Starea de urgență ar putea exista în continuare în România, și din 15 mai. Care e motivul

Dată publicare: 14-05-2020 10:31
Dată actualizare: 14-05-2020 10:59


În situaţia actuală - începând de vineri, 15 mai, până luni, 18 mai - România nu ar avea o legislaţie în vigoare privind combaterea pandemiei.

Cu toate acestea, autorităţile au variante pentru a putea evita scenariul cu 3 zile fără restricţii, în lupta cu răspândirea bolii.

Despre acest subiect am vorbit cu fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, care a prezentat două ipoteze. 

Iar una dintre aceste variante este ca președintele Klaus Iohannis să prelungească starea de urgență, astfel încât această să fie valabilă și din 15 mai 2020.

”Există la ora asta în vigoare ordonanța 21/2004, care stabilește regimul stării de alertă. Deci există! Guvernul, dacă vrea să instituie starea de alertă poate să o facă în baza acestei legi. Guvernul are la dispoziție această bază legală, pe care o poate folosi. Sau mai există o variantă, ca președintele să prelungească starea de urgență cu 2, 3, 5 zile, până când legea va intra în vigoare” - a spus fostul președinte al CCR.

Legea privind starea de alertă a fost adoptată în Parlament

 

Deputații au adoptat miercuri proiectul Guvernului privind măsurile prevăzute în timpul stării de alertă, după ce au fost făcute mai multe modificări.

După votul din Camera Deputaților, care este for decizional, documentul ar trebui promulgat vineri și de președintele Klaus Iohannis.

Din legea adoptată miercuri seară a fost scos amendamentul propus de PNL care prevedea intrarea imediat în vigoare a legii. Potrivit Constituţiei, orice act normativ intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial sau ulterior.

 

De ce există 3 zile fără restricţii

 

Proiectul va aştepta la Parlament două zile - termen în care acesta poate fi atacat la CCR, iar apoi va fi transmis spre promulgare preşedintelui. După ce preşedintele promulgă proiectul, e nevoie de alte trei zile pentru a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Astfel au apărut, între momentul în care expiră starea de urgenţă şi cel în care începe starea de alertă, cele 3 zile fără restricţii.

Autorităţile caută însă soluţii, pentru aceste zile să nu ducă la o creştere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19.


VIDEO PROTVPLUS.RO