Senatul a adoptat modificarea Legii referendumului. Pragul de prezenta de vot a fost redus la 30%

21-05-2013 17:59

Referendum

Plenul Senatului a adoptat, marti, cu 92 de voturi "pentru" si 29 "impotriva" initiativa legislativa care modifica Legea referendumului.

Astfel, pragul de prezenta la acest tip de scrutin a fost redus la 30%.

Senatorii au adoptat initiativa legislativa semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, in ceea ce priveste legea referedumului. Propunerea legislativa urmeaza sa fie supusa votului final la Camera Deputatilor si reduce pragul de prezenta la referendumuri de la 50% la 30%.

Totodata, proiectul introduce conditia unui vot de minimum 25% pentru una dintre optiunile supuse referendumului pentru validarea rezultatelor scrutinului. In cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Ioan Ghise a pledat pentru eliminarea conditiei de cvorum la referendum, solicitand retrimiterea la comisiile de specialitate.

Propunerea sa nu a fost sustinuta de liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, dar solicitarea a fost reluata la initiativa senatorului Mihai Razvan Ungureanu, care a pledat pentru mentinerea unui cvorum de 50%.

Solicitarea de retrimitere la comisiile de specialitate facuta de Mihai Razvan Ungureanu a fost respinsa cu 27 de voturi "pentru" si 94 "impotriva".

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO