Orban a reușit să obțină sprijinul PMP. De câte voturi mai are nevoie pentru noul guvern

Ultima actualizare: 27-10-2019 20:18

Ludovic Orban a reușit să obțină, dar nu fără emoții, susținerea Partidului Mișcarea Populară pentru cabinetul său.

Chiar și așa, cu cele 18 voturi de la PMP, tot mai are nevoie de minimum 8 ca să treacă Guvernul.

Premierul desemnat susține însă că diferența o să vină de la parlamentarii independenți sau chiar de la nemulțumiții din PSD.

După aproape 3 ore de discuții în contradictoriu, cei de la PMP au hotărât să voteze guvernul Orban, însă au o listă întreagă de condiții.

Eugen Tomac, președinte PMP: „Vrem să ne exprimăm profunda nemulțumire că nu găsim în programul de guvernare alegerea primarilor în 2 tururi, că a fost desființat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Ținând cont însă de situația în care se află țara, toți parlamentarii PMP vor vota pentru învestirea Guvernului Orban."

Supărarea parlamentarilor PMP vine tocmai pentru că nu au primit ministere. Surse politice susțin că în negocierile cu PNL după învestire, aleșii PMP ar vrea să obțină funcții măcar în eșaloanele 2 și 3 din Guvern, adică secretari de stat și șefi de deconcentrate.

Ludovic Orban, președinte PNL: „Pe de altă parte, deși la nivel de partid, USR a decis să susțină Cabinetul, sunt și parlamentari care au obiecții față de unii dintre miniștri propuși. Așa că la audierile din comisiile de specialitate, s-ar putea opune. Nu și în plen, precizează Dan Barna.”

Dan Barna, președinte USR: „Vom susține instaurarea acestui guvern. E foarte important ca premierul desemnat să asigure, să își construiască majoritatea necesară."

Doar că aritmetica parlamentară nu-l avantajează pe Ludovic Orban. Premierul desemnat se bazează, în momentul de față, pe 225 de voturi de la PNL, ALDE, USR, minorități, UDMR și PMP. Ca să se și instaleze la Palatul Victoria are nevoie de 233 de voturi.

Conducerea Parlamentului va decide luni când va avea loc votul de învestitură. Liberalii ar vrea chiar săptămâna viitoare, însă social-democrații vor să tragă de timp până la începutul lunii noiembrie, înainte de alegerile prezidențiale.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO