Scandalul Nyiro Jozsef. Victor Ponta ii da o replica TAIOASA presedintelui Parlamentului ungar


Ultimul update: Vineri 02 Noiembrie 2012 07:48
Data publicarii: Luni 28 Mai 2012 11:16
Categorie: Stiri Politice
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta i-a dat replica presedintelui Parlamentului ungar, Kover Lazslo, care a atacat "noul Guvern roman" din cauza ultimelor evenimente legate de inhumarea poetului hortyst Nyiro Jozsef.

"Implicarea in primul rand a unor inalte oficialitati, fie ca e vorba de presedintele Parlamentului maghiar, fie ca e vorba de alti inalti oficiali maghiari, in aceasta manifestare pur electorala si pur, daca vreti, e provocatoare. Autoritatile romane au actionat cu calm, cu prudenta, dar si cu fermitate. Nu poate fiecare, totusi, sa-si faca de cap pe teritoriul Romaniei, sa aduca onoruri unei persoane recunoscute in mod oficial ca avand atitudini si actiuni antiromanesti, antisemite si pro fasciste." a declarat premierul Victor Ponta.

Recent, presedintelui Parlamentului ungar, Kover Lazslo, a spus despre actiunea autoritatilor romane de a nu permite incercarea de inhumare a lui Nyiro Jozsef pe teritoriul Romaniei ca reprezinta un comportament "neprietenos, necivilizat si barbar". Ponta a avertizat ca va avea in zilele urmatoare o intalnire cu omologul sau, Viktor Orban, la Bucuresti, despre acest scandal.

"Asa incat vorbele adresate de presedintele Parlamentului ungar sunt inacceptabile si cred ca le poate spune domnia sa la Budapesta, si nu in Romania. Voi avea o intalnire la sfarsitul acestei saptamani la Bucuresti cu premierul maghiar, cu domnul Orban. Acest tip de provocari extremiste facute in campania electorala pentru a ajuta o forta politica extremista sunt impotriva legii si a ordinii, si in primul rand a bunelor relatii dintre doua tari europene."

O urna in care se presupunea ca s-ar afla cenusa a lui Nyiro Jozsef a fost gasita, sambata, de politisti in localitatea Corund din judetul Harghita. Urna era intr-un autoturism in care se afla un oficial din Ungaria. Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Harghita, Gheorghe Filip, a declarat, ca in momentul in care urna a fost deschisa s-a constatat ca aceasta este goala.

El a precizat ca acest fapt a fost o surpriza pentru politisti, intrucat oficialul ungar declarase ca in urna era cenusa umana, iar din documentele de insotire ale acesteia reiesea acelasi lucru. Apoi, oficialul ungar a parasit sediul Politiei din Corund si a plecat catre Odorheiu Secuiesc. Initial, oficialul ungar a refuzat sa deschida portbagajul pentru control.

Pe de alta parte, Ponta a declarat luni ca va solicita Prefecturii Harghita sa analizeze daca hotararea Consiliului Local de a denumi strazi cu numele lui Jozsef Nyiro nu incalca legea adoptata in Romania, care interzice recunoasterea sau onorarea persoanelor implicate in actiuni fasciste, antisemite.

"Numele de strazi sunt stabilite de autoritatile locale. O sa cer prefecturii sa analizeze daca decizia Consiliului Local nu incalca legea adoptata in Romania care impiedica orice fel de recunoasteri si de onoruri acordate unor persoane care au fost implicate in actiuni fasciste, antisemite si actiuni antiromanesti", a spus Ponta, raspunzand unei intrebari referitoare la faptul ca in Romania exista strazi care poarta numele lui Jozsef Nyiro.

"Intr-adevar, respectiva persoana nu a fost condamnata niciodata, nu a fost declarata ca si criminal de razboi, dar o sa cer prefecturii sa analizeze toate aceste lucruri", a adaugat Ponta.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO