Teodorovici s-a răzgândit în privința românilor din străinătate, dupa ideea cu ”5 ani și la revedere”

28-11-2018 17:02

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, s-a răzgândit la nici o zi după ce a declarat că ar vrea că românii care lucrează în străinătate să aibă un permis de muncă pe cel mult 5 ani, apoi să plece în altă țară ori să revină acasă.

Miercuri, demnitarul a declarat că a avut o ''exprimare nefericită'' și că intenția lui era să-i protejeze pe românii din diaspora, nu să le limiteze dreptul la muncă.

Afirmațiile sale au stârnit valuri de reacții negative, inclusiv în mediul online.

Eugen Teodorovici: "Niciodată nu am făcut, nu fac şi nu o să fac vreun rău românului, fie că este în România, fie că este în afara României.

Aici cei care mă cunosc foarte clar pot să fie convinşi şi ştiu foarte clar că este total corect ceea ce spun. Mai mult, au auzit şi de chestiuni legate de propuneri care sunt împotriva celor patru principii fundamentale ale funcţionării Uniunii Europene. Ca persoană în această administraţie publică centrală implicată încă de la începutul relaţiilor dintre România şi Uniunea Europeană, chiar şi în negocierile sau mai ales în negocierile legate de aderare până în 2004 şi toate aceste etape, procese, aici vorbim de bani europeni şi nu numai, este clar că nu pot să fiu decât un pro-european.

Aşa că cine încearcă sau a folosit această nefericită exprimare pe care am avut-o ieri în timpul unei discuţii legate de criza forţei de muncă din România este clar că încearcă să se agaţe, să găsească un motiv, un argument, neputând fi invocate, să spunem aşa, argumente pe zona profesională ce ţin clar de Ministerul de Finanţe. Încearcă să aducă în discuţie astfel de, să spunem, concluzii pe care ei, unii sau alţii le-au înţeles"

Explicațiile vin după ce, într-o conferință, același Eugen Teodorovici a declarat că românii care pleacă în străinătate ar trebui să aibă permise de muncă pe durata fixă. "Maximum 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă" - a spus ministrul.

''Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă".

Marți seară, Teodorovici a explicat pe Facebook că fost înțeles greșit. Postarea să a strâns în mai puțin de 24 de ore peste 3.300 de comentarii, în mare parte negative.

Și oficialii Comisiei Europene au reacționat și au reamintit că libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană: ”Dorim să va reamintim că libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană, unul dintre pilonii pieței interne consacrați în tratate și, potrivit sondajelor, dreptul de case de bucură de cea mai mare apreciere în rândurile europenilor.”

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  


VIDEO PROTVPLUS.RO