Razboi al declaratiilor pe Facebook. Basescu, despre Tariceanu: Liberalul rosu/ Tariceanu: Basescu, mai rau decat Ceausescu

Basescu Tariceanu

Fostul presedinte Traian Basescu l-a numit, vineri, pe Calin Popescu Tariceanu, pe Facebook, ”liberalul rosu”. Tariceanu i-a raspuns tot pe Facebook.

Intr-o postare pe Facebook, intitulata ”Liberalul rosu si romanii din diaspora”, Traian Basescu a tinut sa comenteze unele declaratii ale “liberalului rosu, cu referire la mici si bere sau la vanzarea voturilor pe care ar face-o romanii din strainatate”.

Fostul presedinte a facut referire la declaratii ale lui Calin Popescu Tariceanu, facute de acesta in cadrul unui seminar, in luna ianuarie, in care arata ca votul prin corespondenta si cel electronic prezinta deficiente, din cauza "posibilitatii de alterare a votului” sau ”chiar de fraudare”.

”Este evident ca nu stie nimic despre cele 5,2 milioane de romani traitori in afara frontierelor care n-au plecat la munca de bine ce le era, care au sufletul parjolit de dorul de casa si sunt cetateni romani . El crede ca totul se tranzactioneaza, inclusiv sufletul sau dragostea de tara. Si pentru ca vorbeste de cumparat voturi, o sa-i amintesc ca, in 2008, cand a distrus finantele tarii pentru a cumpara voturi cu bani publici (ce ironie ca tocmai el sa vorbeasca de cumparat voturi), tara a fost salvata chiar de remiterile romanilor din diaspora, pe care acum ii desconsidera”, a scris Basescu.

Traian Basescu mai apreciaza ca ”pe 16 noiembrie 2014, romanii din diaspora au catalizat votul impotriva imposturii”.  ”Probabil “liberalul rosu” vrea sa joace pina la capat partitura scrisa de plagiator. Partidele politice au obligatia sa le asigure exercitarea dreptului la vot. Altfel, risca o reactie imprevizibila a electoratului in 2016. Oare de ce PSD-istii lui Ponta si PNL-listii lui Iohannis, cot la cot, in Parlament, au respins legea votului prin corespondenta initiata de Eugen Tomac? O fi un USL deghizat ?  Pe mine, personal, nu ma mai intereseaza voturile, dar tara da, iar romanii din diaspora sunt parte din tara. Lasati-i sa voteze”, arata Basescu.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu: "Tentatia liderilor justitiei - sa nu se miste-n front. Au devenit un soi de dumnezei ai natiunii"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

In replica, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a postat, la randul lui, pe Facebook, un text cu titlul ”o clarificare necesara referitoare la votul prin corespondenta”, prin care raspunde acuzatiilor lui Traian Basescu.

Am vazut zilele acestea vehiculate o serie de neadevaruri referitoare la declaratii pe care le-as fi facut la finalul lui ianuarie, in cadrul unei dezbateri privind solutiile pentru un acces mai facil la vot al romanilor din strainatate, organizata de Ambasada Frantei in Romania si de Centrul Regional Francofon de Cercetari Avansate in Stiinte Sociale (CEREFREA). In primul rand, la aceasta dezbatere am ridicat semne de intrebare privind posibile fraude care pot aparea in procesul de introducere a votului prin corespondenta. Am afirmat ca asa cum s-a intamplat si in Romania in trecut, asa s-ar putea intampla si in diaspora in viitor. In Romania, din pacate, au existat multiple cazuri de cumparare de voturi – prin chermeze organizate in campanie si daruri oferite votantilor. Romanii isi amintesc ca un participant frecvent la astfel de chermeze – alaturi de personaje indoielnice - a fost Traian Basescu”, sustine Tariceanu.

El mentioneaza ca a sustinut, cu acel prilej, ”ca modernizarea legii electorale trebuie insotita de masuri de preventie a unor astfel de situatii, mai ales ca in cazul votului prin corespondenta astfel de fraude sunt mult mai greu de urmarit”.

”De altfel, la acelasi seminar, a fost invocata de catre alti participanti experienta unor democratii, unde s-a constat ca votul prin corespondenta a fost insotit de fraude. Sunt semne de intrebare legitime care ar trebui discutate civilizat, nu folosite in batalia politica. Asa ca Traian Basescu si colegii lui din PNL (si cei care fac comentarii similare in spatiul public) ar trebui sa lase ipocrizia, demagogia si populismul. Nu foloseste nimanui, nici macar lor, sa arunce in public minciuni, doar-doar vor reusi sa schimbe majoritati parlamentare”, mai arata Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu concluzioneaza: ”Traian Basescu apartine trecutului Romaniei si trebuie sa ramana acolo. Este un presedinte care a facut mult mai mult rau Romaniei, decat Nicolae Ceausescu. Astazi, Romania are nevoie de un cordon sanitar care sa o separe de Traian Basescu”.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu declara, pe 23 ianuarie, la seminarul "Organizarea alegerilor in strainatate, experienta franceza", organizat de Ambasada Frantei la Bucuresti, ca votul prin corespondenta si cel electronic prezinta deficiente, din cauza "posibilitatii de alterare a votului, ca sa nu spun chiar de fraudare". "Pentru cei cu o constiinta civica politica redusa a da plicul cu vot pentru o suma de bani sau pentru un mic si o bere la o fiesta in strainatate nu cred ca e o mare problema. Deci, trebuie sa fim foarte atenti in legatura cu aceasta chestiune", a spus Tariceanu.

Presedintele Senatului a mai spus ca votul electronic "poate sa fie o solutie la prima vedere" dar comporta "complicatii tehnice care au fost relevate de specialisti din domeniu". "Si mai are o mare problema: nu putem intr-un timp foarte scurt dupa inchiderea votului sa verificam daca nu exista vot dublu, si electronic si pe lista", a precizat el.
Tariceanu a sustinut ca "deficienta majora" de la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 a fost legata de "incapacitatea anticiparii participarii la vot".

Totodata, liderul Senatului a explicat ca la alegerile din Romania sunt prea multe voturi pe listele suplimentare, fapt ce "a dus de multe ori la concluzia de suspiciuni de frauda si probabil foarte intemeiate". "Probabil ca au avut loc aceste fraude fara ca sa existe posibilitatea unui control astel incat un astfel de sistem cu liste electorale, inscrieri pana la o anumita data limita, ar permite eliminarea acestor posibilitati de frauda si in interior", a spus Tariceanu.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Politicienii s-au intrecut in urari de Paste pe Facebook. Ce mesaje au transmis Iohannis, Ponta si Basescu
Politicienii s-au intrecut in urari de Paste pe Facebook. Ce mesaje au transmis Iohannis, Ponta si Basescu

Presedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, fostul presedinte Traian Basescu, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, au transmis urari, cu ocazia sarbatorii Pastelui, pe conturile personale de Facebook.

Traian Basescu:
Traian Basescu: "Tentatia liderilor justitiei - sa nu se miste-n front. Au devenit un soi de dumnezei ai natiunii"

Fostul presedinte Traian Basescu spune ca este de acord cu procurorul sef al DNA ca, din punct de vedere penal, protectia Parlamentului nu trebuie sa existe.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.