Sfantu Gheorghe: Circa 25.000 de maghiari participa la protestul in cazul Colegiului "Szekely Miko"
Aproximativ 25.000 de maghiari, intre care sute de preoti, participa, sambata, la Sfantu Gheorghe, la protestul organizat fata de sentinta in cazul retrocedarii Colegiului "Székely Mikó" din municipiu.
Scopul actiunii este acela de a semnala ca decizia instantei ar putea fi un precedent periculos.
Manifestarea, organizata de bisericile istorice maghiare, a inceput la ora 11.30, cu bataile clopotelor, mare parte dintre protestatari adunandu-se in fata lacasurilor de cult, de unde au pornit intr-un mars spre centrul orasului, unde, in fata Colegiului "Székely Mikó", a fost amenajata o scena.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Potrivit estimarilor, la protest participa aproximativ 25.000 de persoane, la actiune fiind prezenti si sute de preoti ai bisericilor istorice maghiare din Transilvania. O parte din protestatari au pancarte cu mesaje precum "Dreptate", "Dreptate lui Marko, Marosan si Miko", "Justice", "Autonomie teritoriala tinutului Secuiesc" si au steaguri secuiesti si ungare.
Printre manifestanti au fost distribuite mii de ecusoane, de culoarea neagra, cu inscriptia in limba maghiara "M - 2012.09.01. - Ziua Dreptatii", precum si mii de fluturasi cu manifestul care urmeaza sa fie dat citirii la sfarsitul protestului, care va dura aproximativ doua ore.
Protestatarilor li se vor adresa presedintele UDMR, Kelemen Hunor, episcopul-vicar al Bisericii Reformate Kató Béla, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Árpád, episcopul reformat Pap Géza, arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, Jakubinyi György, episcopul unitarian Bálint Benczédi Ferenc, episcopul Bisericii Evanghelice Luterane, Adorjáni Dezső, episcopul reformat Csűry István, europarlamentarul Tőkés László. Protestul, la care organizatorii asteptau sosirea a aproximativ 20.000 de maghiari din toata Transilvania, se va incheia cu adoptarea unei declaratii.
Mii de oameni din Bihor, Cluj, Harghita, Hunedoara, Mures, Brasov sau Arad, dar si din Ungaria si diferite localitati covasnene au inceput sa soseasca, sambata, in municipiu, cu autobuze si masini personale, primele autovehicule de transport persoane ajungand la Sfantu Gheorghe in jurul orei 10.00. La manifestatie a ajuns si o delegatie de 30 de persoane din Veszprem, Ungaria, dar sunt prezente si persoane din Budapesta, reprezentanti ai Autoguvernarii Comunitatii Rome.
Mai multe efective de forte de ordine au fost mobilizate pentru aceasta manifestare, de asemenea fiind amenajate si cateva puncte de prim-ajutor. Circulatia in centrul municipiului si pe trei strazi adiacente a fost inchisa traficului rutier.
Scopul actiunii, organizata de Bisericile istorice maghiare, este acela de a semnala ca decizia instantei in acest caz, care nu este inca definitiva, ar putea fi un precedent periculos.
Manifestarea, denumita "Ziua Dreptatii", este organizata de bisericile istorice maghiare, cu sustinerea formatiunilor politice maghiare si a organizatiilor civice, potrivit organizatorilor scopul acesteia nefiind acela de a se pune presiune asupra justitiei, ci de a protesta fata de o "nedreptate" si de a atrage atentia asupra faptului ca aceasta decizie ar putea fi un precedent periculos ce poate duce la renationalizarea oricarui imobil restituit legal cultelor religioase.
Procurorii DNA Brasov i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe Marko Attila-Gabor, in prezent secretar de stat in cadrul Departamentului pentru Relatii Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave.
Procurorii au stabilit ca, in 2002, cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999.
Potrivit procurorilor, cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si includea doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.
Aceasta retrocedare a fost posibila cu incalcarea atributiilor celor trei inculpati in cadrul comisiei, avand competente in privinta examinarii legalitatii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse in sustinerea cererilor si de adoptare a deciziilor in concordanta cu aceste documente, sustineau procurorii.
De asemenea, in cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administratiei Publice stabilise ca imobilul respectiv nu putea fi retrocedat in baza OUG 83/1999. in principal, retrocedarea s-a facut in baza unui extras de carte funciara nevalabil, emis in 1990, cat si a Cartii Funciare care nu avea traducere autorizata in limba romana, documente care fusesera depuse in fotocopie de Eparhia Reformata din Ardeal.
Prin aceste fapte, acuzatii ar fi prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului.
Recent, magistratii Judecatoriei Buzau l-au condamnat pe Marko Attila-Gabor la trei ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata.
Marosan Tamas a fost, de asemenea, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, in timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru aceeasi acuzatie, instanta stabilind in cazul acestuia un termen de incercare de cinci ani. Pe perioada termenului de incercare, Clim trebuie sa respecte o serie de interdictii si obligatii stabilite de instanta, intre acestea sa nu poarte arme sau sa nu savarseasca noi infractiuni.
Totodata, Judecatoria Buzau a dispus confiscarea speciala de la Eparhia Reformata din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei. Decizia instantei buzoiene nu este definitiva. Recursul in acest caz va fi judecat la Curtea de Apel Ploiesti, primul termen fiind stabilit pentru 5 octombrie.