Secretarul american al apărării: România dă un exemplu important al angajamentului aliat

Lloyd J. Austin și Klaus Iohannis
Administrația Prezidențială

Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, s-a aflat, miercuri, în vizită oficială în România. Acesta a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis şi a avut o întrevedere cu omologul său Nicolae Ciucă.

În cadrul întrevederilor au fost abordate subiecte referitoare la stadiul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA şi perspectivele de dezvoltare ale acestuia, cu accent pe cooperarea în domeniul apărării.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis "a apreciat evoluţia şi rezultatele remarcabile ale cooperării bilaterale dintre ţara noastră şi SUA şi a reiterat importanţa pe care ţara noastră o acordă consolidării Parteneriatului Strategic, atât la nivelul dialogului politic, cât şi la nivel sectorial, în domeniile apărării, economic şi energetic".

În context, Iohannis a evocat dialogul substanţial pe care l-a avut cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, în marja Summitului NATO de la Bruxelles din luna iunie, precum şi importanţa participării liderului de la Casa Albă la Summitul Formatului B9, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni în luna mai.

 

El a salutat nivelul excelent al cooperării existente la nivelul forţelor armate române şi americane, confirmat în cadrul exerciţiilor, misiunilor şi operaţiilor, şi a încurajat dezvoltarea pe mai departe a proiectelor comune în context bilateral şi aliat, pentru întărirea securităţii regionale şi, implicit, a celei euroatlantice.

Totodată, preşedintele României a oferit asigurări că ţara noastră va continua să fie un partener strategic şi un aliat de încredere, ferm angajat în consolidarea politică şi militară a Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre.

Referindu-se la contextul global de securitate, Klaus Iohannis a evocat caracterul esenţial al unei relaţii transatlantice solide pentru gestionarea provocărilor comune de securitate.

Şeful statului a punctat impactul evoluţiilor recente din domeniul energetic la nivelul Uniunii Europene, evidenţiind eforturile României în direcţia diversificării surselor de energie, precum energia nucleară, şi a sporirii independenţei energetice a ţării noastre.

Secretarul Apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin, a apreciat consistenţa Parteneriatului Strategic cu România şi a subliniat interesul sporit al SUA de a continua dezvoltarea şi diversificarea excelentelor relaţii de cooperare cu ţara noastră.

Oficialul american a transmis recunoştinţa SUA faţă de contribuţia majoră a României în cadrul NATO, punctând importanţa cooperării dintre forţele armate române şi americane, în cei aproape 20 de ani în teatrul de operaţii din Afganistan, pentru construcţia şi aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.

De asemenea, secretarul Apărării, Lloyd J. Austin, a subliniat hotărârea SUA de a-şi menţine angajamentul în securitatea regiunii Mării Negre şi de a consolida relaţiile bilaterale cu România.

Lloyd J. Austin III, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă: România dă un exemplu important al angajamentului aliat

 

Lloyd J. Austin III a avut miercuri o întrevedere și cu ministrul Apărării Nicolae Ciucă. În cadrul unei conferințe de presă comune, secretarul american al Apărării a declarat că România dă un exemplu important al angajamentului aliat, acela de a împărţi responsabilitatea, de modernizare a Apărării şi de contribuţie la misiunile NATO în Europa şi în lume.

Totodată, acesta a adus un omagiu militarilor români care au fost în misiune în Afganistan alături de trupele SUA.

"Domnule ministru, vă mulţumesc în mod personal pentru misiunile dumneavoastră din Afganistan şi Irak. Cred că sunteţi pentru alţii un exemplu desăvârşit de serviciu altruist. În calitate de veteran al războiului din Afganistan, sunt profund recunoscător pentru tot ce aţi făcut şi gândurile mele sunt alături de cei care au murit în misiune şi de familiile lor", a arătat înaltul oficial american, potrivit Agerpres.

El a apreciat că, "în ceea ce priveşte Apărarea, România a făcut paşi importanţi. Şi-a înlocuit vechiul echipament militar, şi-a axat eforturile pe interoperabilitatea NATO şi şi-a consolidat instituţiile de apărare, infrastructura militară, întărind cybersecuritatea şi aprofundând cooperarea în domeniul intelligence".

Totodată a vorbit şi de apărarea din domeniul cyber.

"Aş vrea să recunosc rolul României de lider în regiune în ceea ce priveşte securizarea infrastructurii sale critice în faţa actorilor maligni, mai ales legea dumneavoastră privind 5G. Aceasta nu doar protejează România, ci şi întăreşte apărarea noastră colectivă", a spus Lloyd J. Austin III.

La rândul său, ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, a afirmat: "Încrederea şi respectul reciproc între militarii noştri s-au dezvoltat şi consolidat în cei 19 ani de acţiuni în comun în Afganistan şi folosesc acest prilej pentru a le mulţumi militarilor români şi americani pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunile în acest teatru de operaţii".

"Aduc un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa în Afganistan şi exprim recunoştinţă familiilor acestora", a spus Ciucă.

El a menţionat că a discutat cu omologul său despre "aprofundarea cooperării la Marea Neagră în domeniile terestru, maritim şi aerian, continuarea rotaţiei forţelor SUA în regiune în sprijinul descurajării şi apărării pe Flancul estic" şi a reiterat că "Marea Neagră este şi va continua să fie un centru de greutate extrem de important pentru securitatea europeană şi euroatlantică".

"Întărirea posturii de descurajare şi apărare, inclusiv prin consolidarea prezenţei forţelor armate americane pe teritoriul României, precum şi dezvoltarea capabilităţilor proprii relevante şi interoperabile reprezintă soluţii pentru a contracara aservitatea Federaţiei Ruse", a subliniat Nicolae Ciucă.

Lloyd J. Austin III a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni şi are pe agendă o vizită la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Vizita oficială în România a secretarului american al Apărării face parte dintr-un turneu care mai include Georgia şi Ucraina, înainte de participarea la reuniunea NATO de la Bruxelles, care începe joi.

Citește și...
Klaus Iohannis participă la o videoconferință cu președintele CE și alți lideri europeni
Klaus Iohannis participă la o videoconferință cu președintele CE și alți lideri europeni

Președintele Klaus Iohannis participă luni la o videoconferință cu președintele Consiliului European.

Recomandări
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%

Autoritățile anunță că le vor da mai mulți bani celor care vor să își cumpere o mașină nouă prin programul guvernamental „Rabla”.

Gara de Nord va fi modernizată:
Gara de Nord va fi modernizată: "Vin după 22 de ani în România, sunt șocat și nici nu mai vreau să pun piciorul"

Gara de Nord, cea mai mare poartă de intare în București, va fi modernizată. Deocamdată a fost lansată licitația pentru acest proiect.

”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni
”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni

Rușii par tot mai aproape de cucerirea Bahmutului, în estul Ucrainei, după ce ar fi cucerit un sat din apropiere. Potrivit ministrului de externe de la Kiev, Ucraina va primi de la aliați, "în primul val", între 120 și 140 de tancuri.