Noul guvern ar putea fi anunţat joi. Pe câte voturi poate conta Orban

24-10-2019 07:11

Guvernul Orban face ultimele calcule pentru votul de investitură, însă, deocamdată, aritmetica nu este de partea liberalilor.

Victor Ponta a anunţat că parlamentarii Pro România nu vor vota executivul propus de PNL. Practic, Ludovic Orban mai are nevoie de măcar 8 voturi, pentru a ajunge la Palatul Victoria. Premierul desemnat susţine că se bazează pe cel puţin 20, chiar de la PSD.

Cu o zi înainte să expire termenul în care trebuie să-şi prezinte lista de miniştri şi programul de guvernare, premierul desemnat încă mai cauta susţinători. Calculele pentru formarea unei majorităţi care să voteze investirea noului Executiv au fost date peste cap de Victor Ponta. Deşi după primele discuţii le-a dat speranţe liberalilor, miercuri, liderul Pro România a anunţat că cei 32 de parlamentari ai săi nu vor vota cabinetul Orban.

Victor Ponta, preşedintele Pro România: "Proiectul că vine PNL cu 100 de parlamentari si poate să guverneze mai bine, nu-l credem. Cu PNL la guvern şi cu patru aşa-zişi aliaţi care îşi cara pumni şi picioare şi îşi scot ochii, nu e un proiect serios".

Potrivit unor surse din PNL, Victor Ponta ar fi cerut portofolii, însă condiţia agreată deja cu celelalte partide a fost că Executivul să fie monocolor.

Ludovic Orban, premierul desemnat: "Îmi este foarte greu să înţeleg această atitudine. Dacă astăzi, unul dintre partidele care au votat moţiunea de cenzură prefera să rămână cu Viorica Dancila, nu este problema noastră".

În acest caz, Ludovic Orban face noi calcule. Cei 97 de liberali au primit sprijinul declarat al parlamentarilor ALDE. La rândul lor, cei de la USR, care iniţial nu doreau să voteze noul guvern, pun acum la bătaie 39 de de voturi. Ludovic Orban are şi voturile minorităţilor naţionale şi ale UDMR. Partidul Mişcarea Populară ar putea veni cu încă 18 voturi, doar că preşedintele PMP a anunţat că va lua o decizie finală abia după ce se va consulta din nou cu cei din jurul său.

Ludovic Orban spune că diferenţa de voturi ar putea veni din rândul independenţilor sau chiar de la social democraţi nemulţumiţi.

Reporter: "Ce faceţi în cazul unui eşec?
Ludovic Orban, premierul desemnat: "Să nu anticipăm, eu rămân încrezător. Sunt peste 25 de parlamentari cu care am purtat discuţii şi care sunt dispuşi să vină la votul de investitura şi să voteze"

Pentru a fi învestit, Ludovic Orban are nevoie de 233 de voturi.

În cea mai rapidă variantă, Guvernul Orban ar urma să treacă de testul Parlamentului săptămâna viitoare. Însă PSD vrea să tergiverseze acest vot până la începutul lunii noiembrie, chiar înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.


VIDEO PROTVPLUS.RO