Prima sedinta PNL dupa investirea Guvernului Ponta 2.0. Antonescu si Tariceanu, declaratii dure


Ultimul update: Joi 17 Ianuarie 2013 07:12
Data publicarii: Luni 14 Ianuarie 2013 08:42
Categorie: Stiri Politice

Prima sedinta a conducerii PNL din acest an, dar si prima dupa investirea Guvernului USL in decembrie, a avut pe ordinea de zi o discutie in ceea ce priveste posibilele excluderi din partid.

Catalin Chereches este primul vizat de aceste posibile excluderi.

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, precum si fostul premier Calin Popescu Tariceanu au venit, luni dimineata, la sedinta conducerii PNL. Ministrul Justitiei a ajuns cu putin inaintea inceperii sedintei conducerii PNL, insa nu a facut declaratii cu privire la motivul participarii la reuniune.

De asemenea, la sedinta PNL a venit fostul premier Calin Popescu Tariceanu, precum si o serie de ministri si fosti ministri PNL.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca nu este loc in partid pentru el si pentru Andrei Chiliman in acelasi timp, iar Congresul trebuie sa decida intre el si primarul Sectorului 1, avand in vedere acuzatiile aduse de acesta la adresa conducerii formatiunii.

"Excluderea domnului Chiliman nu a mai fost ceruta de nimeni, pentru ca domnul Chiliman trebuie sa-si apere punctele de vedere, puncte de vedere din punctul meu de vedere absolut inacceptabile, care lovesc intr-un mod cu totul nemeritat imaginea PNL. Trebuie sa si le apere daca are cum si cu ce intr-un congres. De asemenea, toti cei care sunt invocati de domnul Chiliman, care tac, care gandesc precum dnul Chiliman, sunt invitati la cea mai democratica dezbatere cu putinta", a spus Antonescu.

El a precizat, dupa sedinta liderilor PNL, ca nu se poate ca el si Chiliman sa ramana in acelasi partid.

"Nu se poate insa, asta-i clar, dupa ce vom avea un congres clarificator in multe privinte, sa ramanem in acelasi partid si eu si dnul Chiliman, pentru ca din doua una: fie congresul hotaraste ca toata conducerea PNL, in frunte cu mine, a transformat un partid pro-occidental de 20 de ani intr-un partid ex-sovietic s.a.m.d., si atunci fie plec, fie domnul Chiliman este un om care loveste in mod tradator in acest partid, si atunci nu mai are domnia sa ce cauta", a spus Antonescu.

Antonescu a fost intrebat daca se refera la pozitiile pe care ar fi trebui sa le aiba Calin Popescu Tariceanu sau Ludovic Orban in ceea ce-l priveste pe Andrei Chiliman.

"Nu stiu, eu as vrea ca toate aceste lucruri sa fie transformate intr-o confruntare politica democratica, intr-o confruntare politica la vedere. Eu regret si gasesc jenant faptul ca oameni al caror nume este invocat de propragandistii basisti la orice pas, de maestrul Chiliman recent, nu ies public sa spuna «Da, e asa: cred alaturi ce Chiliman acest lucru, sau nu, nu e asa Chiliman e lovit de...nu stiu, amnezii, confuzii sau altceva»", a mai explicat Antonescu.

Intrebat daca i s-au facut urari lui Tariceanu de ziua de nastere, Antonescu a raspuns, razand: "I-am urat cu totii «La multi ani!»", a replicat presedintele PNL.

Antonescu a declarat, vineri, ca sustine excluderea din partid a primarului de Baia Mare, Catalin Chereches, pentru ca a militat impotriva candidatilor liberali, insa, daca se va cere aceasta si in cazul primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, ar opta pentru o amanare.

Presedintele PNL a sustinut ca nu doreste sa excluda pe nimeni din PNL, iar in cazul lui Andrei Chiliman, daca se va cere excluderea sa, el personal va cere o amanare.

"In ceea ce-l priveste pe domnul Chiliman, care face aceste declaratii caraghioase pentru tot partidul de doua-trei zile, daca i se va cere excluderea, eu voi cere colegilor mei sa amane, sa nu discute treaba asta, pentru ca doresc sa fac un congres", a explicat Antonescu. El a mai sustinut ca este necesara organizarea unui congres extraordinar al PNL, iar la acesta Andrei Chiliman sau Ludovic Orban au posibilitatea sa candideze.

"Eu il vreau pe domnul Chiliman la Congres pentru a discuta despre Occident, (...) despre identitate, despre tradare, despre ce doreste domnia sa. Numai ca, dupa ce facem acest Congres, PNL va trebui sa se comporte ca un partid mare si intr-un partid mare nu e loc de tumbe mici, pentru ca nu se intampla nicaieri", a adaugat Antonescu.

El a mai afirmat ca in PNL nu se vor mai regasi oameni care sa "vorbeasca aceleasi texte" cu Elena Udrea sau Traian Basescu.

Tariceanu: Au fost ocazii, recent, in care m-am simtit umilit, imi rezerv dreptul de a reactiona

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat ca au fost ocazii, in ultima perioada, in care s-a simtit umilit, el precizand ca isi rezerva dreptul de a reactiona.

"Eu totul pot sa accept, pana la atitudinea unora dintre colegi care ma umileste. Aceste lucru nu-l pot accepta si de cate ori voi simti ca sunt in aceasta postura – si din pacate in ultima perioada au fost cateva ocazii la care nu vreau sa fac referire directa aici in care efectiv consider ca am fost umilit – atunci imi rezerv dreptul sa reactionez", a declarat Tariceanu.

El a precizat ca din punctul sau de vedere isi va exprima opinii chiar divergente fata de presedintele partidului, atat in cadrul forurilor de conducere cat si in public.

"Intr-un partid democratic, cum este, sper, PNL, fiecare are dreptul la propria opinie, cum domnul Antonescu are dreptul la opinia lui, eu am dreptul la opinia mea, pe care atunci cand consider necesar o spun inclusiv in public si sigur ca fata de o serie de luari de pozitie pe care domnia sa le are (Crin Antonescu, n.r.) imi rezerv si eu dreptul sa am pozitiile mele", a sustinut Tariceanu, precizand el personal nu este angajat intr-o lupta pentru posturi.

Cronologia evenimentelor:

ora 13:29 Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, comentand situatia din PNL, ca au fost ocazii, in ultima perioada, in care s-a simtit umilit, el precizand ca isi rezerva dreptul de a reactiona.

ora 13:10 Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca nu este loc in partid pentru el si pentru Andrei Chiliman in acelasi timp, iar Congresul trebuie sa decida intre el si primarul Sectorului 1, avand in vedere acuzatiile aduse de acesta la adresa conducerii formatiunii.

ora 11.00 Liderul senatorilor liberali, Puiu Hasotti, a declarat ca primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, face deservicii partidului prin atitudinile politice. "In mod clar, pentru mine, domnul Chiliman greseste. Aprecierile pe care le face nu sunt in conformitate cu realitatea. Este regretabil ca face astfel de lucruri, mai ales ca este un vechi membru al PNL, este si un destoinic primar de Sector 1, dar aici eu discut politic. Domnul Chiliman face mari deservicii partidului prin atitudinile politice pe care le are, care seamana foarte mult cu cele ale PDL", a spus Hasotti.

Intrebat da se impune excluderea lui Chiliman din PNL, Hasotti a raspuns: "Nu, inainte de toate cred ca ar trebui sa aiba loc o discutie foarte clara, sincera si colegiala si in functie de aceasta si de ce se va hotari, de ce angajamente se vor lua, va trebui sa tragem concluzii. Nu eu hoarasc excluderea unui membru important din partid", a spus Hasotti.

ora 10.30 Liderul senatorilor PNL, Puiu Hapotti, a declarat, ca primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, s-a comportat intr-o maniera incalificabila, care presupune excluderea din partid.

"Cine incalca statutul, indiferent ce functie si ce demnitate are, trebuie sa suporte rigorile statutului. Domnul primar Chereches, inteleg nu numai de la Antonescu, ci de la foarte multi colegi, inclusiv din judet, ca s-a comportat intr-o maniera incalificabila, care presupune excluderea din partid", a spus Hasotti.

El a precizat ca nu a auzit sa se discute de excluderea din partid in cazul altor liberali in afara de Chereches. Hasotti a spus ca eventuala excludere a lui Chereches va fi propusa Delegatiei Permanente, pentru ca acesta este primar de resedinta de judet.

ora 10.15 Vicepresedintele PNL Sorin Frunzaverde a declarat, ca in partid nu a existat vreo discutie institutionala privind afilierea la PPE, precizand ca nici personal nu a avut astfel de discutii. Intrebat daca la nivelul PNL s-a discutat despre afilierea partidului la PPE, Frunzaverde a raspuns: "Aceasta discutie nu a avut loc in PNL, institutional (...) Nu am avut eu personal astfel de discutii".

El a mai fost intrebat daca apreciaza ca s-ar putea discuta, la sedinta de luni, despre excluderea primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, sau a fostului premier Calin Popescu Tariceanu.

"Nu a existat in BPC, la nivelul conducerii PNL o discutie in legatuea cu excluderea domnului Tariceanu sau a domnului Chiliman", a sustinut Frunzaverde, mentionand ca oportunitatea unei astfel de decizii trebuie in primul rand sa faca obiectul unei discutii in interiorul partidului.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri seara, ca nu s-a discutat vreodata despre afilierea partidului la Partidul Popular European.

Sedinta importanta la PNL

In mod formal, tema sedintei de luni a Biroului Politic Central si cea a Consiliului National privesc validarea propunerilor de secretari de stat si subsecretari de stat la nivelul Guvernului. Astfel, conducerea PNL urmeaza sa analizeze propunerile facute de catre fiecare ministru liberal.

Conform negocierilor de la nivelul USL, principiul convenit este acela ca in cazul ministerelor cu doi secretari de stat acestia sa provina din aceeasi formatiune cu ministrul titilar, in timp ce in cazul ministerelor cu trei secretari de stat, unul dintre acestia sa fie desemnat de cealalta formatiune politica. Astfel, conducerea PNL ar urma sa valideze circa 25 de persoane pentru a ocupa astfel de pozitii in actualul Guvern.

Totodata, un alt subiect al reuniunii vizeaza eventualele propuneri de excludere din partid a unor primari. Chiar daca in timpul campaniei electorale presedintele PNL s-a aratat deranjat de anumite atitudini ale unor lideri din partid, promitand inclusiv sanctiuni la prima reuniune la liberalilor dupa anuntarea rezultatului alegerilor, Antonescu s-a repliat vineri precizand ca ar fi de acord deocamdata doar cu excluderea primarului din Baia Mare, Catalin Chereches. Liderul PNL a argumentat prin faptul ca primarul de Baia Mare a dus o campanie impotriva candidatilor PNL desemnati in municipiu.

In pofida criticilor aduse primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, liderul PNL opteaza pentru o amanare a unei eventuale propuneri de excludere din partid pana la momentul congresului extraordinar.

In ceea ce-l priveste pe fostul premier si presedinte al PNL, Calin Popescu Tariceanu, Antonescu a respins ideea unei posibile excluderi din partid, chiar daca s-a aratat deranjat de anumite critici ce i-au fost aduse in timpul campaniei electorale. In mijlocul campaniei pentru parlamentare, Tariceanu ii reprosa lui Antonescu faptul ca nu a facut public un program politic liberal in ceea ce priveste masurile economice ale USL. In cele din urma, Tariceanu, devenit senator, nu a mai beneficiat de niciun fel de sustinere din partea PNL pentru a ocupa vreo pozitie la nivelul Senatului.

Aceeasi retinere fata de masura excluderii a fost manifestata si in cazul lui Ludovic Orban, care a protestat in momentul in care presedintele filialei PNL sector 1, Vlad Moisescu, a fost demis din fruntea organizatiei la propunerea lui Antonescu.

Declaratiile presedintelui PNL fata de posibile excluderi si eventuali exclusi din partid au venit in urma acuzatiilor referitoare la conducerea autoritara a partidului, cele mai vehemente fiind din partea lui Chiliman. Acesta a iesit in mai multe interviuri saptamana trecuta spunand ca partidul trebuie "recuperat" si readus "pe valorile lui vechi liberale si pe linia pro-occidentala", demers in care mizeaza pe sprijinul lui Calin Popescu Tariceanu. In plus, primarul liberal al sectorului 1 i-a reprosat presedintelui PNL ca nu respecta Statutul partidului, acesta fiind pentru Antonescu doar "o foaie de hartie".

Criticile lui Chiliman au vizat si cooptarea lui George Becali in PNL, la propunerea lui Crin Antonescu.

"Marele liberal Becali. Este unul dintre accidentele istoriei PNL, accident indus de Crin Antonescu", a sustinut edilul. El a adus in discutie inclusiv afaceri puse sub semnul intrebarii pe care Becali ar fi vrut sa le faca cu ajutorul Primariei Sectorului 1.

Atat Calin Popescu Tariceanu, cat si Ludovic Orban inca nu si-au facut publice pozitiile fata de situatia din PNL.

Statutar, propunerea de excludere pentru un primar de sector, precum este Andrei Chiliman, sau a unui primar de municipiu resedinta de judet, precum Catalin Chereches, nu poate fi decisa decat de Delegatia Permanenta a PNL. La nivelul Biroului Politic Central poate fi adoptata doar propunerea de excludere ce urmeaza a fi inaintata Delegatiei Permanente. Ca atare, de la momentul oficializarii unei propuneri de excludere pana la momentul deciziei efective Chiliman poate obtine sprijin considerabil din partea parlamentarilor sau primarilor liberali.

De altfel, presedintele PNL, Crin Antonescu, si-a motivat decizia de a cere amanarea unei eventuale propuneri de excludere a lui Chiliman prin faptul ca doreste ca fortele dintre cei doi sa se masoare in congresul partidului.

In plus, data congresului PNL, probabil la finalul lunii februarie, ar urma sa fie discutata in sedinta de luni.

Un alt subiect asteptat vizeaza propunerea lui Crin Antonescu de modificare a Statutului PNL pentru restrangerea structurii executive de conducere a partidului.

Chiliman: Becali este unul dintre accidentele istoriei PNL, accident indus de Antonescu
Chiliman: Becali este unul dintre accidentele istoriei PNL, accident indus de Antonescu
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Dr. Mihail, despre dieta pe bază de grupă sanguină
"Toți doctorii spun că acest lucru este un mit!"

18:12
LA MARUTA
Cristina Joia și Laura Boghiu secrete din culisele, "Visuri la cheie"
Satisfacția noastră crește în momentul în care îi vedem pe oameni că se bucură atunci când este gata casa

13:14
LA MARUTA
Roxana Vancea, musculoasă și periculoasă
"Cel mai mult am avut 59 de kilograme"

15:39
LA MARUTA
Chef Petrescu și-a îndeplinit un vis. Experiența de vis pe care a avut-o în Bucovina
"Aventurile noastre culinare nu se orpesc aici"

12:37
LA MARUTA
Vali Bărbulescu a fugit la capătul lumii. Cum s-a distrat în Seoul
Inițial credeam că oamenii voiau să-mi dea un cap în gură

07:09
VORBESTE LUMEA
Ioana Ginghină, divorț la notar
Ioana Ginghină:"Nu mă văzusem cu Alexandru de 2 luni"

04:01
VORBESTE LUMEA
Codin Maticiuc, în cel mai frumos rol
Codin Maticiuc a devenit tată anula acesta, în aprilie

13:57
VORBESTE LUMEA
Adrian Nartea, cât pe ce să devină preot
Adrian Nartea:"Când eram mic, îmi doream să fiu macaragiu sau dirijor"

12:17
VORBESTE LUMEA
Brigitte Pastramă și-a ales rochia de mireasă. A fost la probă însoțită de Florin
Brigitte:"Florin a ținut morțiș să vină să facem totul împreună"

04:48
VORBESTE LUMEA
Laura și Cristi Boureanu, peste 4 ani de iubire
Laura:"Nu ne-am făcut încă planurile de vacanță"

02:38
Liviu Dragnea
Decizia CCR privind invalidarea mandatului de parlamentar al lui Liviu Dragnea
Românii din străinătate ar putea avea la dispoziție două zile pentru vot. Ce spun parlamentarii
Dăncilă, măsuri pentru procesul electoral: votare în mai multe zile și prin corespondență
Tăriceanu vorbeşte din nou despre candidatura la prezidenţiale: „Am discutat cu colegii"
PSD și-a sabotat marea promisiune: Legea pensiilor. Dăncilă a dat apoi vina pe Opoziție
PSD discută înființarea unei comisii parlamentare pentru o posibilă fraudare a europarlamentarelor
Liviu Pop
Senatorii au respins Legea pensiilor, dar au votat să-și păstreze pensiile speciale
Legea pensiilor a fost respinsă în Senat, la un singur vot. Senatorii PSD au lipsit masiv
Limbaj suburban al deputatului PNL Ben Oni Ardelean. I-a jignit încontinuu pe jurnaliști
Lipsă de cvorum pentru declarația privind Republica Moldova. Aleșii PSD-ALDE au lipsit iar
Dacian Cioloş, ales preşedinte al Grupului Renew Europe din Parlamentul European
Senatorii PSD Claudiu Manda şi Dragoş Benea au demisionat din parlament