezidential la Regele Mihai. Traian Basescu sustine ca abdicarea a fost "un act de TRADARE"

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO