Tokes: Daca e nevoie, secuimea sa iasa in strada. Politicienii reactioneaza

Ultima actualizare: 26-10-2012 04:50
Laszlo Tokes

Vicepresedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, a declarat, joi, la Universitatea de Vara "Tusvanyos", ca, daca o microregiune precum Kosovo si-a dobandit autonomia, acelasi lucru ar fi posibil si in Tinutul Secuiesc.

Domnul Tokes continua cu o pozitie binecunoscuta, provocatoare, la adresa intereselor statului roman si inclusiv ale populatiei, ale concetatenilor nostri de nationalitate maghiara. Este impingerea spre o atitudine aventurista, care e periculoasa si trebuie dezavuata de toti, inclusiv de populatia maghiara.
Ion Iliescu
  "Trebuie sa iesim in strada daca este nevoie. Daca trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar in acel moment nu veti mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru ca am manifesta impotriva voastra", a afirmat Tokes.

El a declarat ca este convins ca va fi autonomie in Ardeal, dar a mentionat ca ea se va obtine mai greu, intrucat unii reprezentanti ai comunitatii maghiare nu mai cred in ea.

Tokes a afirmat ca fara cooperarea tuturor formatiunilor reprezentantive ale comunitatii maghiare nu va exista autonomie si a acuzat UDMR ca este principalul vinovat pentru politica exclusivista pe care a dus-o.

In prelica, premierul Emil Boc a declarat ca "Romania are o Constitutie care se respecta, nu se discuta".

Europarlamentarul PD-L, Cristian Preda, a spus la randul sau  ca "Declaratia lui Laszlo Tokes este inacceptabila. Nu exista niciun fel de asemanare intre Kosovo si Tinutul Secuiesc. Nu este legitima o chemare in strada a secuilor. In niciun caz decizia de la Haga nu legitimeaza o revendicare a secuilor sau a oricarui grup etnic din Romania. Cine forteaza o astfel de compartie produce o grava confuzie", a precizat acesta.

Fostul ministru de externe Petre Roman a declarat, vineri, ca avizul CIJ privind independenta Kosovo nu aduce niciun fel de precedent si ca declaratia lui Laszlo Tokes este "grosolana, iresponsabila si de neluat in seama".

In schimb, vicepresedintele socialistilor si democratilor din PE, Adrian Severin, a declarat, vineri, ca, in esenta, asemenea lui Laszlo Tokes, crede ca avizul CIJ va constitui un precedent, dar, spre deosebire de acesta, a apreciat ca este vorba despre un precedent nefericit.

Europarlamentarul PSD Corina Cretu anunta ca va cere la toamna ca Laszlo Tokes sa fie retras din functia de vicepresedinte al PE, mentionand ca acesta s-a bucurat de sprijinul "ticalos" al PDL, partid despre care spune ca, alaturi de presedinte, se face vinovat de alimentarea radicalismului maghiar.

Si PNL a reactionat la afirmatiile lui Tokes. "Propunerea lui Laszlo Tokes privind autonomia Tinutului Secuiesc este ilegala si neconstitutionala", sustine purtatorul de cuvant al PNL Mihai Voicu, adaugand ca asteapta ca PDL sa anunte retragerea sprijinului politic din cadrul grupului popularilor europeni pentru europarlamentarul roman.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Trending Review cu Daragiu
De ce și-a schimbat Kanye numele?

19:46
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 22

47:54
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!