Traian Basescu: "Proiectul Rosia Montana sta ingropat din cauza lasitatii politicienilor"


Ultimul update: Sambata 03 Noiembrie 2012 09:14
Data publicarii: Luni 29 August 2011 14:42
Categorie: Stiri Politice

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Rosia Montana, ca e un sustinator al proiectului minier "nu de azi, de ieri", amintind ca a fost acolo si in campania electorala.

Seful statului pare ca da sfaturi gratuite si pretioase companiei canadiene Gabriel Resources. "Eu sunt un sustinator al proiectului nu de acum, nu de azi, de ieri, si in campania electorala am fost aici, la Rosia Montana", a afirmat Basescu in timpul vizitei facute in cariera din localitate.

El le-a sugerat reprezentantilor companiei miniere sa gaseasca modalitati sa prezinte proiectul pe televiziunile nationale.

"Romania trebuie informata. Populatia nu e vinovata ca e reticenta, pentru ca e neinformata. V-as recomanda sa investiti mai mult in transferul de informatie", a spus Traian Basescu, citat de Mediafax.

Presedintele a adaugat ca proiectul minier de la Rosia Montana este explicat, de cele mai multe ori, de catre persoane care nu stiu ce inseamna acest proiect si care poate nici nu au fost la Rosia Montana. Seful statului a spus ca Romania trebuie sa-si relanseze "mineritul nesubventionat".

El a afirmat ca ar trebui luata o decizie cat mai repede cu privire la proiectul minier de la Rosia Montana deoarece s-a vorbit foarte mult despre acesta. La finalul intalnirii din cariera de la Rosia Montana, Traian Basescu a primit din partea reprezentantilor unui ONG al localnicilor o lista cu 2.500 de semnaturi cu sustinatori ai proiectului minier.

Acestia i-au cerut presedintelui sa se implice in aprobarea proiectului minier, spunand ca au nevoie de locuri de munca. Presedintele le-a spus ca aurul este important, dar, in afara de aur, "locurile de munca sunt mina de aur".

Presedintele a ajuns la cariera din Rosia Montana in jurul orei 12.45, dupa care a facut o vizita in cariera, iar ulterior a mers la primarie, unde a fost asteptat de cateva zeci de muncitori care au scandat "Vrem minerit" si "Vrem sa muncim".

Traian Basescu a declarat, in urma cu o saptamana ca proiectul Rosia Montana trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone.

Basescu declara, recent, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de acesta, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor", seful statului adaugand ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene.

Premierul Emil Boc reafirma, vinerea trecuta, ca nu este un "fan" al proiectului Rosia Montana si ca prevederile contractului, nefavorabile statului roman, ar trebui "revazute", subliniind totodata ca asteapta specialistii sa ii spun daca este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.

Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, avand costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei, scrie Mediafax.

Cine castiga din demararea proiectului Rosia Montana
Basescu: Proiectul Rosia Montana sa inceapa, rezerva de aur a BNR trebuie sa ajunga la 200 tone
VIDEO PROTVPLUS.RO