Premierul nu renunta pentru moment la taxa de solidaritate. Care ar putea fi categoriile profesionale afectate

×
Codul embed a fost copiat

Taxa de solidaritate nu este iesita din calcul si ar putea fi platita de zeci de mii de romani, care lucreaza la privat ori la stat.

Guvernul vrea sa-i impoziteze in plus pe cei care primesc mai mult de 14.500 de lei pe luna, dar inca nu spune si cu cat.

Specialistii atrag atentia ca noul impozit pedepseste tocmai succesul, iar reactia ar putea fi una chiar in dauna statului - ca sa scape de noile taxe, o parte dintre salarii s-ar putea strecura... "la negru".

Datele din Registrul de Evidenta a Salariatilor arata ca acum sunt aproximativ 26.000 de romani care incaseaza lunar peste 10 salarii minime pe economie, adica 14.500 de lei pe luna brut sau 10.500 de lei "in mana".

Numai ca numarul celor care castiga astfel de sume este in realitate mai mare, pentru ca in aceste evidente oficiale sunt inscrise doar salariile din contractele individuale de munca si nu sunt inclusi cei cu profesii liberale, precum avocatii, notarii ori cei care lucreaza ca PFA.

Citește și
Liviu Dragnea
Dragnea, despre introducerea taxei de solidaritate: "Nu renunt la nimic din ce am vorbit in campania electorala"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

In plus, nu apar in aceste statistici nici bonusurile, primele si indemnizatiile care, in anumite cazuri, ajung sa reprezinte grosul veniturilor pentru unii angajati.

Corina Diaconu, specialist resurse umane: "Daca ne referim la IT, cei mai multi lucreaza in baza unui PFA, ca atare castiga foarte bine. Daca ne referim la avocatii din marile case de avocatura, acestia castiga de la 2.000 de euro in sus."

Specialistii in resurse umane spun ca taxa de solidaritate va da peste cap atat calculele angajatorilor, cat si pe cele ale angajatilor care fac performanta.

Corina Diaconu, specialist resurse umane: "Riscam sa existe o demotivare si companiile pot incerca sa gaseasca alte variante de plata ca sa nu existe aceasta suprataxare."

Statistica arata si care ar putea fi romanii cei mai afectati de o taxa pe veniturile exceptionale.

Potrivit celor mai recente date de la Institutul de Statistica, din octombrie 2015, cele mai mari salarii brute sunt cele ale controlorilor de trafic aerian. In cazul lor, venitul este, in medie, 29.000 de lei pe luna, adica 6.400 de euro. Urmeaza inaltii demnitari, care castiga, in medie, peste 10.000 de lei, sportivii, pilotii si specialistii in IT.

Guvernul nu a anuntat cat va fi taxa de solidaritate si nici cum va fi aplicata. Premierul Mihai Tudose s-a limitat sa spuna ca noile taxe vor fi stabilite dupa simulari si analize.

Intre timp, un nou avertisment a venit si de la Presedintie, dupa ce seful statului Klaus Iohannis i-a indemnat pe guvernanti sa termine cu "topaiala fiscal-bugetara".

Madalina Dobrovolschi, purtatorul de cuvant al pesedintelui Klaus Iohannis: "Este nevoie de stabilitate, este nevoie de urmarirea unui traseu pe care sa-l înteleaga si sa-l cunoasca toata lumea. Toate aceste jocuri care tin de schimbari bruste la nivel de elemente care tin de finante, economie, nu sunt - evident - bune".

Franta are o taxa de solidaritate aplicata in trepte, celor cu averi mari - cei care au peste 800.000 de euro platesc un impozit de jumatate de procent. Impozitul creste progresiv, iar cel mai mare taxa - de un procent si jumatate - il au cei cu o avere mai mare de 10 milioane de euro.

Si in Letonia exista o taxa de solidaritate, dar autoritatile au anuntat ca vor sa renunte la ea.

Cele mai mari venituri medii brute/luna, conform INS:

1. controlori de trafic aerian............. 29.000 lei
2. demnitari............10.900 lei
3. sportivi............ 9.400 lei
4. piloti........ 7.800 lei
5. specialisti IT....... 7.750 lei

Prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan este de parere ca ”taxa de solidaritate trebuie si ea trimisa la cosul de gunoi al proiectelor ratate”.

”E o forma parsiva de lichidare a cotei unice care s-a dovedit atat de ultila pentru finante, economie si investitii. Ce vor sa puna ei in loc ? Biruri peste biruri pentru cei care castiga din munca, initiativa, imaginatie si creativitate! Cine cere solidaritate? Tocmai ei, cei care ii sfideaza in fiecare zi pe romani”, a spus Turcan, potrivit News.ro.

Ea le recomanda, ironic, guvernantilor sa puna o taxa pe ”declaratiile stupide”.

”Mai bine ar pune o taxa pe gafele si declaratiile guvernamentale stupide in care cativa ministri ai lui Dragnea stralucesc fara egal. Plus o taxa pe fiecare initiativa toxica pentru economie. Bugetul ar fi serios alimentat!”, a adaugat prim-vicepresedintele PNL.

Raluca Turcan a anuntat ca PNL se va lupta pe toate caile democratice pentru a opri implementarea ”aberatiilor fiscale puse la cale de Dragnea si servantii sai”.

Vom fi partenerii si sprijinitorii tuturor intreprinzatorilor afectati de proiectele executivului Dragnea 2 si ai tuturor acelora care resping incercarile PSD de diabolizare a capitalului occidental si de antagonizare bugetari-privati, salariati-companii”, a conchis Raluca Turcan.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Romanii care au succes, pedepsiti cu taxa de solidaritate. Angajatii cei mai afectati de noul impozit pregatit de Guvern
Romanii care au succes, pedepsiti cu taxa de solidaritate. Angajatii cei mai afectati de noul impozit pregatit de Guvern

Taxa de solidaritate va fi platita de zeci de mii de romani, care lucreaza la privat ori la stat.

Dragnea, despre introducerea taxei de solidaritate:
Dragnea, despre introducerea taxei de solidaritate: "Nu renunt la nimic din ce am vorbit in campania electorala"

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca Guvernul nu va adopta nicio taxa "in plus" pentru romani si nu va modifica procedura de impozitare in deserviciul companiilor "cinstite".

Noul guvern anunta ca schimba impozitele si pensiile. Reducerea TVA se amana, apare in schimb taxa de solidaritate
Noul guvern anunta ca schimba impozitele si pensiile. Reducerea TVA se amana, apare in schimb taxa de solidaritate

Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE, redactat odata cu formarea noului guvern condus de Mihai Tudose, contine noutati majore comparativ cu programul de guvernare realizat pentru guvernul Grindeanu.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.