Sancțiuni mai dure pentru deputații agresivi. USR va ataca la CCR, iar AUR la Veneția

×
Codul embed a fost copiat

Deputaţii au adoptat, miercuri, modificările propuse la Regulamentul Camerei, ca urmare a agresiunii liderului AUR George Simion la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, la dezbaterea moţiunii simple.

Propunerile venite din partea PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale prevăd interzicerea filmărilor live în plen precum şi expunerea de bannere, iar injuriile şi calomniile, la adresa aleşilor, se pedepsesc cu evacuarea din sală şi cu tăierea indemnizaţiei, precum şi a dreptului de a vorbi în plen.

Modificările au fost adoptate cu 202 de voturi ”pentru” , 91 ”contra” și 4 abțineri.

Dan Barna a anunțat, în plen, că USR va ataca la Curtea Constituțională acele prevederi care limitează transparența.

De asemenea, AUR va sesiza Comisia de la Veneţia pe tema modificării Regulamentului Camerei Deputaţilor, a anunţat, miercuri, în plen, deputatul Ciprian-Titi Stoica.

Citește și
Dan Barna
USR nu vrea interzicerea LIVE-urilor pe Facebook din Parlament: ”Cetăţenii trebuie să aibă acces”
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

Ce modificări prevede proiectul de lege

 

Potrivit modificărilor aduse Regulamentului, este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor sau comisiilor altfel decât prin mijloacele oficiale.

"Prin derogare de la acest paragraf, deputaţii pot transmite sau înregistra şedinţa Camerei şi şedinţele comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai căror membri sunt sau, în cazul deputaţilor neafiliaţi, în perimetrul alocat acestora", se arată în hotărâre, potrivit Agerpres.

De asemenea, este interzisă utilizarea violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constând în injurii, invective sau calomie la adresa unui alt parlamentar. Încălcarea acestor prevederi atrage sancţiunea evacuării imediate din sală a persoanei sau persoanelor care încalcă interdicţiile

În plus, este interzisă participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaţilor, înregistrarea sau transmiterea în direct a şedinţelor Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor, utilizarea violenţei fizice utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar”.

Deputaţii propun şi sancţiuni dure, după incidentul de luni.

Astfel, se propune diminuarea indemnizaţiei cu până la 50% până la 6 luni pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al altui senator ori deputat, pentru participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe in plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaţilor, pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a şedinţelor Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor, pentru violenţă fizică utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar;

În plus, dei vizaţi vor avea redus dreptul de luare a cuvântului, la maxim 10 secunde/intervenţie pentru o perioadă de până la 3 luni de zile în cadrul şedinţelor Camerei Deputaţilor, începând cu ziua aplicării sancţiunii disciplinare pentru săvârşirea abaterii disciplinare de violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar;

Se reduce la jumătate şi timpul alocat cu ocazia moţiunilor, orei Guvernului, orei primului ministru sau şedinţelor solemne grupului parlamentar din care face parte deputatul sancţionat pentru săvârşirea abaterii disciplinare constând în violenţă verbală, injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar.

De asemenea, se impune retragerea şi punerea la dispoziţia Secretarului General al Camerei Deputaţilor, pentru o perioadă de până la 6 luni a tuturor funcţionarilor publici cu statut special, a personalului contractual cât şi logistica auto repartizate.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu afirma, marţi, că este exclus să vedem jandarmi în plen, pentru că totul se va rezolva prin chestori şi a precizat că vor fi diferite sancţiuni, în funcţie de gravitatea abaterii.

 

George Simion: Nu o să respect noul regulament al Camerei Deputaţilor, o să continui să fac live pe Facebook

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat că nu va respecta noul regulament al Camerei Deputaţilor, care ar putea interzice transmiterea în direct sau înregistrarea de către deputaţi sau alte persoane a şedinţelor de plen, de Birou permanent sau de comisii.

"Spun cu toată responsabilitatea, nu o să respect noul regulament, o să continui să fac live pe Facebook şi o să arăt toate mizeriile care se întâmplă aici, în Camera Deputaţilor. (...) Este foarte bine să încălcăm regulamentele scrise împotriva Constituţiei şi a libertăţii. Îi încurajez pe toţi, când văd o lege nedreaptă, să încalce Regulamentul şi să suporte consecinţele de rigoare. Eu mi le asum", a arătat deputatul.

Simion a afirmat că a aflat cu doar 48 de minute înainte de şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor de marţi după-amiaza, în care s-a decis convocarea Comisiei de regulament pentru miercuri dimineaţa.

"Ei au făcut noaptea, ca hoţii şedinţă. Cu 48 de minute înainte. (...) Au organizat o şedinţă a Biroului permanent cu un proiect de modificare, discutat la o întâlnire secretă de aseară, dintr-un birou, pentru a nu mai permite să se fac live-uri în Parlament. Convocat cu 48 de minute înainte, eu m-am grăbit, era să fac accident în oraş, au spus că mâine la 9,00 dimineaţa, paralel cu plenul, fiind foarte grăbiţi, trebuie să interzică orice live din Parlament. Comisia de regulament, paralel cu plenul, vrea să lucreze ca să nu mai arătăm noi ce se întâmplă aici. (...) Prin regulament o să ne ia banii de indemnizaţii. Noi tot o să arătăm ce se întâmplă aici şi tot o să spunem hoţului "hoţ" în faţă", a declarat Simion, la Parlament, la finalul Biroului permanent.

El a susţinut că membrii AUR din Biroul permanent au fost chemaţi într-o şedinţă "fără să aibă ordinea de zi" şi în "afara orelor de program". Potrivit lui Simion, modificarea Regulamentului va fi votată miercuri.

"Comisia de regulament votează, ridică mâna, îl aduce în plen, pentru că se va prelungi programul plenului - asta s-a votat azi - cât e nevoie, până ce Comisia de regulament aduce şi adoptă noul regulament în care nu avem voie să facem live-uri pe Facebook şi gata. S-a terminat, pumnul în gură pentru Opoziţie, Aşa alege noua putere, condusă de generalul Ciucă, să trateze Opoziţia, să ne pună pumnul în gură", a adăugat Simion.

Întrebat dacă va iniţia vreun demers la CCR privind noul regulament, el a confirmat: "Sigur că da, şi o să apelăm şi la parlamentarii de la Forţa Dreptei".

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
AUR va sesiza Comisia de la Veneţia pe tema modificării Regulamentului, care interzice LIVE-ul
AUR va sesiza Comisia de la Veneţia pe tema modificării Regulamentului, care interzice LIVE-ul

AUR va sesiza Comisia de la Veneţia pe tema modificării Regulamentului Camerei Deputaţilor, a anunţat, miercuri, în plen, deputatul Ciprian-Titi Stoica.

USR nu vrea interzicerea LIVE-urilor pe Facebook din Parlament: ”Cetăţenii trebuie să aibă acces”
USR nu vrea interzicerea LIVE-urilor pe Facebook din Parlament: ”Cetăţenii trebuie să aibă acces”

USR nu este de acord cu interzicerea LIVE-urilor pe Facebook din Parlament, o măsură care este, de fapt, îndreptată împotriva unor parlamentari AUR precum George Simion, care obișnuiesc să transmită în direct pe paginile lor de socializare.

Un nou scandal cu AUR în Parlament. Deputații s-au jignit între ei: ”Nazist” și ”maimuță”
Un nou scandal cu AUR în Parlament. Deputații s-au jignit între ei: ”Nazist” și ”maimuță”

Este un nou scandal în Parlament, după ce deputatul AUR Ciprian Titi Stoica l-a numit ”nazist” pe deputatul din partea minorităților naționale Ovidiu Ganț, membru al Forumului Democrat al Germanilor din România.

Scandalul AUR din Parlament. Florin Cîțu vrea ca jandarmii să intervină pe viitor
Scandalul AUR din Parlament. Florin Cîțu vrea ca jandarmii să intervină pe viitor

Preşedintele Senatului, liberalul Florin Cîţu, vrea adoptarea unor măsuri ”foarte-foarte dure” în Parlament, după incidentul de marți dintre deputatul AUR George Simion și ministrul Energiei Virgil Popescu.    

Legea care permite interceptările mesajelor românilor pe WhatsApp, aviz favorabil în Senat
Legea care permite interceptările mesajelor românilor pe WhatsApp, aviz favorabil în Senat

Comisiile juridică, pentru comunicaţii şi economică din Senat au dat un raport favorabil asupra proiectului de lege referitor la comunicaţiile electronice.  

Recomandări
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit

Rusia și-a întărit apărarea bazei navale a Flotei Mării Negre și "și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”
Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat, sâmbătă, pe Facebook, o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: „#Ştim Toţi!”, ca răspuns la mesajul de pe tricoul lui Cristian Popescu Piedone.