Surse politice: Klaus Iohannis l-ar desemna marti premier pe Dacian Ciolos. Variantele avansate de PSD si PNL la consultari

×
Codul embed a fost copiat

Dupa ce a mers si in Piata Universitatii pentru a asculta vocea strazii, presedintele Klaus Iohannis a invitat partidele politice la o noua runda de consultari pentru desemnarea premierului, luni seara.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR:

-►PSD l-a propus pe Liviu Voinea pentru functia de premier
-►PNL: "Presedintele ne-a propus varianta unui guvern tehnocrat, a unui prim-ministru tehnocrat, o varianta cu care PNL este de acord"

ORA 20:30 - Dacian Ciolos ar putea fi desemnat premier de presedintele Klaus Iohannis, sustin surse politice. Asta s-ar putea intampla marti, la finalul consultarilor cu partidele politice, cand presedintele va sustine o declaratie in acest sens. Potrivit acelorasi suse, seful statului s-a decis asupra unui guvern condus de un tehnocrat sustinut de o larga majoritate in parlament, iar Dacian Ciolos ar fi varianta optima, tinand seama si de faptul ca a fost comisar european pentru Agricultura in Comisia European timp de 5 ani. Unul dintre atuurile lui ar fi ca stie in detaliu institutiile europene, ceea ce ar face mai facila obtinerea de fonduri europene. Aceleasi surse spun ca pana in momentul de fata PNL si-a dat girul pentru o astfel de nominalizare. Mai mult, chiar daca PSD l-a propus oficial pe Voinea, nu ar respinge varianta Dacian Ciolos. Acesta ar avea la dispozitie zece zile sa-si formeze cabinetul si sa-si prezinte ministrii si programul de guvernare, abia apoi Parlamentul va putea vota.

ORA 19:45 - Copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga au declarat luni ca presedintele Klaus Iohannis propune varianta unui guvern si a unui premier tehnocrat si au aratat ca liberalii sunt de acord. "Astazi, in discutiile pe care le-am avut, presedintele a adus in discutie, ne-a propus varianta unui guvern tehnocrat, a unui prim-ministru tehnocrat, o varianta cu care PNL este de acord", a spus Gorghiu. Vasile Blaga a precizat ca PNL nu a propus o varianta de premier.

Citește și
Iohannis si Dragnea, consultari la Cotroceni
Consultarile de la Cotroceni dezbina Coalitia. UNPR e cu Iohannis, ALDE, impotriva, PSD – la mijloc
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Copresedintele PNL Alina Gorghiu s-a declarat convinsa luni seara ca presedintele Klaus Iohannis va avea o propune distincta de premier fata de cea avansata de PSD. "Sunt sigura ca presedintele va avea o propunere distincta (de premier - n.r.) de cea a PSD, ca sa eliminam orice fel de dubiu", a spus Gorghiu, la Palatul Cotroceni. Copresedintele PNL Vasile Blaga a comentat propunerea de catre PSD a lui Liviu Voinea pentru functia de premier. "Dl Voinea nu a fost in stare sa gestioneze bugetul si pana si PSD l-a dat afara. Cum o sa gestioneze Guvernul Romaniei?", a spus Blaga. El a subliniat ca PNL nu va vota niciodata in Parlament un premier propus de PSD. "Nu o sa votam niciodata un premier propus de PSD. Suntem in opozitie cu PSD, asta inseamna opozitie", a completat Blaga.

"Mare parte dintre partidele parlamentare nu au fost de acord cu ideea alegerilor anticipate, motiv pentru care PNL nu a dorit sa blocheze dialogul pentru a iesi din aceasta criza politica", a explicat Gorghiu.

ORA 19:30 - PNL a spus ca renunta deocamdata la ideea de alegeri anticipate, intrucat procedura este foarte greoaie, dar sustine in continuarea ideea unui guvern de tehnocrati

ORA 19:25 - PNL a incheiat consultarile cu presedintele Klaus Iohannis.

ORA 19:00 - Consultarile dintre presedintele Klaus Iohannis si reprezentantii Partidului National Liberal pentru desemnarea unui nou premier au inceput. Din delegatia PNL fac parte copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga, precum si presedintele de onoare al partidului, Mircea Ionescu Quintus.

ORA 18:30 - Declaratiile lui Liviu Dragnea dupa consultarile ci presedintele Klaus Iohannis:

"Ne-am gandit care sa fie persoana pe care noi sa o propunem si ne-am gandit la domnul Liviu Voinea, care indeplineste atat criterii de integritate, cat si criterii de expertiza, care se bucura de credibilitatea unor institutii financiare importante, care are experienta in acest domeniu", a declarat Liviu Dragnea.

El a adaugat ca a discutat luni cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a dat asigurari ca in cazul in care Liviu Voinea va fi nominalizat, va avea tot sprijinul institutional. "Tin sa va spun ca am avut astazi o discutie cu guvernatorul BNR, care m-a asigurat ca, daca domnul Liviu Voinea va fi nominalizat, va avea tot sprijinul institutional al BNR si expertiza respectiva. Un premier si un Guvern care sa aiba un mandat limitat, un mandat foarte clar si precis si care sa asigure ca cele doua runde de alegeri, locale si parlamentare, se vor desfasura in conditii corecte, in asa fel incat in Romania sa nu fie incidente in ceea ce priveste cele doua procese", a precizat Dragnea.

Liderul PSD a punctat ca a avut o intalnire cu copresedintii ALDE, Calin Popescu-Tariceanu si Daniel Constantin, care au spus ca Liviu Voinea e "o propunere rezonabila".

ORA 18:30 - PSD a incheiat consultarile cu presedintele Iohannis.

ORA 18:10 - PSD l-ar propune pe Liviu Voinea in functia de prim ministru, potrivit unor surse politice. Liviu Voinea este viceguvernator BNR.

ORA 18:05 - Din delegatia social-democratilor fac parte presedintele PSD, Liviu Dragnea, presedintele executiv Valeriu Zgonea, parlamentarii Ecaterina Andronescu, Georgian Pop si Gabriela Firea. Seful statului este insotit de consilierii prezidentiali Dan Mihalache, Andrei Muraru si Laurentiu Stefan. Dupa PSD, seful statului se va consulta cu reprezentantii Partidului National Liberal de la ora 19,00.

ORA 18:00 - Reprezentantii PSD, in fruntea carora se afla presedintele formatiunii, Liviu Dragnea, au ajuns la Palatul Controceni. Au inceput consultarile cu presedintele Klaus Iohannis.

ORA 17:45 - Liviu Dragnea a declarat luni inainte de consultarile cu presedintele Klaus Iohannis ca "in seara asta o sa-i propunem presedintelui un nume de premier". Dragnea a refuzat sa dezvaluie numele. Dragnea a sustinut ca nominalizarea PSD va raspunde "tuturor rigorilor" pentru a garanta cresterea economica a Romaniei

CONSULTARI CU PSD SI PNL, LUNI

Presedintele va discuta, luni seara, cu PSD si cu PNL, urmand ca marti ca mearga la Palatul Cotroceni si reprezentantii celorlalte partide parlamentare. Cel mai probabil, marti seara vom sti numele premierului desemnat.

Iohannis a mai avut consultari cu partidele si la finalul saptamanii trecute, iar vineri s-a intalnit cu reprezentantii societatii civile.

Mai multe informatii indica faptul ca partidele au cazut de acord asupra formarii unui guvern de tehnocrati, condus de un premier apolitic. Mai multe surse vehiculeaza numele Comisarului European pentru Agricultura Dacian Ciolos, un nume agreat, se pare, de toti cei chemati la consultari.

Comunicatul presedintiei:

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a trimis luni, 9 noiembrie a.c., o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei, prin care ii invita la o noua runda de consultari, la Palatul Cotroceni, in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de Prim-ministru. Fiecare delegatie poate fi formata din maximum 5 persoane.

Programul consultarilor va fi urmatorul:

Luni, 9 noiembrie 2015:

• Ora 18.00 - Partidul Social Democrat (PSD);
• Ora 19.00 - Partidul National Liberal (PNL).

Marti, 10 noiembrie 2015:

• Ora 11.00 - Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR);
• Ora 11.30 - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR);
• Ora 12.00 - Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE);
• Ora 12.30 - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

DIn comunicat se poate observa ca doar PSD si PNL au primit o ora de consultari. De asemenea, nu se precizeaza daca vor mai fi invitati reprezentanti ai societatii civile si ai "strazii", ca la runda precendenta de discutii

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Doi invitati la consultarile de la Cotroceni dezvaluie ce au discutat cu presedintele.
Doi invitati la consultarile de la Cotroceni dezvaluie ce au discutat cu presedintele. "Parlamentul trebuie biciuit"

In editia din 8 noiembrie a emisiunii “Dupa 20 de ani”, invitatii lui Cristian Leonte sunt doi dintre reprezentantii grupurilor din “strada”: Tudor Benga si Edmond Niculusca, participanti la consultarile de la Cotroceni
 

Consultarile de la Cotroceni dezbina Coalitia. UNPR e cu Iohannis, ALDE, impotriva, PSD – la mijloc
Consultarile de la Cotroceni dezbina Coalitia. UNPR e cu Iohannis, ALDE, impotriva, PSD – la mijloc

Ce va urma dupa guvernul Ponta? Raspunsul la aceasta intrebare ar putea rupe coalitia de guvernare , unde deja fiecare partener are propria varianta.

Consultari la Cotroceni: PNL vrea doar anticipate, PSD e deschis la toate variantele. Dezvaluirea lui Mircea Ionescu-Quintus
Consultari la Cotroceni: PNL vrea doar anticipate, PSD e deschis la toate variantele. Dezvaluirea lui Mircea Ionescu-Quintus

"Suntem intr-o situatie de criza, iar solutia nu este doar un nou guvern, ci trebuie sa gasim un nou mod de a face politica". Este mesajul cu care seful statului a primit joii, la consultari, partidele politice.

 

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.