Teodor Baconschi si-a dat demisia din PDL

03-06-2013 08:15

Teodor Baconschi

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi si-a anuntat demisia din PDL, printr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui partidului, Vasile Blaga.

El acuza, printre altele, ca reformistii din PDL n-au fost niciodata sprjiiniti si acceptati de conducerea formatiunii.

Teodor Baconschi sustine, in scrisoarea adresata, duminica, liderului PDL, Vasile Blaga, ca mesajul sau catre acesta "notifica" demisia din partid, el amintind ca a intrat in PDL, convins ca democrat-liberalii, alaturi de presedintele Traian Basescu, vor reforma statul si vor promova politici de dreapta.

"Prezentul mesaj va notifica demisia mea din PDL. Am intrat in partid ca ministru de Externe tehnocrat, convins ca - alaturi de presedintele Traian Basescu - PDL isi poate asuma misiunea de a reforma statul si de a promova politici de dreapta capabile sa dezvolte economia romaneasca. Sunteti la curent cu activitatea mea: pe langa prestatia ministeriala, in varf de criza interna si internationala, am creeat Fundatia Crestin Democrata, cu scopul de a consolida dimensiunea doctrinara a PDL si dialogul cu societatea civila. Am promovat de asemenea proiectul Legii votului prin corespondenta, pentru ca romanii din diaspora sa se simta parte a natiunii", sustine Baconschi in scrisoarea adresata lui Vasile Blaga.

In acelasi document, Baconschi afirma ca nu a ezitat sa apere Guvernul Boc in perioade foarte dificile, cand "multi lideri ai PDL preferau sa stea deoparte, in timp ce altii paraseau partidul, trecand la USL".

"Va reamintesc si faptul ca am sustinut, dupa puterile mele, atat campania pentru alegerile locale, cat si campania pentru parlamentare: trimis sa candidez la Iasi, in plin fief USL, am obtinut 21 la suta din voturile exprimate in colegiul senatorial 4, depasind media pe tara adjudecata de ARD", adauga Teodor Baconschi.

Totodata, el reproseaza conducerii PDL ca semnatarii motiunii Reformistii, propusi pentru excludere din PDL, nu au fost niciodata sprijiniti si acceptati cu adevarat in partid.

"Conducerea actuala considera ca prezenta lor in PDL este inutila sau chiar daunatoare. Dar chiar mesajele domniei voastre, transmise prin presa, ma pun intr-o situatie inacceptabila: pe de o parte, ati recurs la o formula imprecativa, sperand ca «se va alege praful si pulberea de cei care pleaca din PDL». Pe de alta parte, intr-un ultim acces de eleganta, mi-ati recomandat - de la Cluj - sa «fac ciocul mic». Nu cred ca acest gen de limbaj trebuie sa caracterizeze conlucrarea dintre membrii unei formatiuni politice democratice, in Romania europeana", adauga Baconschi.

In finalul scrisorii, Teodor Baconschi precizeaza ca pleaca din PDL "fara urma de resentiment", fiind convins ca partidul isi va urma "drumul indicat" de seful PDL Vasile Blaga.

Blaga, despre demisia lui Baconschi: Uneori divortul poate fi mult mai elegant decat casnicia

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a comentat, luni, inaintea sedintei BPN, scrisoarea de demisie a lui Teodor Baconschi din parti.

Intrebat inainte de sedinta BPN despre scrisoarea de demisie din PDL a lui Teodor Baconschi, Blaga a spus: "Am vazut-o, am vazut si declaratiile domniei sale. Apreciez ca, iata, uneori divortul poate fi mult mai elegant decat casnicia".

Gestul lui Baconschi vine in contextul in care conducerea PDL va discuta, luni, despre viitorul in formatiune al celor care critica deciziile partidului, cei vizati fiind si Cristian Preda si Theodor Paleologu, ramanand de vazut daca se va lua sau nu o decizie in cazul acestora.

Vicepresedintele PDL Alin Popoviciu declara, marti, ca va propune in sedinta din 3 iunie a BPN excluderea lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu si Daniel Funeriu, pe motiv ca nu vede de ce trebuie tinuti in partid oameni care ataca in fiecare zi PDL.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, spunea, joi, ca exista "colegi din partid" care ataca PDL folosind "aceeasi retorica la fel ca USL", adaugand ca aceste cazuri vor fi discutate in structurile formatiunii, insa nu a dorit sa spuna numele celor care vor fi in discutie sau posibilele sanctiuni.

Consilierul prezidential Daniel Funeriu a demisionat, saptamana trecuta, din PDL, el adresandu-i in acest sens o scrisoare scrisa de mana presedintelui PDL, documentul fiind postat pe pagina de Facebook a fostului ministru al Educatiei.

"Stimate domnule presedinte al PDL, Domnule Vasile Blaga, prin prezenta va solicit sa inregistrati demisia mea din calitatea de membru al PDL. Am inteles ca este in discutie o propunere de excludere a mea din partid, propunere care nu a fost respinsa public de conducere. Prefer sa nu ii pun pe colegii din PDL in situatia unui conflict de loialitate: sa ridice mana impotriva vointei conducerii sau sa ridice mana impotriva unui coleg caruia nu au ce-i reprosa", scria Funeriu.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26