Reactiile partidelor la noua propunere de premier a PSD. Basescu il acuza de legaturi cu serviciile, Robu (PNL) il lauda

Sorin grindeanu

Nominalizarea lui Sorin Grindeanu este comentata de partidele politice. In vreme ce PNL si USR il critica, ALDE il sustine neconditionat.

PNL

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, afirma ca propunerea PSD ca Sorin Grindeanu sa fie prim-ministru este o solutie de avarie, temporara.

''Propunerea PSD de prim-ministru marcheaza infrangerea lui Liviu Dragnea in interiorul partidului. Dupa incercarea lui Liviu Dragnea de a guverna Romania pe persoana fizica, prin interpusi, partidul a trebuit sa improvizeze o formula pentru a mai salva din esecul major inregistrat in ultimele zile. PSD a optat astfel pentru o solutie de avarie, temporara, dupa respingerea dura a solutiei inventate de Liviu Dragnea pentru a beneficia de control total asupra primului-ministru", a scris miercuri Turcan pe Facebook. In opinia acesteia, "jocurile interne din PSD stau la baza noii propuneri si nu interesul public, de a avea o guvernare la standarde europene de eficienta si transparenta".

Pe de alta parte, Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), i-a urat, miercuri seara, succes lui Sorin Grindeanu, nominalizat de catre PSD pentru functie de premier, spunand ca ”sunt premize foarte bune pentru o buna colaborare” in interesul Timisoarei si judetului Timis, scrie News.ro.

Citește și
Kelemen Hunor
UDMR are acord cu PSD, dar il sustine si pe Iohannis: "Suspendarea nu este fezabila si nu am sustine un astfel de demers"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

”Ca timisorean, nu pot decat sa salut nominalizarea domnului Sorin Grindeanu pentru functia de prim ministru al Romaniei. L-am avut viceprimar pe domnul Sorin Grindeanu in 2012 si am avut o buna colaborare, asa cum am avut de altfel si in 2016, dupa ce dansul a devenit presedinte al Consiliului Judetean Timis. Sunt premize foarte bune, asadar, pentru o buna colaborare si in noile circumstante, in interesul Timisoarei si judetului Timis”, a scris primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), miercuri seara, pe Facebook.
Edilul si-a exprimat speranta ca mai multe proiecte ale judetului Timis si ale municipiului Timisoara vor fi finantate cu bani de la guvern, el enumerand unele dintre acestea.
”In sfarsit, centura sud, centura vest, racordul la autostrada de la bifurcatia Arad-Sanandrei, spitalul regional, institutul oncologic, noua maternitate, noul stadion de 42.000 de locuri, noua sala polivalenta de 16.000 de locuri, bazinul de inot olimpic, modernizarea garii de nord, centrul intermodal de marfuri, centrul intermodal de pasageri, modernizarea si extinderea aeroportului, Muzeul National al Revolutiei Romane din Decembrie 1989, angajamentele bazate pe fonduri guvernamentale din proiectul Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021 - ca sa ma limitez doar la cateva dintre obiectivele de maxim interes pentru Timisoara si judetul Timis care nu sunt in jurisdictia Primariei, ci in jurisdictia Guvernului - vor putea deveni realitate. Pentru ca, nu-i asa, daca nu acum, atunci cand?! Ii urez mult succes domnului Sorin Grindeanu, ca prim ministru, pentru binele Romaniei, pentru binele Timisoarei!”, a mai scris Robu.

Nicolae Robu si Sorin Grindeanu au avut un schimb de replici in campania electorala pentru alegerile parlamentare cand primarul a dorit sa preia o fosta cazarma de la Consiliul Judetean Timis pentru a deschide aici, cu sprijinul Ministerului Culturii, un Muzeu al Revolutiei. In final, cazarma a ajuns in proprietatea Ministerului Apararii Nationale. De asemenea, tot in timpul campaniei electorale, Sorin Grindeanu si-a exprimat nemultumirea ca primarul Nicolae Robu a avut o intalnire cu ministrul Transporturilor, Sorin Buse, in care au discutat despre construirea centurii rutiere ocolitoare a Timisoarei. La intalnire au fost prezenti candidati ai PNL si nu presedintele Consilului Judetean Timis.

 

USR

Deputatul USR Cristian Ghinea considera ca noua propunere a PSD pentru functia de premier - Sorin Grindeanu - reprezinta o "noua masca palida" a presedintelui social-democrat, Liviu Dragnea.

"Liviu Dragnea vine cu o noua masca palida a sa. Vom avea doua guverne - unul Dragnea, altul Grindeanu -, amandoua disfunctionale. Ministerele din Romania oricum tind sa actioneze fiecare de capul sau. Acum vor face joc de glezne intre cei doi sefi ai guvernelor paralele", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Cristian Ghinea.

ALDE

Copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat, miercuri, ca un al doilea raspuns negativ pe care presedintele Klaus Iohannis l-ar da la propunerea PSD pentru functia de premier ar fi "un gest suicidal" al sefului statului, precizand ca intr-un astfel de caz singura solutie ar fi declansarea procedurii de suspendare.

"Apreciez foarte clar si fara niciun fel de echivoc ca un al doilea raspuns (negativ - n.r.) ar fi un gest suicidal al presedintelui. Atunci, singura solutie care ne ramane la indemana este, sigur, declansarea procedurii de suspendare. Nu vreau sa ajungem in aceasta situatie, vreau sa fiu foarte clar. Am incercat in discutiile pe care le-am avut cu colegii mei si cu cei de la PSD sa facem tot posibilul sa evitam o astfel de situatie, dar incalcarea Constitutiei nu poate fi tolerata, atitudinea de dispret fata de cetateni, fata de votul cetatenilor nu poate fi tolerata, asa incat la un moment dat trebuie intreprins ceva", a spus Tariceanu, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru functia de premier reprezinta "raspunsul politic" pe care majoritatea PSD-ALDE l-a dat ca urmare a "crizei politice" declansate de "refuzul nemotivat" al sefului statului de a o desemna pe Sevil Shhaideh sa formeze un guvern.

"Asa cum si in cazul primului refuz nemotivat presedintele depaseste cadrul constitutional care ii confera rolul de a nominaliza un prim-ministru care urmeaza sa primeasca votul Parlamentului - increderea nu i-o da presedintele, ci Parlamentul, prin votul pe care il exprima - daca presedintele refuza si a doua oara, e clar ca ceea ce urmareste nu e altceva decat un joc de putere si amplificarea unei crize politice, care, probabil, i s-ar parea domniei sale ca ii aduce avantaje. Atunci, sigur ca nu avem la dispozitie alte solutii politice inovatoare", a adaugat copresedintele ALDE.

Acesta a caracterizat drept "atitudine josnica" informatiile aparute in spatiul public cu privire la Sevil Shhaideh dupa ce aceasta a fost nominalizata de majoritatea PSD-ALDE pentru functia de premier.

"Ceea ce i s-a intamplat in aceste zile, aceasta atitudine josnica pe care am vazut-o la multe publicatii, site-uri de presa, ziare, de a-i pune in carca diferite acuzatii total nefondate, cu informatii venite pe surse, lucru care in final nu are decat o singura consecinta - defaimarea persoanei la care ma refer, calcarea in picioare a demnitatii acestei persoane, distrugerea imaginii publice -, mi se pare un lucru absolut regretabil. Cei care practica asemenea tehnici nu cred ca merita apelativul de jurnalisti, comentatori, analisti si asa mai departe. Iese din cadrul oricarei comportari deontologice. Probabil nimic nu va putea sa ii repare doamnei Shhaideh onoarea afectata", a spus Tariceanu.

PMP

Potrivit News.ro, Traian Basescu a afirmat ca nominalizarea lui Sorin Grindeanu ridica suspiciuni serioase din cauza legaturilor sale cu serviciile secrete. ”Si eu am facut o institutie de invatamant superior, am fost ministru in cinci guverne, erau tot soiul de cursuri pe langa institutii militare, dar nu m-a tentat niciodata sa fac un astfel de curs. Nu am simtit niciodata nevoia sa fiu apropiat unor astfel de structuri militarizate. Nu inteleg de ce oameni tineri precum Grindeanu, care a fost in comisia de supraveghere a SRI, a simtit nevoia sa faca cursuri la Academia Nationala de Informatii care nu-i scoala de maistri si cam stiu ce fel de elevi vor sa le vina acolo si ce vor sa studieze”, a spus Basescu adaugand ca ”de la Academie nu prea iesi cum ai intrat”.

Fostul sef al statului a spus ca presedintele Klaus Iohannis trebuie sa ia o decizie, in actualul context, legata de cresterea influentei SRI asupra mediului politic, Basescu cerandu-i lui Iohannis sa inceapa un proces de ”desereizare” a tarii. ”Presedintele ar trebui sa discute cu cei doi lideri, dar Dragnea i-a impins o solutie pe care serviciile secrete o vor, o accepta pentru ca a fost ministrul Comunicatiilor si a baiatul asta a facut cursuri si la Academia Nationala de Informatii. Depinde de decizia presedintelui daca vrea desereizarea Guvernului sau nu”, a afirmat liderul PMP.

Varianta Grindeanu ar reprezenta o cedare a lui Liviu Dragnea in fata serviciilor secrete. ”Dupa o propunere absolut neinspirata, vulnerabila, acum se pare ca vrea sa dea satisfactie: «Bine, ma, va pun omul. Acum lasati-ma sa-mi fac Guvernul!»”, a afirmat Traian Basescu.

El sustine ca ”eroarea politica” a nominalizarii lui Sorin Grindeanu poate fi indreptata printr-un dialog intre Iohannis si cei liderii PSD si ALDE. ”Eu am avut situatii mult mai tensionate si, pana la urma, am gasit calea de dialog si cu Ponta, si cu Dragnea, si cu Antonescu. Lipsa dialogului si orgoliile exagerate sunt o greseala in momentul de fata, in care Romaniei ii merge bine. De ce Dumnezeu avem nevoie de o criza politica? Eu as fi insistat, sunam pe numarul oficial al presedintelui, nu pe mobil, si ceream presedintelui o discutie in vederea desemnarii premierului. Desi corect ar fi fost ca presedintele sa sune primul ca el este mai mare”, a apreciat Traian Basescu.

Replica lui Sorin Grindeanu la acuzatiile lui Traian Basescu

Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, ca nu a terminat Academia de Informatii, nu a urmat la acea institutie cursuri de masterat, ci un curs de o luna si jumatate, alaturi de alti deputati, fiind membru in Comisia parlamentara pentru controlul SRI.

''Nu sunt absolvent, nu am terminat Academia de Informatii, nu am facut master acolo, era pur si simplu un curs de o luna si jumatate in care am fost cu mai alti deputati - si de la PNL, si de la PD. Un curs de o luna si jumatate pe siguranta si securitate nationala. A fost o parere a conducerii noastre - si de la Camera, si de la Comisie - neavand nicio legatura cu acest domeniu, absolut niciuna, ca ar fi bine sa fac un curs de o luna si jumatate, pe care l-am facut'', a precizat Grindeanu, la Antena 3.

El a sustinut ca nu este ofiter acoperit, nu a avut vreun contact privilegiat cu serviciile secrete si nu are vulnerabilitati.

''Nu am niciun fel de vulnerabilitate. Daca as fi avut asa ceva as fi spus in fata colegilor mei in sedinta si as fi refuzat aceasta mare responsabilitate. Pentru ca eu o privesc ca si responsabilitate imensa, care apasa pe umerii nostri - ai PSD si ai aliatilor nostri, cei de la ALDE -, de a guverna asa cum ne-am angajat sa guvernam pe programul de guvernare pe care oamenii l-au votat si pe care trebuie sa il urmarim cu sfintenie. Cu aceasta responsabilitate nu ne putem juca si de aceea va spun, am spus-o raspicat si acolo, nu exista asa ceva'', a subliniat Sorin Grindeanu.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Cine este Sorin Grindeanu, noul premier desemnat al Romaniei. A facut parte din guvernul Ponta
Cine este Sorin Grindeanu, noul premier desemnat al Romaniei. A facut parte din guvernul Ponta

Sorin Grindeanu este noul premier al Romaniei. Klaus Iohannis a semnat decretul privind desemnarea lui. 

UDMR are acord cu PSD, dar il sustine si pe Iohannis:
UDMR are acord cu PSD, dar il sustine si pe Iohannis: "Suspendarea nu este fezabila si nu am sustine un astfel de demers"

Acordul de colaborare parlamentara dintre UDMR si coalitia PSD-ALDE ramane valabil, insa in ceea ce priveste o noua nominalizare pentru functia de premier, Uniunea nu poate da un cec in alb nimanui.

Sorin Grindeanu este propunerea de premier a PSD.
Sorin Grindeanu este propunerea de premier a PSD. "Sevil Shhaideh a fost amenintata cu moartea, ii e frica sa iasa din casa"

Liderii PSD s-au reunit miercuri dupa-amiaza si au venit cu o noua solutie pentru criza politica, propunandu-l pe fostul ministru Sorin Grindeanu.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.