Raport favorabil de la Senat pentru inițiativa privind redefinirea familiei


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 04 Septembrie 2018 12:03
Categorie: Stiri Politice
Senat

Comisia juridică şi Comisia pentru constituţionalitate din cadrul Senatului au adoptat, marţi, un raport favorabil pentru propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei, cu 12 voturi pentru şi 5 abţineri.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 9 mai 2017, cu 232 de voturi "pentru", 22 "împotrivă" şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni.

Iniţiativa trebuie adoptată şi de Senat, în calitate de for decizional, ulterior fiind necesară organizarea unui referendum.

Senatorul PNL Cătălin Fenechiu a anunţat în timpul dezbaterilor că liberalii se abţin de la vot, apreciind că procedura este viciată şi că aceasta ar trebui reluată, astfel încât Senatul să fie prima Camera în cadrul căreia este dezbătută iniţiativa.

"Nu poţi să modifici Constituţia, încălcând procedurile constituţionale. Avem o decizie, 471, care spune foarte clar că în lumina noii Constituţii, din 2003, nu există ordine preferenţială şi o primă Cameră sesizată, care să fie stabilită de Constituţie sau de vreun alt text normativ, sens în care procedura pe care s-a lucrat a fost viciată, în opinia mea, destul de grav, în momentul în care iniţiativa constituţională a Coaliţiei pentru familie, înregistrată la Senatul României, a fost trimisă la Camera Deputaţilor. (...) Riscul de a merge mai departe este ca în momentul în care propunerea va fi adoptată, vom ajunge la CCR şi Curtea poate declara procedura neconstituţională", a declarat el, potrivit Agerpres.

Şerban Nicolae (PSD) a apreciat că acesta este un "tertip nejustificat".

"Mi-e greu să înţeleg de ce ar trebui să parcurgem din nou această procedură, câtă vreme nu există niciun fel de conflict şi niciun fel de blocaj. Mai mult decât atât, din interpretarea sistematică a textului constituţional, care spune că propunerea de revizuire se adoptă de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu votul a două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, rezultă că există o ordine de precădere, dată de textul constituţional, fără ca asta să însemne că se aplică procedura specifică legilor organice şi ordinare, în sensul în care există o primă cameră sesizată şi o cameră decizională, cu toate consecinţele ce decurg din această situaţie", a spus el.

Romaniţa Iordache, senior expert al FRALEX, echipa de experţi independenţi care lucrează pentru Agenţia Drepturilor fundamentale a UE în România, a arătat că prin decizia 580 din 2017, Curtea Constituţională a explicat că rolul Parlamentului este acela de a realiza un control de oportunitate. În acest sens, ea a apreciat că Legislativul ar trebui să stabilească în ce măsură este utilă cheltuirea a 120 de milioane de lei "pentru a modifica trei cuvinte din Constituţia României".

"Mergând însă pe partea juridică, cred că este esenţial să vedem ce înseamnă familie şi să facem ca jurişti diferenţa specifică între familia, categoria largă, şi căsătorie. Căsătoria este doar una dintre formele de familie recunoscute în dreptul românesc şi până la urmă trebuie să facem şi diferenţa între o instituţie civilă, căsătoria, şi interpretarea religioasă, din perspectiva valorilor tradiţionale pe care o propun iniţiatorii. În acest moment, practic decizia CCR arată că avem în societatea românească familii de facto, care o să fie şi ele afectate de redefinirea familiei într-o manieră restrictivă. Avem o decizie a Curţii de justiţie a UE care obligă statul român la recunoaşterea acelor căsătorii şi parteneriate legal înregistrate în alte state membre şi avem o decizie a CCR, din acest an, neredactată încă, însă mesajul este clar, care ne obligă la interpretarea foarte clară a căsătoriei, în aşa fel încât totalitatea drepturilor să fie recunoscute şi pentru aceste cupluri", a adăugat aceasta.

Şerban Nicolae a menţionat că prin modificarea ce urmează să fie adusă Constituţiei nu se realizează o redefinire a familiei.

"Se spune că familia are la bază căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeia. Din punctul acesta de vedere, orice fel de extindere a înţelesului acestei expresii ca fiind o restricţie cu privire la familie, o restrângere a familiei doar la bărbat şi femeie, prin eliminarea familiilor monoparentale din categoria noţiunii de familie, mi se pare excesivă", a subliniat el.

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie va avea loc pe 7 octombrie, au anunţat liderii PSD după şedinţa Comitetului Executiv al PSD de la Neptun

Practic, peste 5 săptămâni, românii ar trebui să spună dacă dacă sunt sau nu de acord că familia să fie definită că "uniunea liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie", şi nu ″între soţi", cum este acum.

Pentru ca rezultatul referendumului să fie recunoscut, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 30% dintre alegători. Iar jumătate dintre ei, adică aproape 3 milioane de români, ar trebui să ceară schimbarea Constituţiei şi redefinirea noţiunii de familie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Senat Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres Pro TV

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie va avea loc pe 7 octombrie
Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie va avea loc pe 7 octombrie
Planul lui Dragnea pentru referendumul de redefinire a familiei şi pentru parteneriatul civil.
Planul lui Dragnea pentru referendumul de redefinire a familiei şi pentru parteneriatul civil. "Nu sunt intolerant"
Curtea de Justiţie a UE a decis recunoaşterea căsătoriilor gay. România va trebui să se conformeze
Curtea de Justiţie a UE a decis recunoaşterea căsătoriilor gay. România va trebui să se conformeze
Referendum pentru redefinirea familiei, pe 10 iunie. Ministrul Deneş:
Referendum pentru redefinirea familiei, pe 10 iunie. Ministrul Deneş: "Va fi duminica luminată"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Renate Weber
Avocatul Poporului a primit 10 petiţii de sesizare a CCR cu privire la Codul Administrativ
Orban, despre decizia CCR privind modificarea Constituției: "Un cadou nesperat"
​Firea dezvăluie unde era când a fost condamnat Dragnea: "Lângă o icoană făcătoare de minuni"
Tăriceanu: Iohannis trebuie să demisioneze necondiţionat şi imediat din funcţie
Raluca Turcan, PNL: "Decizie ciudată a CCR. Din nou pare a fi în favoarea infractorilor”
Barna, după decizia CCR: ”Sunt vârful de lance al penalilor din politica românească”
Câlin Popescu Tăriceanu, Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă: ”Dorinţa noastră este să câştigăm alegerile prezidenţiale”
Premierul Dăncilă a cerut demiterea directorului CNAS și a purtătorului de cuvânt
Proiect de lege pentru pedepsirea celor care postează online imagini intime, din răzbunare
Scandal cu înjurături la ședința PSD Mehedinți: ”Du-te, bă, m****le, de aici!”
Fifor: Dăncilă se bate de la egal la egal cu Klaus Iohannis
Negoiță, dezlănțuit la adresa lui Teodorovici: ”Dați-mi voie să îmi fie jenă”