Traian Basescu a desfiintat avertismentul lui Porosenko. "99,9% NU va fi o agresiune din partea Rusiei impotriva Romaniei"
Romania nu va ajunge tinta armatei ruse, intrucat se afla sub aripa protectoare a NATO. Traian Basescu a desfiintat un avertisment venit zilele trecute din partea presedintelui ucrainean.
Petro Poroshenko a declarat ca, daca Ucraina nu va primit sprijin, Rusia ar putea viza si alte capitale europene. Luni, la Minsk, incep discutiile privind statutul regiunilor Donetk si Lugansk. De un acord in acest sens depinde supravietuirea planului de pace propus de Poroshenko.
Traian Basescu, presdintele Romaniei: "99,9% nu va fi o agresiune din partea Federatiei Ruse impotriva Romaniei, dar ramane restul, care tine de un eventual comportament irational al acelei tari. Oricat ar fi Rusia de mare putere, nu poti face fata la 28 de state in care intra Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Germania."
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
De altfel, exista inca sperante, desi din ce in ce mai fragile, ca discutiile de pace care debuteaza luni, la Minsk, in Belarus, intre reprezentanti ai Ucrainei, Rusiei, rebelilor si OSCE vor pune capat conflictului. Conditia e ca armistitiul din teren sa reziste toata saptamana, cat timp vor dura negocierile.
Insa, duminica, mai multe explozii au pus pe fuga civilii, in apropierea unui punct de control, la intrare in Mariupol.
Fergal Keane, corespondent BBC: "Acest punct de control se afla foarte aproape de centrul orasului Mariupol, aflat la doar 10 kilometri in aceasta directie. Faptul ca rebelii au reusit sa loveasca aceasta zona a sporit temerile oamenilor de aici."
Armata ucraineana a trimis intariri la Mariupol, iar cateva tancuri au fost zarite pe strazile orasului - o scena departe de imaginea de pace la care visau localnicii.
De trainicia armistitiului depinde si decizia Bruxelles-ului de a impune noi sanctiuni Rusiei.
Sinteza declaratiilor facute duminica de Traian Basescu
- Acest summit a confirmat solidaritatea si soliditatea aliantei si s-a dat ferm si mesajul ca securitatea si libertatea costa bani prin nevoia de a avea armate care sa apare democratia.
- S-au adoptat 20 de documente, din care 5 sunt publice si alte 5 sunt clasificate. Nu exista niciun document clasificat care sa nu fie redat in mod decent in declaratie, dar nu se intra in detalii.
- De pe tot flancul estic erau Polonia si tarile baltice care aveau un plan de contingenta si implicit plan de actiune. Partea de sud a flancului estic reprezentata de Turcia avea de asemenea un plan de actiune in cazul in care Turcia ar fi fost atacata.
- Romania si Bulgaria nu aveau un astfel de plan pentru ca erau considerate in afara riscurilor de atac militar. Si Romania are dupa acest summit un plan de contingenta, un plan de actiune in cazul in care este atacata in conditiile in care militarii de la NATO au elaborat scenariile prin care securitatea Romaniei ar putea fi afectata
- Scenariile se refera la: atac de pe mare, atac terestru atac de aviatie.
- Romania este in momentul de fata o tara care va fi aparata in orice scenariu in care ar putea fi atacata.
- In cel mai scurt timp, structurile militare de la NATO si cele nationale trebuie sa elaboreze disponibilitatile de forte pentru a putea fi aparata in scenariile in care ar ptuea fi afectata suveranitatea sau integritatea.
- NATO, in momentul in care se pune problema apararii statului membru, toate aceste state care contribuie la securitatea Romaniei, scot bani din buzunarul lor pentru acele operatii.
- Sunt costuri pe care si le asuma fiecare stat. Asta vreau sa intelegeti, de aceea ne referim la solidaritate. Toti contribuabilii suporta costurile pentru securitatea Romaniei.
- Care au fost argumentele noastra pentru elaborarea unui contingency plan si unui action plan:
- Am subliniat lantul de conflicte inghetate din jurul Marii Negre. Toate acestea sunt controlate de Fed Rusa si pot fi activate, reincalzite, unul cate unul sau toate odata.
- Un alt argument: in urma anexarii Crimeei, flota de la Sevastopol se afla la numai 160 mile marine de coasta romana. Acolo se afla crucisatorul Moscova, una dintre cele mai bine pregatite nave. Sunt nave care in sase ore pot fi pe coasta Marii Negre.
- In sfarsit, Ucraina. Fed Rusa poate desfasura actiuni irationale. Ma refer la faptul ca Romania intotdeauna a considerat ca relatia regionala este bazata pe respectarea Cartei ONU iata ca se poate actiona irational si atunci te intrebi de ce sa excluzi posibilitatea ca si asupra tarii tale sa se manifeste irationalul unei tari ca Fed Rusa.
- In proportie de 99,99% acest lucru nu se va intampla. Dar ramane 0,01% si ca sef de stat nu am dreptul sa nu iau in consideratie acesta criza de securitate si sa nu cer ca impreuna cu aliatii sa garantam securitatea Romaniei impotriva irationalului.
- Novorusia: Ieri unul dintre liderii teroristilor, unii le spun separatisti, a anuntat ca obiectivul lor este sa ajunga la frontiera Romaniei, deci pe bratul Chilia. Ceea ce inseamna ca intuitia noastra este confirmata de unul care cu arma in mana ameninta integritatea teritoriala a Romaniei.
- Dincolo de aceasta analiza care imi apartine, as vrea sa punctez cateva lucruri din declaratie. Am vazut ca toata presa a retinut un singur lucru: un comandament. Nu comandamentul este cheia securitatii noastre. El are rolul de a conduce in primul rand aplicatiile, exercitiile comune doar in cazul de razboi ar avea rolul de a conduce, dar coordonat.
- Eu cred ca va fi un comandament condus de un ofiter al SUA.
- Romania a pus la dispozitie infrastructura pentru cand va fi gata, in februarie.
- Eu m-as apleca asupra declaratiei in cateva elemente importante.
- In declaratia Summit-ului se precizeaza ca a avut loc intr-un mom crucial pentru securitatea euro-atlantica. Asta arata ca sefii de stat si de guvern au inteles f bine care sunt efectele conflictelor inghetate la Marea Neagra si efectele atacarii Ucrainei chair in forma unui razboi hibrid.
- Agresiunea Fed Ruse impotriva Ucrainei este o provocare fundamentala la adresa membrilor NATO. Si situatia din Orientul Mijlociu si nordul Africii.
- Avem confirmarea in toate documentele oficiale ca aceasta reactie ar exista si ca statele membre NATO sunt in siguranta.
- Apararea colectiva, managementul crizelor si securitatea prin cooperare.
- Se creste nivelul capacitatii de reactie a aliantei. Pana acum a exista o dimensiune a capacitatii de reactie si acum s-a stabilit cresterea.
- Se mentioneaza precis ca acest plan trebuie sa raspunda amenintarii Rusiei.
- Va creste prezenta militara, terestra si navala in partea estica a Aliantei.
- Dincolo de faptul ca, conform planului de actiune, trebuie sa exista capacitati militare care in 24048 de ore sa poate fi dislocate, sa mai creeaza o capacitate de reactie foarte rapida, o grupare multinantionala de forte.
- Echipamente militare, provizii inca din perioada imediat urmatoare in asa fel incat sosirea trupelor sa gaseasca aici tot ce au nevoie militarii. Prepozitionarea echipamentelor se va face din timp.
- Presedintele Obama, in plin Summit, a spus ca flota americana va face exercitii cu flota Romaniei si Bulgariei. De al declaratia dansului s-a introdus prezenta consistenta navala in Marea Neagra.
- NATO va trece pentru frontiera sa de est la asa numita planificare avansata. Nu se va sta in scenarii sa vedem ce se intampla, ci se vor preintampina.
- De la Donetsk pana la noi sunt 900 de km, dar de la Sevastopol pana la noi sunt 160 de mile marine.
- Rusia are o capacitate militara extrem de ridicata, nu atat de ridicata cum vrea sa para dar mai ridicata decat euroap de est, mai putin Turcia.
- Este un razboi al omuletilor verzi. A inceput mai intai un razboi mediatic, apoi o destabilizare din interiorul tarii si apoi s-a trecut la omuletii verzi inarmati.
- Cu cat tehnica de lupta este mai buna, cu atat militarul este mai protejat.
- Se reia teza ca Federatia Rusa creeaza instabilitate si in Marea Neagra.
- Imi exprim satisfactia ca si Republica Moldova va beneficia de doua programe, unul care sa ii puna diagnosticul si cel de-al doilea care presupune aplicatii, exercitii militare comune.
- A fost un succes major al Romaniei, succes interinstitutional.