Sevil Shhaideh, propusa vicepremier si ministru al Dezvoltarii, prima varianta a PSD pentru functia de premier

Ultimul update: Vineri 06 Ianuarie 2017 07:34
Data publicarii: Marti 03 Ianuarie 2017 16:27
Categorie: Politic
Sevil Shhaideh

Sevil Shhaideh, propusa de PSD pentru functia de vicepremier, ministru al Dezvoltarii Regionale, are 52 de ani, este de religie musulmana, este absolventa de ASE, iar timp de aproape 20 de ani a lucrat in Consiliul Judetean Constanta.

In ultima declaratie de avere, ea a mentionat un apartament in Constanta, precum si mai multe proprietati din Siria ale sotului ei, Shhaideh Akram.

Sevil Shhaideh este prima propunere facuta de PSD si ALDE pentru postul de premier, in 21 decembrie, propunere respinsa de presedintele Klaus Iohannis. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, la momentul la care a facut propunerea, ca Sevil Shhaideh este loiala, corecta si cinstita, fiind singura persoana din partid in care are incredere ca poate pune in practica programul de guvernare. Sevil Shhaideh s-a nascut in 4 decembrie 1964.

Ea a absolvit in anul 1987 Facultatea de Planificare Economica si Cibernetica a Academiei de Stiinte Economice si are un masterat in Managementul Proiectelor de Afaceri obtinut la Universitatea Ovidius din Constanta. De asemenea, are mai multe specializari - expert in administratia publica, manager ONG, obtinute in SUA din partea USAID, in anii ’90 si la inceputul anilor 2000.

Primul sau loc de munca a fost la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanta, ca analist programator, in perioada 1987 - 1991, iar din 1991 si pana in 1993 a fost manager de sisteme informatice la Directia de Munca si Protectie Sociala a judetului Constanta. Din 1993, Sevil Shhaideh s-a angajat la Consiliul Judetean Constanta, unde pana in 2007 a ocupat functia de director de sisteme informatice, in timp intre 2007 si 2012 a fost director general in Directia Generala de Proiecte din Consiliul Judetean Constanta.

De asemenea, intre 2007 si 2012 a fost si coordonator in cadrul Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, ocupandu-se, printre altele, de elaborarea amendamentelor cu privire la actele normative ce reglementeaza administratia publica locala. In 2015, Sevil Shhaideh a fost numita secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in perioada in care ministru era Liviu Dragnea.

Dupa demisia acestuia din functia de ministru, Sevil Shhaideh a preluat prerogativele sale, conducand Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice din mai pana in noiembrie 2015.

La investirea in functia de ministru, ea a jurat pe Coran. Sevil Shhaideh s-a casatorit in 2011, iar martori la acel eveniment au fost presedintele Consiliul Judetean Constanta din acea perioada, Nicusor Constantinescu, dar si Liviu Dragnea. La momentul numirii ei in Ministerul Dezvoltarii, a aparut informatia conform careia Liviu Dragnea i-ar fi fost nas, insa liderul PSD a negat, precizand ca in religia musulmana nu exista nasi si ca el doar a fost martor, alaturi de altii, la casatoria acesteia.

Sevil Shhaideh s-a aflat la un moment dat si pe lista de parlamentari a PSD Constanta pentru alegerile din 11 decembrie 2016, pe un loc eligibil, dar in cele din urma nu a mai candidat. In cea mai recenta declaratie de avere, din mai anul acesta, cand ocupa functia de consilier la Ministerul Dezvoltarii, ea scrie ca are un apartament de 47 de metri patrati in Constanta, dobandit in 1994. De asemenea, mai are trecute proprietati din Siria ale sotului ei, Shhaideh Akram. Una dintre acestea este un apartament de 95 de metri patrati dobandit in 1993 prin cumparare, locul in care se afla fiind sters din document. Alte doua apartamente, de 145 si de 180 de metri patrati, se afla in Damasc, primul fiind construit in 2003 si cel de-al doilea fiind cumparat in 2013.

Sevil Shhaideh are doua conturi in lei deschise in 2011 la Raiffeisen Bank, unul de 423.817 lei si celalalt de 167.004 lei. Ea a acordat in nume personal un imprumut de 20.000 de euro lui Chhide Bachir. Shhaideh are si un credit la BRD de 60.000 de lei, contractat in 2012 si scadent in noiembrie 2017. In aceeasi declaratie de avere, ea are trecute venituri de 30.647 de lei ca secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, 61.900 d elei ca ministru si 92.969 de lei ca membru intr-un consiliu al Eximbank. Conform declaratiei de interese, este actionar la Coremar (cupon gratuit) si la Rosyr International SRL, firma radiata.

De asemenea, este si vicepresedinte la Asociatia Dispeceratul Civic. Sotul lui Sevil Shhaideh este de origine siriana si a absolvit in 1984 Universitatea Tishreen din orasul sirian Lattakia, iar in 2010 si-a luat doctoratul in Economie la Academia de Studii Economice din Bucuresti si pe cel in Stiinte Agronomice la Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Din anul 1988 si pana in 2010, el a lucrat la Ministerul Agriculturii din Siria, unde a detinut, intre altele, functia de sef al Departamentului de Fructe tropicale si subtropicale. In paralel, in aceasta perioada, timp de trei ani a fost angajat al unei companii din Damasc, indeplinand functiile de editor si "comentator de documentare".

Presa a speculat ca presedintele Iohannis a respins propunerea Sevil Shhaideh premier date fiind legaturile sotului acesteia cu Guvernul sirian.

Sevil Shhaideh Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Cine este Andreea Pastarnac, propusa ministru pentru Romanii de Pretutindeni
Cine este Andreea Pastarnac, propusa ministru pentru Romanii de Pretutindeni
Cine este Carmen Daniela Dan, propusa ministru al Afacerilor Interne
Cine este Carmen Daniela Dan, propusa ministru al Afacerilor Interne
Cine este Petre Daea, propus ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in noul Guvern
Cine este Petre Daea, propus ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in noul Guvern
VIDEO PROTVPLUS.RO
lideri PSD
Ce șanse are PSD cu plângerea pentru trădare împotriva lui Iohannis: ”Să fim serioși!”
Ce spun analiștii politici despre demersul PSD privind amnistia: ”E un moment de răscruce”
Lovitură pentru Ponta. 2 deputați din Pro România s-au răzgândit și s-au întors la PSD
Cătălin Rădulescu, PSD: ”Faptele de corupţie să fie în ordonanţa de graţiere şi amnistie"
Cătălin Rădulescu, despre Klaus Iohannis: ”Minciuna este socotită tot la înaltă trădare”
Gorghiu, despre acuzarea lui Iohannis de înaltă trădare: ”Mi se pare o diversiune”
Ludovic Orban
Orban, despre întâlnirea USR cu premierul: ”Sper să nu mai apară astfel de situaţii”
Ponta: Discursul lui Dragnea, un clasic mesaj fascist şi naţional-socialist
După modelul Alianța Vestului, primari din 4 judeţe au semnat acordul Moldova se dezvoltă
Iohannis a contestat la Curtea Constituțională OUG pentru modificarea Legii vânătorii
Senator PSD: ”Amnistia și grațierea se fac, nu se discută!”
USR, apel la parlamentari să demită ”acest guvern care omoară România”