"Reintregirea salariilor nu e un anunt populist". Argumentele aduse de presedinte pentru majorare

11-03-2012 12:15

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca decizia de revenire a salariilor la nivelul anterior taierilor nu a fost luata din populism, ci deoarece s-au indeplinit conditiile stabilite.

Intrebat pe tema declaratiilor facute privind revenirea la nivelul salarial anterior pentru bugetari, presedintele a spus ca anuntul facut nu a fost "in niciun caz din populism".

"Dar toti trebuie sa participam la o guvernare responsabila, iar mesajul meu nu putea fi decat responsabil. Un presedinte care si-a asumat masuri de austeritate, iar cand s-au indeplinit conditiile nu cere relaxarea lor, poate fi considerat un presedinte care a mintit poporul", a explicat presedintele.
Traian Basescu a prezentat si argumente in sprijinul revenirii la nivelul salarial anterior.

Presedintele a aratat ca, potrivit datelor Ministerului Finantelor, numarul salariatilor in sectorul public era, in aprilie 2009, de 1.396.129, iar in ianuarie anul acesta de 1.196.067.

"Deci, de la intrarea in acord, s-a produs o reducere cu 200.000 de salariati in sectorul bugetar", a spus presedintele.
El a mai explicat ca, in 2009, "anvelopa salariala, totalul salariilor era 9,6 din PIB, iar obiectivul pentru 2014 era sa ajungem la 7% din PIB".

"Am atins 7%, de fapt, cu acuratete 6,94%, la sfarsitul anului trecut. Deci conditiile de revenire s-au indeplinit la 31 decembrie. In numele prudentei, si Guvernul Boc si Guvernul Ungureanu au zis: «Discutam dupa primul trimestru, sa vedem ce se intampla». Dar parametrii conveniti cu fondul s-au atins", a spus presedintele.

"Ca sef al statului, eu nu pot sa mint ca nu s-au indeplinit conditiile de revenire a salariilor. Si eu cred ca niciun guvernant nu isi permite", a spus presedintele.

Totodata, el a subliniat ca nu a luat decizia revenirii la salariile anterioare pentru bugetari, ci doar a cerut Parlamentului si Guvernului sa analizeze posibilitatea revenirii acestora la nivelul anterior.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO