Nicusor Dan: USR are doua probleme: conflictul dintre progresisti si conservatori si lipsa de colegialitate si de incredere
Sunt tensiuni in USR. La o jumatate de an de la alegerile parlamentare formatiunea politica s-a impartit in doua tabere. A spus-o chiar Nicusor Dan, la congresul de la Cluj. Deputatul are cele mai multe sanse sa fie reales presedinte.
”A fost un acord pe care l-am avut de la inceputul formarii acestui partid, a fost un acord implicit pentru fiecare cand am intrat in USR: ca partidul accepta pluralitatea ideologica. Constat ca irosim o cantitatea mare de energie in dezbaterea dintre progresisti si conservatori. Mai rau, vad la colegi o atitudine extremista sau cel putin neacceptarea punctului de vedere al celuilalt. Pierdem foarte multa energie intr-o dezbatere in care, oricum, pe o chestiune foarte intima nu putem sa ne schimbam punctele de vedere unii celorlalti, in loc ca energia asta sa o folosim impreuna pe acele lucruri care ne unesc, pentru care am intrat in politica”, a spus Nicusor Dan de la tribuna congresului USR.
Ce-a de-a doua problema a partidului, identificata de Nicusor Dan si care, in opinia sa, este mai grava decat prima, se refera la ”colegialitate si la increderea in noi insine”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Sunt in viata publica de zece ani si am avut momente de descumpanire. Nu atunci cand niste semecheri cereau etaje in plus si primarii le dadeau ilegal. Atunci insa cand oameni de buna-credinta ma injurau pe forumuri si eu vedeam ca ei sunt oameni de buna-credinta, dar cred niste povesti inventate despre mine, asta ma descumpanea. Am simtit, din pacate, lucrul acesta in interiorul USR, in atitudinea unor colegi fata de mine si asta m-a descumpanit. S-a creat o mitologie in interiorul USR in care unii vor democratizarea USR-ului si altii, printre care si eu, nu vor. Unii vor dezbatere si altii, printre care si eu, nu vor dezbatere (…) Sunt consternat ca sunt colegi de-ai nostri care cred mitologia asta (…) Lucrul cel mai fantasmagoric pe care l-am auzit a fost ca m-am opus ca membrii USR sa poata dialoga direct pe o platforma unica, cum este acum «Poiana lui Iocan». Sa fiu eu atat de meschin incat sa interzic oamenilor sa dialogheze direct unii cu altii in interiorul partidului? Asta, va spun sincer, m-a bulversat”, a mai spus Nicusor Dan.
Liderul USR a lansat critici dure la adresa ”intelegerilor subterane” din partid si a atras atentia ca viitoarea conducere sa fie afectata de acest tip de intelegri.
”De fapt avem aici o lupta pentru putere de dragul puterii, care nu e legitima. Daca suntem la congres ar trebui sa fie o dezbatere despre cine sa conduca partidul in viitor, despre cum sa-l conduca. Avem din pacate intelegeri subterane ale unor oameni care au decis sa se voteze unii pe altii la schimb. Avem grupuri care s-au format (…) Exista riscul ca majoritatea din Biroul National sa fie data de tipul acesta de intelegeri. Si nu e in regula”, a avertizat Nicusor Dan.
In cursa pentru presedintie au intrat pe langa Nicusor Dan, deputatul de Cluj, Emanuel Ungureanu, cosilierul parlamentar Serban Marinescu si Cornelia-Florina Gherman, membra USR a sectorului 6. Clotilde Armand sau fostii ministri Cristian Ghinea si Vlad Alexandrescu, isi doresc cate un post de vicepresedinte. Conform noului statut al partidului, votat vineri, liderul formatiunii, presedintii de fililala judeteana sau membrii din Biroul Politic nu pot detine mai mult de 10 ani functia respectiva.