Presedintele Romaniei s-a intalnit cu cancelarul german. Iohannis: "Contam pe Germania pentru Schengen"; Merkel: "Nu promit"

×
Codul embed a fost copiat

Klaus Iohannnis si-a inceput, joi, vizita oficiala in Germania, printr-o intrevedere tete-a-tete cu omologul german, Joachim Gauck, la Palatul Bellevue.

Klaus Iohannis s-a intalnit cu Angela Merkel, intervederea durand o ora. Cancelarul german a declarat, in conferinta de presa care a urmat, ca s-a discutat despre situatia din Ucraina, despre investitii, proiecte europene, intarirea statului de drept. "Vom avea o agenda comuna privind Ucraina", a spus Merkel.

"Am reafirmat necesitatea de a apara cu fermitate valorile europene", a spus, la randul sau, Klaus Iohannis. Presedintele Romaniei a spus ca in cadrul intalnirii s-a discutat despre spatiul Schengen si ca la ora actuala "contam pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei solutii care să permita avansarea spre realizarea acestui obiectiv". Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, joi, la Berlin, intrebata daca se poate lua o decizie pe Schengen anul acesta, in privinta Romaniei, ca nu poate promite, dar a remarcat ultimele rapoarte pozitive MCV pentru tara noastra, subliniind ca vor fi discutati pasii urmatori in acest sens.

Intrebata, in cadrul conferintei de presa comune sustinuta cu presedintele Klaus Iohannis, daca considera ca o decizie privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen poate fi luata pana la sfarsitul acestui an, tinand cont si de rezultatele pozitive inregistrate in ultimul raport MCV, cancelarul Angela Merkel a declarat: “Ultimele rapoarte au fost pozitive si consideram ca reformele vor fi implementate in continuare cu consecventa si vom discuta despre pasii urmatori. Nu pot sa promit acum”. Cancelarul federal a mai precizat ca intelege faptul ca Romania asteapta un raspuns pe acest subiect.

"Am conchis ca toate eforturile trebuie depuse pentru gasirea unei solutii pentru incheierea conflictului din Ucraina", a spus Klaus Iohannis. "O discutie foarte buna, foarte constructiva", a conchis presedintele.

Citește și
Klaus Iohannis
Surpriza de la Administratia Prezidentiala. Ce departament nou a infiintat Klaus Iohannis
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Cei doi lideri politici au raspuns apoi la intrebarile presei.

"Speram ca Rusia nu va face in Mldova ce s-a intamplat in Ucraina. Sper ca suntem in situatia in care sa putem implementa in Ucraina masurile acordului de la Minsk. In Moldova lucrurile nu stau asa cum am dori", a spus Merkel. 

Klaus Iohannis a confirmat ca a insistat pentru continuarea tratativelor pentru rezolvarea situatiei din Transnistria.

"Romania se gaseste intr-o situatie strategica speciala, nu trebuie sa ne uitam doar la tarile baltice si la Polonia, ci si la Romania", a spus Angela Merkel.

"Problema migratiei saraciei s-a amestecat, din nefericire, de prea multe ori, cu cea a liberei circulatii a fortei de munca", a declarat Iohannis. "Cand e vorba de Romania, se vede mai putin migratia fortei de munca calificata si foarte calificata care pleaca din Romania si vede in Germania. Pentru Romania, aceste persoane sunt o pierdere. Acest fenomen se numeste braindrain si cautam o contracarare."

"In ce priveste Moldova, s-a semnat de asociere care e in curs de ratificare in Germania. Va primi un ajutor substantial din partea UE", a spus Angela Merkel. "Odata cu criza din Ucraina, atentia noastra pentru Moldova a crescut. Sanctiunile Rusiei impotriva Moldovei din august au dus la ajutorul Romaniei".

"Interesul Ungariei privind minoritatile maghiare din alte tari e neobisnuit de mare. Nu ne simtim amenintati. Minoritatea maghiara are reprezentanti politici in Romania, acestia sunt partenerii nostri de discutie, in Romania nu exista o problema a minoritatii maghiare" a precizat Klaus Iohannis.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a fost primit, in jurul pranzului, de presedintele german, Joachim Gauck, la Palatul Bellevue, resedinta oficiala, in debutul primei vizitei oficiale pe care seful statului o face in Germania, de la preluarea mandatului.

Dupa intonarea inmurilor de stat si raportul comandantului Garzii, presedintele Iohannis s-a intalnit cu un grup de elevi de la Scoala Kepler din cartierul berlinez Neukölln, o institutie de invatamant cunoscuta pentru programele de integrare pentru copii din mediul migrational.

Cei doi sefi de stat au dat mana cu copiii, printre care se aflau si copii de etnie roma din Romania.  Cei doi sefi de stat au purtat convorbiri tete-a-tete, urmate de un dejun de lucru oferit de presedintele Joachim Gauck.

Printre temele abordate in cadrul intalnirii se afla, potrivit Administratiei Prezidentiale, sustinerea reciproca a Romaniei si Germaniei in cadrul Uniunii Europene, preocuparea fata de stabilitate si securitate in actualul context geopolitic, rolul minoritatilor de sasi si svabi din Romania si, respectiv, de romani din Germania, in pastrarea traditiilor si a valorilor culturale comune, cat si copatronajul celor doi presedinti pentru Fundatia bisericilor fortificate sasesti din Transilvania.

Dupa primirea de la Bellevue, presedintele Klaus Iohannis se va intalni cu cancelarul Angela Merkel, cu presedintele Bundestagului, Norbert Lammert, precum si cu conducerea Forumului Germano-Roman. Vizita presedintelui Iohannis se va incheia cu o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Germania. La intalnirea de la Ambasada Romaniei la Berlin va participa si sotia presedintelui, Carmen Iohannis.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Klaus Iohannis, intampinat cu urale de studentii din Chisinau:
Klaus Iohannis, intampinat cu urale de studentii din Chisinau: "Vrem unire!" si "Bine ati venit acasa!" Ce le-a promis

Klaus Iohannis si-a incheiat prima vizita oficiala la Chisinau.Seful statului s-a intalnit cu liderii partidelor pro-europene din Republica Moldova si a vizitat Universitatea de stat din Moldova.
 

Surpriza de la Administratia Prezidentiala. Ce departament nou a infiintat Klaus Iohannis
Surpriza de la Administratia Prezidentiala. Ce departament nou a infiintat Klaus Iohannis

Administratia Prezidentiala a publicat pe site noua structura a Departamentelor conduse de consilierii prezidentiali, 15 la numar.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.