Traian Basescu pleaca in Israel si Palestina. Care sunt personalitatile oficiale cu care se va vedea presedintele Romaniei

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu se va afla, in perioada 19-21 ianuarie, in vizite de stat in Israel si Teritoriile Palestiniene, in cursul carora are programate intrevederi Shimon Peres si Mahmoud Abbas.

Cooperarea in domeniul antiterorist intre Romania si Israel prezinta un interes aparte, drept pentru care o delegatie a SRI va merge in Israel, alaturi de delegatia prezidentiala, a declarat, duminica, presedintele Traian Basescu, inainte de vizita de stat pe care o va efectua in Israel.

"Un interes aparte il prezinta cooperarea in domeniul antiterorist, motiv pentru care o delegatie a SRI se va afla in delegatia mea", a spus Basescu, in declaratia de presa sustinuta la Aeroportul "Henri Coanda".

El a precizat ca printre obiectivele discutiilor cu demnitarii si institutiile din Israel se vor numara si cooperarea pentru neproliferarea armamentelor nucleare, cooperarea in domeniul criminalitatii transfrontaliere, precum si cooperarea institutiilor romanesti in combaterea traficului de persoane si a traficului de droguri.

Basescu a precizat ca obiectivele vizitei in Israel sunt legate in primul rand de colaborarea bilaterala.

Citește și
Traian Basescu si van Rompuy
Traian Basescu ataca USL-ul si spune ca statul de drept a fost salvat de CCR. "A pus capat abuzurilor"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Avem o colaborare consistenta atat din punct de vedere comercial, dar si al operatiunilor comune, fie ca vorbim de cooperare economica, in domeniul militar sau cooperare stiintifica", a spus seful statului.

El a mentionat faptul ca unul dintre obiectivele legate de cooperarea stiintifica priveste tranferul de tehnologie israeliana in domeniul medical, dar are in vedere, in acelasi timp, si invitarea specialistilor israelieni sa participe la proiectul laserului de la Magurele. Basescu a spus ca Romania doreste extinderea cooperarii romano-israeliene in domeniul agriculturii si al industriei alimentare, un alt obiectiv constand in invitarea investitorilor israelieni sa isi mareasca participarea in economia romaneasca in domeniul industriei alimentare.

Presedintele Basescu se va afla luni si marti in vizite de stat in Israel si in Teritoriile Palestiniene.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu, inainte de plecarea de pe aeroportul Henri Coanda:

- Cu presedintele Abbas voi discuta si problema umanitara a celor 600.000 de palestinieni care se afla pe teritoriul Siriei.

- Nu in ultimul rand, atat in Israel cat si in Ramallah voi avea discutii cu demnitarii din ambele capitale, cu privire la situatia din regiune, unde constatam instabilitatea din Egipt, situatia de razboi civil din Siria si situatia instabila din Irak. Practic, pe acest fond de instabilitate din jurul Israelului este clar ca iniativa de pace a secretarului Kerry este o portunitate in ceea ce priveste asigurarea pacii in regiune, o oportunitate care nu trebuie ratata.

- Mesajul nostru principal din acest punct de vedere va fi legat de faptul ca este mai bun un compromis intre cele doua parti decat sa nu ai siguranta si pace pentru proprii cetateni.

- Sigur, cu ocazia conferintelor de presa voi da mai multe amanunte. Sunt putin racit.

Administratia Prezidentiala a anuntat, sambata, programul sefului statului pentru zilele de 19, 20 si 21 ianuarie, privind vizitele de stat ale presedintelui Basescu in Statul Israel si Teritoriile Palestiniene.

Astfel, presedintele Basescu urmeaza sa sustina, inainte de plecarea in aceste vizite, o declaratie de presa, duminica, la ora 16.15, la salonul oficial al Aeroportului International "Henri Coanda", potrivit Mediafax.

Programul oficial al sefului statului va incepe luni dimineata, la ora 9.30, la Ierusalim, unde va avea loc primirea oficiala de catre presedintele Statului Israel, Shimon Peres.

Pe agenda intalnirii de la Resedinta Prezidentiala "Beit Hanasi" se afla de asemenea un cuvant de multumire adresat de presedintele Romaniei, semnarea in Cartea de Onoare si convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale.

Tot luni, la ora 11.00, la sediul Guvernului, sunt programate scurte declaratii de presa ale presedintelui Romaniei si ale prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu, urmate de convorbiri ale celor doi oficiali, iar la ora 12.10, la Muntele Herzl, Cimitirul Eroilor Israelieni, va avea loc un ceremonia de depunere a unei coroane de flori la mormantul lui Theodor Herzl.

Presedintele Traian Basescu va vizita, la ora 12.20, Muzeul Memorial al Martirilor si Eroilor Holocaustului "Yad Vashem", urmand ca la ora 12.40 sa se desfasoare ceremonia de aprindere a "Flacarii Vesnice" si depunerea unei coroane de flori la Memorialul Martirilor. Traian Basescu mai are trecuta in agenda vizitei de stat si vizitarea Memorialului Copiilor si semnarea in Cartea de Onoare, precum si participarea la semnarea Declaratiei de cooperare intre Administrația Prezidentiala din Romania si Memorialul Martirilor si Eroilor Holocaustului "Yad Vashem" din Israel pentru combaterea discriminarii, intolerantei si antisemitismului.

Conform programului, la ora 13.45, ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Avigdor Lieberman, va oferi un dejun in onoarea presedintelui Romaniei, iar la ora ora 16.15, presedintele se va afla in Orasul Vechi, unde va vizita Biserica Sfantului Mormant si Zidului Plangerii.

De asemenea, la ora 19.00 va avea loc un dineu de stat oferit de presedintele Statului Israel, Shimon Peres, in onoarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la resedinta prezidentiala "Beit Hanasi".

Programul lui Traian Basescu de marti

Marti, presedintele Traian Basescu are programate, la sediul Guvernului, convorbiri cu presedintele Knessetului Statului Israel, Yuli Edelstein, iar la ora 10.40, va avea loc vizitarea Asezamantului Bisericii Ortodoxe Romane la Locurile Sfinte.

La ora 11.45, presedintele Traian Basescu se va afla la Ramallah (Teritoriile Palestiniene), in Complexul Prezidential al Teritoriilor Palestiniene "Mikata’a", unde va avea loc depunerea unei coroane de flori la Mausoleul fostului presedinte Yasser Arafat.

La ora 12.00 urmeaza sa aiba loc primirea oficiala de catre presedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas, urmata de convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale. Potrivit programului, presedintele Basescu va sustine, la ora 13.10, o declaratie de presa comuna cu presedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas, declaratiile fiind urmate de un dejun de stat oferit de Mahmoud Abbas in onoarea presedintelui Traian Basescu.

Seful statului are programate, marti, si intalniri cu comunitatile de romani din zona. Astfel, la ora 15.00, la Ramallah, urmeaza sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Teritoriile Palestiniene, iar la ora 16.45, la Tel Aviv, la Fundatia "The Peres Centre for Peace", urmeaza sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Statul Israel si o intalnire cu reprezentanții Fundatiei "The Peres Centre for Peace".

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Traian Basescu, acuzat ca pledeaza pentru
Traian Basescu, acuzat ca pledeaza pentru "lichidarea" Republicii Moldova

Bascanul Gagauziei Mihail Formuzal a aparat vineri dreptul unitatii autonome la referendum, subliniind ca sustine statalitatea Republicii Moldova, spre deosebire de presedintele Traian Basescu care, in opinia sa, merita se fie declarat persona non grata.

Traian Basescu ataca USL-ul si spune ca statul de drept a fost salvat de CCR.
Traian Basescu ataca USL-ul si spune ca statul de drept a fost salvat de CCR. "A pus capat abuzurilor"

Traian Basescu s-a intalnit, joi, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Declaratiile presedintelui de joi, de la Palatul Cotroceni, au fost transmise LIVE de StirilePROTV.ro.

Presedintele Traian Basescu, in fata diplomatilor: Romanii devin victime ale unor abordari nationaliste
Presedintele Traian Basescu, in fata diplomatilor: Romanii devin victime ale unor abordari nationaliste

Presedintele Traian Basescu a acuzat, miercuri, "agresiuni" ale unor parteneri europeni in ceea ce priveste masurile impuse romanilor dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii, dar si problemele legate de Schengen.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.