Traian Basescu: Cred ca PSD va avea propriul candidat la presedintie. Nu-mi doresc criza politica

29-09-2013 13:03

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, ca este de parere ca PSD va avea propriul candidat la presedintie si ca dintre Victor Ponta si Crin Antonescu "unul dintre ei va fi in turul doi", fara a fi ales in final.

Intrebat daca "vede" un al doilea tur al prezidentialelor intre Victor Ponta si Crin Antonescu, presedintele Basescu a a spus, pentru Pro TV News: "Unul dintre ei vor fi in turul doi, dar nu cred ca romanii vor alege in final pe unul dintre ei. Cred ca PSD va avea propriul candidat, nu vad alta solutie. Mi s-ar parea anormal si nedemocratic ca cel mai mare partid din Romania sa nu aiba candidat. E ca o vanzare de post".

"Unul dintre ei vor fi in turul doi, dar nu poate sa castige, eu nu cred ca romanii pot vota asa ceva (...) Cred ca PSD va avea candidat, nu vad alta solutie", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a sustinut ca "niciunul dintre ei nu este ce i-ar trebui Romaniei".

El a fost intrebat daca il vede pe Mircea Geoana drept candidatul PSD. "Domnul Geoana tot timpul un candidat, cat o sa traiasca dansul", a replicat ironic seful statului.

El a fost intrebat de ce crede ca PSD va avea un candidat propriu pentru prezidentiale. "Dincolo de pact, mi s-ar parea anormal si nedemocratic ca cel mai mare partid din Romania sa nu aiba candidat (la prezidentiale, n.r.). E ca o vazare de post, pe o negociere. Cum Dumnezeu sa fii cel mai mare partid, sa nu ai candidat la prezidentiale. E o declasificare a partidului", a mai explicat Basescu.

Presedintele a mai afirmat ca si PDL, atunci cand a avut statutul de partid mare pe scena politica, a avut propriul candidat.

Basescu a mai fost intrebat daca din PSD vede pe altcineva in afara de Victor Ponta care ar putea intra in cursa pentru prezidentiale. "Au oameni mai maturi decat Victor Ponta si mai apropiati de economie si mai buni manageri", a sustinut seful statului, refuzand sa nominalizeze persoane.

"Discutam totusi despre PSD, partidul care... ii admir ca partid, ii dezaprob ca politica, dar ca partid nu putem spune ca sunt partid nedemocratic. Ca si-au pastrat ei inca naravurile comuniste pe ici-pe colo, ca noua generatie de politicieni in loc sa ia ce a fost bun de la generatia lui Iliescu, Mitrea, Pascu, a luat ce a fost rau si amplifica, e o realitate. Dar nu sunt un partid nedemocratic si nu sunt un partid pe care sa nu-l respecti", a mai declarat Traian Basescu.

El a mai fost intrebat daca il vede pe Crin Antonescu in functia de presedinte anul viitor. "Sincer, nu", a replicat Basescu.

"Eu nu am pe cineva despre care sa spun: asta, acest om ar fi bun sa fie presedinte. Nu am inca o figura politica conturata (...) Deci, nu avem in momentul de fata un candidat ideal, marele adevar este ca este seceta", a mai declarat seful statului in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV si PROTV NEWS.

"Harjoana" Ponta - Antonescu alimenteaza ideea instabilitatii, afecteaza Romania in exterior

Presedintele Traian Basescu a mai declarat duminica, la Pro TV News, ca "harjoana" dintre liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, alimenteaza ideea instabilitatii politice si afecteaza Romania in exterior, iar el este primul care isi doreste stabilitatea Guvernului.

Basescu a fost intrebat cum vede relatia de "coabitarea" dintre cei doi lideri ai USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, din ultima vreme.

"Daca exista cineva care nu si-ar dori o destabilizare a Guvernului, acela sunt eu, pentru ca eu nu mai am interese politice. Nu ma intereseaza nici alegerile prezidentiale, nu ma intereseaza nici legislativele, din punctul meu de vedere (...) Pentru Romania cel mai mare dezastru ar fi o criza politica", a raspuns seful statului.

Presedintele a apreciat ca intre cei doi nu este vorba de o "joaca politica".

"Sper sa nu intinda elasticul pana plesneste, ceea ce ar insemna o criza politica. Si asa disputele dintre ei alimenteaza afara ideea unei posibile instabilitati, de aceea inca nu avem la toate trei casele de raiting <>", a explicat Basescu.

El a mai afirmat ca in momentul de fata Romania are doua mari probleme politice la nivel international si o a treia "in devenire".

"Prima este legata de statul de drept, acum nu ne mai bate nimeni cu justitia, ci ca urmare a evenimentelor de anul trecut, neincredere ca avem un stat de drept consolidat. A doua este confirmarea pe care am dat-o legata de perceptia noastra cu privire la statul de drept prin proiectul de Constitutiei. Uitati-va ca tot mai multi spun <>, pentru ca eu stiu alerta care este in toate capitalele importante legate de acest proiect. A treia problema pe care o avem este legata de harjoana care a inceput in alianta si care impinge catre ideea de instabilitate politica", a declarat Traian Basescu.

El a precizat ca “harjoana” din USL este legata de alegerile prezidentiale.

Basescu: PDL e un partid "tapan, cu structuri puternice", dar cu aceeasi boala ca a PSD

Presedintele Traian Basescu a mai sustinut duminica, la ProTV News, ca PDL este in continuare "un partid tapan, cu structuri puternice", dar are aceeasi "boala ca si a PSD", fiind motivul infiintarii Miscarii Populare, care, "din pacate", nu se poate crea cu "maicute".

Traian Basescu a fost intrebat cum vede in momentul de fata PDL ca partid, in contextul in care a sustinut anterior ca PSD este nu este un partid "nedemocratic".

"Sunt un partid tapan, cu structuri puternice, au aceeasi boala ca si PSD-ul in structurile interne – de asta si incercarea de a crea partidul Miscarea Populara, care din pacate nu se poate crea cu maicute, ci tot cu oameni politici", a afirmat Basescu.

El a fost intrebat daca regreta seara in care si-a luat "adio" de la PDL.

"Nu, era momentul sa ne despartim, era momentul pentru ca se crease acea mare minciuna << din cauza lui Basescu nu creste nimic la umbra lui, se usuca toti liderii care uite asa ar colcai si ar fi noi lideri nationali>>. Vad ca mai si imprumuta intre timp, asa au fost de oprimati de perioada cand eram intr-un parteneriat sau le eram presedinte", a mai afirmat presedintele.

Vedeti aici inregistrarea integrala a emisiunii "Dupa 20 de ani" la care a fost invitat presedintele Traian Basescu


VIDEO PROTVPLUS.RO