Presedintele PC, in "razboi" cu Dan Voiculescu. Ce ii transmite Daniel Constantin fostului sau sef, aflat in puscarie

Dan Voiculescu, Daniel Constantin

Presedintele PC, Daniel Constantin, a transmis o scrisoare deschisa in care ii raspunde lui Dan Voiculescu, dupa ce acesta din urma a spus ca fostul sau om de incredere va fi "judecat" in 2015, "de Dumnezeu, dar si de justitie".

Constantin spune ca, ”din dorinta de a fi cat mai discret in polemica” nu va interpreta aceste ”remarci subiective” si precizeaza ca, din pozitia de ministru si in calitate de cetatean, trebuie sa respecte legile si deciziile justitiei, ”chiar daca ele afecteaza un om” fata de care a fost ”apropiat”.

"Nu o sa comentez/interpretez niciodata remarcile subiective ale unui om aflat intr-o situatie dificila. Ca om regret necazurile prin care trece Dan Voiculescu. Ii multumesc pentru sprijinul si increderea acordate unui tanar la intrarea in politica mare. Ca ministru in Guvernul tarii, dar si ca simplu cetatean responsabil, trebuie sa respect legile si deciziile justitiei, chiar daca ele afecteaza un om fata de care am fost apropiat." - spune Constantin.

Cat priveste implicarea Ministerului Agriculturii in dosarul ICA, Constantin precizeaza ca ministerul s-a constituit ca parte civila in 2008 prin titularul de atunci (n.r. Dacian Ciolos), aceasta pozitie a fost mentinuta si in 2010, iar atitudinea sa, de ministru, a fost ca ”nu va interveni in niciun sens in dosar”, competenta de reprezentare in fata instantelor apartinand directorului Directiei Juridice, ”o cutuma mai veche si corecta nu numai in Ministerul Agriculturii”. Constantin spune ca in 2012 i-a comunicat si lui Dan Voiculescu ”aceasta decizie corecta si consecventa cu modul de lucru institutional”.

Cu privire la acuzatiile aduse,
-► Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civila in anul 2008, prin ministrul Agriculturii de la acea vreme, pozitie mentinuta in anul 2010, prin directorul Directiei Juridice.

-► In momentul in care am preluat mandatul de ministru al Agriculturii, am reafirmat ca nu voi interveni in niciun sens in vreun dosar. Dupa cum este cunoscut, am semnat imediat ordinul prin care directorul Directiei Juridice primea competenta reprezentarii intereselor institutiei in fata instantelor de judecata (o cutuma mai veche si corecta nu numai in Ministerul Agriculturii).

-► Intr-o discutie avuta in 2012, i-am comunicat si domnului Voiculescu aceasta decizie corecta si consecventa cu modul de lucru institutional.

-► Am cerut Directiei Juridice intotdeauna sa aplice legea, sa apere interesele ministerului si sa coopereze intotdeauna (cu documentele si raspunsurile solicitate de toate partile), astfel incat adevarul sa iasa la suprafata.

-► De cand sunt in functia de ministru in Guvernul Romaniei, nu am comentat niciodata deciziile instantelor sau organelor de cercetare. Cum nu am spus niciodata daca cineva este vinovat sau nu!"

Reactia sa vine la scurt timp dupa ce Dan Voiculescu a scris pe blogul personal ca Daniel Constantin va fi judecat in 2015:  "Am pierdut, temporar, libertatea de miscare dar mi-am pastrat onoarea, demnitatea, respectul si curajul. Anul 2015 va fi anul in care Basescu, Udrea, Macovei, Emilian Eva, Camelia Bogdan, Daniel Constantin vor fi judecati de Dumnezeu, dar si de justitie. Acelasi lucru se va intampla si cu acolitii lor (Sorin Oancea, Mihai Craiu, Dan Andronic). Eu nu-mi doresc decat ca justitia sa faca dreptate." - a scris Dan Voiculescu.

Unul dintre motivele care au stat la baza condamnarii lui Voiculescu in cazul privatizarii ICA a fost faptul ca Ministerul Agriculturii, condus de ministrul Daniel Constantin, s-a mentinut parte civila in acest dosar, pentru a-si recupera prejudiciul in procesul de la Curtea de Apel, in care urma sa fie condamnat Dan Voiculescu.

Unul dintre cele mai mediatizate dosare din 2014 a fost cel al privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Verdictul a fost dat de Curtea de Apel Bucuresti, la 8 august, dupa 9 ani in care dosarul a fost inchis si redeschis, trimis de la Tribunalul Bucuresti la instanta suprema de mai multe ori, in functie de statutul lui Dan Voiculescu. Fondatorul PC a primit o pedeapsa de 10 ani de inchisoare, fostul director al ICA Gheorghe Mencinicopschi - opt ani, iar fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis - sapte ani de inchisoare.

Conform Hotnews, care citeaza publicatia Lumea Justitiei, Vlad - Nicolae Savulescu, fost director al Directiei Privatizare - Concesionare a ADS, a facut in anul 2014 o plangere penala impotriva ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. Savulescu il acuza pe Constantin ca, impreuna cu alti functionari, a refuzat sa puna la dispozitia acuzatilor din dosarul ICA actele prin care Ministerul Agriculturii, sub semnatura fostului ministru Dacian Ciolos, parte civila in dosarul ICA, pentru suma de 60,6 milioane euro. Conform surselor citate, in urma acestei plangeri DNA efectueaza cercetari fata de ministrul conservator Daniel Constantin, sub aspectul infractiunii de favorizare a infractorului, intr-un dosar penal cu numarul 456/P/2014.

In 8 august 2014, Savulescu a fost condamnat la 6 ani de inchisoare cu executare pentru ca l-a ajutat pe Dan Voiculescu la privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare, dupa cum a stabilit Curtea de Apel Bucuresti, intr-o decizie definitiva.

”Cat priveste plangerea penala formulata impotriva mea: ca si conducator al institutiei, am semnat corespondenta cu Parchetul General (nu DNA, cum s-a spus) prin care am transmis informatiile solicitate. Au fost solicitate toate documentele din acest dosar de la constituirea ca parte civila in 2008. Nu am fost citat niciodata, cum nu am fost niciodata in fata vreunui procuror DNA, Parchet”, mai spune Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii.

Actualul ministru al Agriculturii este legat de Dan Voiculescu nu numai politic - el fiind lansat si promovat in PC de Voiculescu - ci si financiar, printr-un contract de imprumut. Conform declaratiei de avere, in 2007 si 2008 Daniel Constantin a luat cu imprumut de la Voiculescu suma de 295.000 de euro: creditul de 100.000 de euro scadent in anul 2016, respectiv 195.000 de euro scandent in 2017.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ultimatumul lui Dan Voiculescu: Au ramas mai putin de 30 de zile pana cand il puteti suspenda pe Basescu
Ultimatumul lui Dan Voiculescu: Au ramas mai putin de 30 de zile pana cand il puteti suspenda pe Basescu

Fostul lider al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, in prezent detinut la Rahova, a scris pe blogul personal ca partidele aflate la putere mai au la dispozitie nici macar 30 de zile pentru a-l suspenda din functie pe presedintele Traian Basescu.

Dan Voiculescu, judecat in lipsa in dosarul in care este acuzat ca l-ar fi santajat pe directorul RCS&RDS
Dan Voiculescu, judecat in lipsa in dosarul in care este acuzat ca l-ar fi santajat pe directorul RCS&RDS

Dan Voiculescu va fi judecat, de miercuri, in lipsa, in dosarul in care este acuzat ca l-ar fi santajat, impreuna cu una dintre fiicele sale, pe directorul general al companiei RCS&RDS.

Dan Voiculescu:
Dan Voiculescu: "Am auzit ca este in derulare o actiune pentru GRATIEREA mea"

Dan Voiculescu a anuntat pe blogul personal ca a aflat ca exista o actiune pentru gratierea sa.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă
Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă

ELCEN a anunţat, miercuri,  o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită.