Raport favorabil de la Senat pentru inițiativa privind redefinirea familiei

Ultimul update: Marti 04 Septembrie 2018 12:50
Data publicarii: Marti 04 Septembrie 2018 12:03
Categorie: Politic
Senat

Comisia juridică şi Comisia pentru constituţionalitate din cadrul Senatului au adoptat, marţi, un raport favorabil pentru propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei, cu 12 voturi pentru şi 5 abţineri.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 9 mai 2017, cu 232 de voturi "pentru", 22 "împotrivă" şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni.

Iniţiativa trebuie adoptată şi de Senat, în calitate de for decizional, ulterior fiind necesară organizarea unui referendum.

Senatorul PNL Cătălin Fenechiu a anunţat în timpul dezbaterilor că liberalii se abţin de la vot, apreciind că procedura este viciată şi că aceasta ar trebui reluată, astfel încât Senatul să fie prima Camera în cadrul căreia este dezbătută iniţiativa.

"Nu poţi să modifici Constituţia, încălcând procedurile constituţionale. Avem o decizie, 471, care spune foarte clar că în lumina noii Constituţii, din 2003, nu există ordine preferenţială şi o primă Cameră sesizată, care să fie stabilită de Constituţie sau de vreun alt text normativ, sens în care procedura pe care s-a lucrat a fost viciată, în opinia mea, destul de grav, în momentul în care iniţiativa constituţională a Coaliţiei pentru familie, înregistrată la Senatul României, a fost trimisă la Camera Deputaţilor. (...) Riscul de a merge mai departe este ca în momentul în care propunerea va fi adoptată, vom ajunge la CCR şi Curtea poate declara procedura neconstituţională", a declarat el, potrivit Agerpres.

Şerban Nicolae (PSD) a apreciat că acesta este un "tertip nejustificat".

"Mi-e greu să înţeleg de ce ar trebui să parcurgem din nou această procedură, câtă vreme nu există niciun fel de conflict şi niciun fel de blocaj. Mai mult decât atât, din interpretarea sistematică a textului constituţional, care spune că propunerea de revizuire se adoptă de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu votul a două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, rezultă că există o ordine de precădere, dată de textul constituţional, fără ca asta să însemne că se aplică procedura specifică legilor organice şi ordinare, în sensul în care există o primă cameră sesizată şi o cameră decizională, cu toate consecinţele ce decurg din această situaţie", a spus el.

Romaniţa Iordache, senior expert al FRALEX, echipa de experţi independenţi care lucrează pentru Agenţia Drepturilor fundamentale a UE în România, a arătat că prin decizia 580 din 2017, Curtea Constituţională a explicat că rolul Parlamentului este acela de a realiza un control de oportunitate. În acest sens, ea a apreciat că Legislativul ar trebui să stabilească în ce măsură este utilă cheltuirea a 120 de milioane de lei "pentru a modifica trei cuvinte din Constituţia României".

"Mergând însă pe partea juridică, cred că este esenţial să vedem ce înseamnă familie şi să facem ca jurişti diferenţa specifică între familia, categoria largă, şi căsătorie. Căsătoria este doar una dintre formele de familie recunoscute în dreptul românesc şi până la urmă trebuie să facem şi diferenţa între o instituţie civilă, căsătoria, şi interpretarea religioasă, din perspectiva valorilor tradiţionale pe care o propun iniţiatorii. În acest moment, practic decizia CCR arată că avem în societatea românească familii de facto, care o să fie şi ele afectate de redefinirea familiei într-o manieră restrictivă. Avem o decizie a Curţii de justiţie a UE care obligă statul român la recunoaşterea acelor căsătorii şi parteneriate legal înregistrate în alte state membre şi avem o decizie a CCR, din acest an, neredactată încă, însă mesajul este clar, care ne obligă la interpretarea foarte clară a căsătoriei, în aşa fel încât totalitatea drepturilor să fie recunoscute şi pentru aceste cupluri", a adăugat aceasta.

Şerban Nicolae a menţionat că prin modificarea ce urmează să fie adusă Constituţiei nu se realizează o redefinire a familiei.

"Se spune că familia are la bază căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeia. Din punctul acesta de vedere, orice fel de extindere a înţelesului acestei expresii ca fiind o restricţie cu privire la familie, o restrângere a familiei doar la bărbat şi femeie, prin eliminarea familiilor monoparentale din categoria noţiunii de familie, mi se pare excesivă", a subliniat el.

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie va avea loc pe 7 octombrie, au anunţat liderii PSD după şedinţa Comitetului Executiv al PSD de la Neptun

Practic, peste 5 săptămâni, românii ar trebui să spună dacă dacă sunt sau nu de acord că familia să fie definită că "uniunea liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie", şi nu ″între soţi", cum este acum.

Pentru ca rezultatul referendumului să fie recunoscut, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 30% dintre alegători. Iar jumătate dintre ei, adică aproape 3 milioane de români, ar trebui să ceară schimbarea Constituţiei şi redefinirea noţiunii de familie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Senat Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres Pro TV

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie va avea loc pe 7 octombrie
Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie va avea loc pe 7 octombrie
Planul lui Dragnea pentru referendumul de redefinire a familiei şi pentru parteneriatul civil.
Planul lui Dragnea pentru referendumul de redefinire a familiei şi pentru parteneriatul civil. "Nu sunt intolerant"
Curtea de Justiţie a UE a decis recunoaşterea căsătoriilor gay. România va trebui să se conformeze
Curtea de Justiţie a UE a decis recunoaşterea căsătoriilor gay. România va trebui să se conformeze
Referendum pentru redefinirea familiei, pe 10 iunie. Ministrul Deneş:
Referendum pentru redefinirea familiei, pe 10 iunie. Ministrul Deneş: "Va fi duminica luminată"
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
Tariceanu
Tăriceanu, despre aderarea la spațiul Schengen: „Putea fi un obiectiv al președinției Consiliului UE”
Tăriceanu vrea să-i certe printr-o scrisoare pe liderii ALDE europeni, după rezoluție
Orban, despre închisoarea la domiciliu: ”PNL va ataca această lege idioată la CCR”
Iordache: „E incorect ca intrarea României în Schengen să fie condiţionată de MCV”
Băsescu acuză: "Acesta se numeşte jaf! Au săvârşit cea mai mare samavolnicie”
Iohannis a semnat decretul pentru numirea Ecaterinei Andronescu în funcția de ministru al Educației
Eugen Teodorovici
Fondul Suveran de Investiții, adoptat de Guvern prin OUG, după ce CCR a respins legea
PSD va decide luni ce miniştri sunt remaniaţi. Şi Gabriela Firea riscă sancţiuni
Rădulescu, despre raportul MCV: "Ipocrit. Anumite ţări sunt tratate într-un fel, altele în alt fel"
Tăriceanu, despre dosarul de la DNA: ”Au pus numai lucrurile ce duc la o anumită concluzie - că eu aş fi vinovat”
Nouă gafă a premierului Viorica Dăncilă. Ce cuvânt a folosit în loc de ”predicţii”. VIDEO
Dăncilă: Datele INS arată că măsurile luate de Guvern sunt corecte, creşterea economică este sustenabilă